Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΚΙΝΑΛ σε αδιέξοδο: Ισορροπία τρόμου και μουρμούρα για τη Φώφη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η Φώφη Γεννηματά, η οποία για την ώρα αδυνατεί να παρουσιάσει αφήγημα και εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στο δίπολο Μητσοτάκη -Τσίπρα.

Παρά την εμφανή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ έχει μπει σε φάση εσωστρέφειας και δεν είναι λίγοι αυτοί που θέτουν ακόμη και θέμα ηγεσίας.
Κάποια από τα στελέχη φλερτάρουν ανοικτά με τη Ν.Δ. και άλλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή γραμμή για το ρόλο που θα διαδραματίσει το ΚΙΝΑΛ στη νέα πολιτική συγκυρία.
Η φράση του στενού συνεργάτη της κ. Γεννηματά και γραμματέα του κόμματος Μ. Χριστοδουλάκη, «όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το θέσει», δείχνει ότι ο ιδιότυπος εμφύλιος είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Υπ’ αυτή την έννοια η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς θα φανεί η δυναμική των αντιδράσεων που εκδηλώνονται άμεσα ή έμμεσα το τελευταίο διάστημα.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, αποκλείουν το ενδεχόμενο στην παρούσα φάση να υπάρξει ανοικτή αμφισβήτηση, με το επιχείρημα ότι «δεν είναι η ώρα για σύγκρουση.
Όπως εξηγούν τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να βρεθούν απέναντι στην κ. Γεννηματά, δεν έχουν και την ανάλογη δυναμική.

Ειδικότερα:

  • Ν. Ανδρουλάκης: Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ναι μεν ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι του κομματικού μηχανισμού, δεν δείχνει διάθεση να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του.
  • Π. Γερουλάνος: Μηχανισμό δεν διαθέτει και οι κινήσεις του έχουν ως στόχο να καταγραφεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ ως ένας μελλοντικός διεκδικητής της ηγεσίας.
  • Γ. Παπανδρέου: Το γεγονός ότι βαρύνεται με το πρώτο μνημόνιο, οδηγεί τους περισσότερους στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται εκτός παιχνιδιού και ότι πολύ δύσκολα μπορεί να ανακάμψει.

Υπόγειες διεργασίες
Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις με στόχο την ανατροπή της κ. Γεννηματά.
Αυτή η διαπίστωση όμως δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη υπόγειες  διεργασίες, που θα εκδηλωθούν εν ευθέτω χρόνω και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ.
Στο παρασκήνιο μάλιστα λέγεται ότι οι ζυμώσεις θα εντείνονται όσο η κ. Γεννηματά δεν αρθρώνει αξιόπιστο πολιτικό λόγο και περιορίζεται η όποια δυναμική διατηρεί ακόμη η ηγεσία της Χ. Τρικούπη.
Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε προκαλούν κατήφεια και το συμπέρασμα που αβασάνιστα βγάζει κανείς είναι ότι το ΚΙΝΑΛ χάνει κυρίως προς τη Ν.Δ. και δίνει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ
Η συζήτηση που γίνεται για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι το ΚΙΝΑΛ δεν εμπνέει, προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις στην ηγεσία που έχει γνώση των υπόγειων διεργασιών που συντελούνται.
Οι αναφορές της Φ. Γεννηματά στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως ένα μήνυμα στον Γ. Παπανδρέου, λόγω του ότι επί των ημερών του δημιουργήθηκε το έλλειμμα.
Μόνο τυχαίο ίσως να μην είναι το γεγονός ότι βασικοί εκφραστές της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ ήταν ο αδελφός του, Νίκος Παπανδρέου, και ο Π. Γερουλάνος που ήταν υπουργός στην κυβέρνησή του.
Άλλα στελέχη πάντως διαβεβαιώνουν ότι τόσο ο κ. Γερουλάνος, όσο και ο Ν. Παπανδρέου εκφράζουν προσωπικές τους απόψεις που δεν ταυτίζονται με αυτές του πρώην πρωθυπουργού.

Το πρόβλημα
Παλαίμαχος του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ, καλούσε μέσω του «Χτύπου» βουλευτές και στελέχη να πάψουν να βλέπουν το… δέντρο και να κοιτάξουν το… δάσος.
Υπενθύμιζε μάλιστα τη φράση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου «Πρόεδρε δεν αρέσουμε» για να εξηγήσει που είναι το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ.
Όπως σημείωνε, εάν η ηγεσία της Χ. Τρικούπη δεν κάνει θελκτικό το κόμμα στα μεσαία στρώματα που ζουν στην Αττική και στις νεότερες γενιές, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
Σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο το ΚΙΝΑΛ ήταν στις εκλογές του Ιουλίου κάτω από 5%, στους 20άρηδες είναι ανύπαρκτο και η απήχησή του πλέον περιορίζεται στις μεγάλες ηλικίες και την επαρχία.

Αυτόνομη πορεία
Η κ. Γεννηματά έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά της, με δεδομένο ότι η έως τώρα στρατηγική της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝΑΛ, είναι προβληματική και οδηγεί σε αδιέξοδα.
Η ακροβασία της να αντιπολιτευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς όμως να ταυτίζεται με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς δεν πετυχαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Η ίδια πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, αλλά εάν δεν παρουσιάσει αφήγημα που θα γίνει κτήμα των στελεχών και της κοινωνίας, δεν θα αντέξει στην πίεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα
Η ισορροπία τρόμου που έχει επιβληθεί στο ΚΙΝΑΛ, έχει ημερομηνία λήξης, καθώς στην πολιτική ατζέντα θα κυριαρχήσουν οι εργασιακές σχέσεις, ο εκλογικό νόμος και η Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Εάν το ΚΙΝΑΛ δεν καταφέρει να παρουσιάσει προτάσεις που θα πείθουν και θα το εδραιώνουν ως εναλλακτικό πολιτικό πόλο, η εσωστρέφεια θα ενταθεί και το παιχνίδι θα χαθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ