Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις


Οπλισμένος με το ΟΧΙ των πολιτών αλλά και με τη συμφωνία των αρχηγών ο κ. Τσίπρας μαζί με τον νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο (στη θέση του παραιτηθέντος κ. Γιάνη Βαρουφάκη)  πήγαν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup και τη Συνοδο Κορυφής με τους Ευρωπαίους να περιμένουν με ανοιχτή την πόρτα αλλά και με άγριες διαθέσεις (τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών) την ελληνική κυβέρνηση.  Εκεί η  κυβέρνηση ξεδίπλωσε το σχέδιο της για νέο δάνειο διετούς ή τριετούς διάρκειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).  Προϋπόθεση για το δάνειο είναι η ένταξη σε αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά και αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και μέριμνα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μέχρι να καταρτιστεί και να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα η Αθήνα ζητάει μια ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι εταίροι πλέον περιμένουν τις αναλυτικές προτάσεις της κυβέρνησης μέχρι και την Πέμπτη (νωρίς το πρωί της Παρασκευής το αργότερο είπε ο κ. Γιούνκερ) και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διπλή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που θα γίνει την Κυριακή και ενώ θα έχει προηγηθεί Eurogroup το Σάββατο. Εκεί θα ληφθεί, όπως φαίνεται, και η οριστική απόφαση με τους θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτή είναι και η τελική προθεσμία για επίτευξη λύσης μιλώντας ευθέως και για Grexit και χρεωκοπία της Ελλάδας. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Γιούνκερ μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Έχουμε σενάριο για Grexit, Έχουμε ένα σενάριο για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα αν χρειαστεί”.
Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, εμφανίστηκε αισιόδξος πως θα βρεθεί βιώσιμη λύση και είπε πως οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες και πως στόχος της κυβέρνησης είναι λύση χωρίς Grexit. Ο κ. Τσίπρας  παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνεται η αγωνία για το Eurogroup

Ο Τσίπρας πήρε 251 ΝΑΙ, εν μέσω ανταρσίας στο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτά είναι τα προτεινόμενα μέτρα έως το 2018

Στις Βρυξέλλες και στη Βουλή η ελληνική πρόταση

Μέχρι τη Δευτέρα η τραπεζική αργία


 

Ψήφισμα στήριξης βιώσιμης συμφωνίας από την ΚΕΔΕ


Παναγιώτης Λαφαζάνης: Δεν θέλουμε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Συμφωνία δίκαια και βιώσιμη

Αίτημα από τον Υπουργό Οικονομικών για νέο τριετές πρόγραμμα

Νέα Δημοκρατία: Κόκκινη γραμμή η συμμετοχή στο Ευρώ

 

Φώφη Γεννηματά: Ο Πρωθυπουργός έχει ένα και μόνο δρόμο

Αντώνης Σαμαράς: Είμαστε η μόνη γέφυρα με την Ευρώπη

Σ. Θεοδωράκης: Αν δεν κρατηθούμε στην Ε.Ε. θα είναι προδοσία

Με κοινή εντολή ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ