Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Καταρρέουν τα νοσοκομεία στο Βόρειο Τομέα της Αττικής” – Άρθρο του Θανάση Παφίλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε μέρα που περνάει, αναδεικνύει και πιο έντονα την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Την ώρα μάλιστα που τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, η κυβέρνηση αρνούνταν να τα ενισχύσει με μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αρνούνταν πεισματικά να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές για να μη θίξει τα συμφέροντα των κλινικαρχών.

Ιδιαίτερα στο Βόρειο Τομέα της Αττικής, η αντίθεση, ανάμεσα στο τι είναι αναγκαίο να γίνει για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του λαού και στο τι τελικά γίνεται, είναι τεράστια.
Χαρακτηριστικά: Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν ενώ ταυτόχρονα λείπουν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων βασικές δημόσιες δομές υγείας. Το «Σισμανόγλειο» μετατράπηκε επίσημα σε νοσοκομείο αποκλειστικά για covid-19 και αναστάλθηκαν όλες οι θεραπείες και τα χειρουργεία για τις υπόλοιπες ασθένειες. Μέρα με τη μέρα, το «Αγία Όλγα» μετατρέπεται στην πράξη σε νοσοκομείο μιας νόσου σε βάρος όλων των άλλων κλινικών, ενώ τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και προσωπικό, σύμφωνα και με τις καταγγελίες των υγειονομικών που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα. Στο ΚΑΤ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, καθώς είναι ακάλυπτες περίπου 160 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και 350 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ και εκεί ΜΕΘ και ΜΑΦ non-covid μετατρέπονται σταδιακά σε covid. Η «Παμμακάριστος» που εξυπηρετεί και κατοίκους του Βόρειου Τομέα λειτουργεί μόνο για covid-19. Λείπουν νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ (και δεν ξανάνοιξαν βέβαια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όπως η Πτέρυγα «Μπόμπολα» στο «Αμαλία Φλέμινγκ». Ενώ, ταυτόχρονα, ολόκληροι δήμοι με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, δεν έχουν δικό τους Κέντρο Υγείας (π.χ. Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και άλλοι).

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας που υπάρχουν στα γεωγραφικά όρια του Βόρειου Τομέα της Αττικής, που έχουν έτοιμες υποδομές και έμπειρο προσωπικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το «Metropolitan General» στο Χολαργό, το «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» στο Μαρούσι, η κλινική «Υγεία» στο Μαρούσι.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά και μάλιστα με τραγικό τρόπο, πως η υγεία και η ζωή του λαού θυσιάζονται για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αποδεικνύεται το «για ποιόν δουλεύει» η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που -με ευθύνη τους- αποδυναμώθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος των ιδιωτών και των ΣΔΙΤ.

Ο λαός και η νεολαία της περιοχής, μέσα από τα σωματεία τους και τους μαζικούς φορείς, δεν έχουν άλλο δρόμο από το να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για άμεση επίταξη – χωρίς αποζημίωση – όλων των νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων του ιδιωτικού τομέα, για να προστεθούν έτοιμες και κρίσιμες υποδομές και έμπειρο προσωπικό για την περίθαλψη Covid και non Covid ασθενών. Για μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών. Για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλους τους δήμους.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε πολλούς δήμους του Βόρειου Τομέα από σωματεία και μαζικούς φορείς, οι πρόσφατες συγκεντρώσεις των σωματείων έξω από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, είναι ο ελπιδοφόρος δρόμος που πρέπει να βαδίσει και να ενισχύσει ο λαός της περιοχής.

*Ο Θανάσης Παφίλης είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ & Μέλος της ΚΕ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ