Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Μακριά ή βαθιά”, του Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα, Δικηγόρου και π. Δημάρχου Μεταμόρφωσης στο Χ-τύπο

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι έρχεται απο πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά» Αλ. Τσίπρας, ΣΚΑΪ 2-5-2023.

Θα συμφωνήσουμε με την άποψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με μία μικρή διόρθωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από πολύ βαθιά και θα πάει πολύ βαθιά. Έρχεται από τα βάθη του 3-4% και σε αυτά θα επιστρέψει.

Η διαδικασία επιστροφής στις ρίζες και το πραγματικό πολιτικό του μέγεθος, ξεκίνησε με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Εντελώς αβίαστα και αδιαμεσολάβητα,  χάρη στην ωριμότητα  κοινωνίας και πολιτών.

Η πολιτική του διάσωση στις εκλογές του 2019, οφειλόταν   σε συγκυριακούς λόγους και στην αντίληψη περί «άχαστου» Τσίπρα, με την οποία η προπαγάνδα του μέχρι τότε  κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, είχε ποδηγετήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι κρατήθηκε στο 31,5%, παρά τις καταστροφές που προκάλεσαν στη χώρα, τους θεσμούς, τα δημόσια ήθη και την οικονομία τα τεσσεράμισυ χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα – Βαρουφάκη – Καμμένου.

Αυτό το 31,5% και η εξάντληση της τετραετίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη, τροφοδότησαν τη νέα αυταπάτη του Αλ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  -(και πολύ περισσότερο ο ίδιος)- έχει πλέον εδραιωθεί ως ο δεύτερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος και καλλιέργησαν  την ελπίδα της επιστροφής τους.

Οι λογικές διεργασίες, όμως, στο εσωτερικό της κοινωνίας στη διάρκεια της τετραετίας, απείχαν πολύ από τις φαντασιώσεις του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

*****

Από τη μία, οι πολίτες διαπίστωναν ότι παρά τα λάθη και τις αστοχίες της Κυβέρνησης, γινόταν σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης οξύτατων κρίσεων και προβλημάτων της χώρας . Και υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες. (Απόκρουση της οργανωμένης μεταναστευτικής εισβολής, διαχείριση της πανδημίας, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, εξουδετέρωση της νεοθωμανικής απειλής Ερντογάν, ενίσχυση της άμυνας, ανόρθωση της οικονομίας, αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας).

Από την άλλη έβλεπαν μια αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς όρια, χωρίς έρμα, χωρίς «περίσκεψιν, χωρίς αιδώ». Που προσπαθούσε να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια. Που χυδαιολογούσε ακατάπαυστα.  Που ισοπέδωνε τα πάντα. Που έσπερνε το μίσος.  Που καλλιεργούσε τον φανατισμό και την εξαλλοσύνη. Που φωνασκούσε χωρίς αιτία και αφορμή. Που έφθειρε τον δημόσιο λόγο και  διέφθειρε τα δημόσια ήθη.

Μια αντιπολίτευση που «είχε γλώσσα μόνο για να βρίζει» , να σπιλώνει, να διαστρεβλώνει, να συκοφαντεί.

Ευπρέπεια,  κοσμιότητα, καλή πίστη, δημοκρατικός  διάλογος,  δημοκρατική  συνύπαρξη, σεβασμός του άλλου,  δεν βρήκαν  θέση στη σκέψη και τον λόγο του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λογική του  «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», με την οποία πέτυχαν το ρεσάλτο στην εξουσία, μεταλλάχτηκε σε νοσηρή εχθροπάθεια και τυφλή  εκδικητικότητα.

Ζώντας στον κόσμο τους και ανίκανοι να αντιληφθούν την πραγματικότητα, θύμιζαν καθημερινά  τον εαυτό τους,  ακόμα  και σε όσους προτιμούσαν να τον ξεχάσουν

Έτσι πείστηκαν και αυτοί  ότι «ο βασιλιάς είνια γυμνός». Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα πολιτικό απόστημα, δημιούργημα της οικονομικής κρίσης, επί εδάφους προϋπάρχοντος λαϊκισμού – αυριανισμού, πάνω  στη συγκυρία αλλεπάλληλων ηγετικών ανεπαρκειών.

*****

Στις 21 Μαΐου 2023, η κοινωνία έσπασε από μόνη της το απόστημα και η κάθοδος προς τα βάθη ξεκίνησε.

Το πόσος χρόνος θα χρειασθεί, για να συρρικνωθεί στο πραγματικό του μέγεθος, θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες εξελίξεις.

Αλλά και από τις ικανότητες της Δημοκρατικής Παράταξης να ανακτήσει τη θέση της στο πολιτικό σύστημα, απωθώντας  στο δικό τους χώρο  καταπατητές και τυχοδιώκτες   που την αντιποιήθηκαν για χρόνια.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ