Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Κ. Χατζηδάκης για τον Προσωπικό Βοηθό: “Ένα καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησε και επισήμως η εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή

Για το πρόγραμμα μίλησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Στην φωτογραφία βλέπετε τον Νίκο Μάνεση, τριτοετή φοιτητή της Νομικής, έναν από τους πρώτους συνανθρώπους μας με αναπηρία που απέκτησαν προσωπικό βοηθό (είναι δίπλα του στη φωτογραφία). Ο Νίκος μάς μίλησε με έναν πολύ συγκινητικό τρόπο για την εμπειρία του, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την έναρξη του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού. Μέχρι σήμερα για να πάει στη σχολή του ή για να βγει μια βόλτα, χρειαζόταν τη βοήθεια των γονιών του. Πλέον με τον προσωπικό του βοηθό νιώθει ότι θα μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί πιο εύκολα και ελπίζει ότι θα αποκτήσει μια ποιοτική κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Μιλάμε λοιπόν για ένα καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα, για ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους συνανθρώπους με αναπηρία, που τους βοηθά να ενταχθούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και στον κύκλο αυτών των χωρών μπαίνει πλέον και η Ελλάδα.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γιώργος Σταμάτης, έχουμε περάσει από τη θεωρία στην πράξη για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία: Υλοποιήσαμε εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Καταργήσαμε την υποχρεωτική επανεξέταση από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες παθήσεις. Θεσπίσαμε ενιαίους κανόνες για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης. Δημιουργήσαμε νέα ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με τα ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΕΦΚΑ και ΚΕΠΑ περιορίσαμε την ταλαιπωρία των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Έχουμε καθήκον, πάνω από όλα στη συνείδησή μας, να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση για τα θέματα των αναπήρων συμπολιτών μας: Με κοινωνική πολιτική όχι στα λόγια, αλλά με έργα!”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ