Για τη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, ενώ όπως είπε ο αριθμός των κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», ανέφερε και ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά όλη η Ελλάδα γίνεται ενιαία υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές. Παράλληλα επισήμανε ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά.

«Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού»,  πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, απευθύνοντας έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ.

«Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», τόνισε κι προσέθεσε ότι εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών.

Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 381 κλίνες ΜΕΘ covid και 2.961 απλές κλίνες. «Το χειρότερο σενάριο ακολούθησε η διασπορά της νόσου», είπε ο υπουργός. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας, όπως σημείωσε, και παραχωρεί 550 κλίνες. Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650. Επίσης το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε covid, ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ.

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ενώ ανέφερε ότι σε ένα χρόνο covid οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές. Τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική. Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid είπε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου, και παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι.