Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Κεντροαριστερά: Νέος ηγέτης, νέα εποχή”, του Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα, Δικηγόρου και πρώην Δημάρχου Μεταμόρφωσης

Στο προηγούμενο άρθρο εκφράζαμε την εκτίμηση ότι οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνονται υπό ιδανικές συνθήκες, για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών και αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την επιστροφή της πραγματικά Προοδευτικής παράταξης.

Τα γεγονότα απέδειξαν ότι και η προεκλογική εκστρατεία και η εκλογική διαδικασία, διεξήχθησαν με υποδειγματικό τρόπο.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους, για την υπευθυνότητα και το ήθος που επέδειξαν, αντάξιο των καλύτερων παραδόσεων και της ιστορίας της Δημοκρατικής παράταξης.

Η συμμετοχή 270.706 πολιτών στην πρώτη και 206.196 στην επαναληπτική εκλογή, ήταν η επιβράβευση της κοινωνίας και επιβεβαίωσε την ανάγκη αποκατάστασης του δεύτερου πυλώνα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Αυτή η συμμετοχή, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πρόβλεψη, αποτελεί από μόνη της, μείζονος σημασίας πολιτικό γεγονός, που υπερβαίνει τα όρια της Κεντροαριστεράς και ανοίγει την προοπτική ριζικής αναδιάταξης ολόκληρου του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Η καθαρή νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο και η θριαμβευτική επικράτησή του στο δεύτερο, φέρνει στο προσκήνιο, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έναν νέο Ηγέτη που θα επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της Κεντροαριστεράς, τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αποδείξει τις εκπληκτικές οργανωτικές του ικανότητες. Έμενε να αναδείξει και τις πολιτικές. Ο οξυδερκής και ευέλικτος τρόπος, με τον οποίο απέφυγε τριβές και αιχμές στην προεκλογική διαδικασία, έδειξε ισχυρό πολιτικό αισθητήριο. Επέλεξε να διαφυλάξει το κύρος της εκλογικής διαδικασίας και την ενότητα της Παράταξης από πιθανούς εκτροχιασμούς, παραμερίζοντας προσωπικούς υπολογισμούς.

Οι λιτές , μεστές και χωρίς κοινοτοπίες δηλώσεις του μετά τη σαρωτική νίκη και οι πρώτες ενέργειές του, απέδειξαν ότι εννοεί αυτά που λέει. Η Ανανέωση, η Ενότητα και η Πολιτική Αυτονομία, που επαγγέλθηκε, δεν ήταν κενά λόγια. Ήταν βαθιά πεποίθηση του Ηγέτη που ξέρει τι θέλει και πώς να το κάνει πράξη.

Το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει και τα διλήμματα που θα κληθεί να απαντήσει είναι τεράστια. Η στρατηγική της Αυτονομίας που επέλεξε, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας.

Η έλλειψη στοιχειωδώς επαρκούς και αξιόπιστης αντιπολίτευσης, αποτελεί δομικό πρόβλημα του πολιτικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ρόλο και η πορεία φθοράς του προδιαγράφεται αναπόφευκτη.

Το θεσμικό και πολιτικό κενό, πρέπει να καλυφθεί. Και μπορεί να καλυφθεί μόνο από την ιστορική παράταξη που αναμόρφωσε την Ελλάδα και θυσιάστηκε για τη σωτηρία της όταν η εθνική ανάγκη το απαιτούσε , αψηφώντας συνειδητά το πολιτικό κόστος.

Όσοι την κατασυκοφάντησαν, την καταδημαγώγησαν και την σκύλευσαν, με χυδαίο και αδίστακτο τρόπο, θα εισπράξουν τα επίχειρα του τυχοδιωκτισμού τους.

Η πορεία δεν είναι εύκολη. Απαιτεί χρόνο, επιμονή και αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο. Το πρώτο άλμα έγινε. Το δεύτερο θ’ ακολουθήσει με τη θεαματική αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές, μετά τις οποίες θ’ αρχίσει η ραγδαία κατάρρευση του «ιστορικού ατυχήματος», που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Στις μεθεπόμενες εκλογές, το ελάχιστο αναμενόμενο, είναι να αποκτήσει η χώρα σοβαρή, αξιόπιστη και υπεύθυνη Αντιπολίτευση.

Η νάρκη που τοποθέτησαν στα θεμέλια της χώρας, αυτοί που διακηρύσσουν ότι «η κανονικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία» γι’ αυτούς, θα εξουδετερωθεί και θα βρουν μπροστά τους την αληθινή Προοδευτική παράταξη, που υπηρετεί την κοινωνία και τη χώρα.

Σήμερα, οι προοδευτικοί και υπεύθυνοι πολίτες, ακόμα και πέρα από τα παραταξιακά όρια του ΠΑΣΟΚ, αισθάνονται ευφορία για τις εξελίξεις, καλωσορίζουν το νέο Ηγέτη, προσβλέποντας με ελπίδα στο πρόσωπό του, για το καλό της κοινωνίας και της χώρας. Η νέα εποχή ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ