Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Κάλπες στη σκιά του τρίτου μνημονίου

Δημοσιεύθηκε

στις


Άλλο ένα κρίσιμο εκλογικό ραντεβού έχουν σχεδόν 10 εκ. Έλληνες ψηφοφόροι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, καθώς καλούνται να επιλέξουν ποιος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μια πολύ δύσκολη καμπή με τη νέα κυβέρνηση να πρέπει να υλοποιήσει τα επώδυνα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Τώρα που απέχουμε λίγες μόλις ώρες από το άνοιγμα της κάλπης το xtypos.gr σας παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία της εκλογικής μάχης. Μια μάχη που μεταξύ άλλων σημαδεύτηκε και από τα δύο debate των πολιτικών αρχηγών.

Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τον νικητή
Κατ’αρχήν ασφαλή προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν εύκολα ούτε στην κορυφή αλλά ούτε και στην ουρά  Καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση θα είναι η στάση των αναποφάσιστων (υπολογίζονται σε 600.000 ψηφόφορυς), ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα. Κρίσιμος παράγοντας αναμένεται να είναι και η αποχή που αν είναι μεγάλη κατά πάσα πιθανότητα θα πλήξει και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, πάντως, μόνο ο στόχος της αυτοδυναμίας εξακολουθεί να φαντάζει απίθανος, αλλά βάσει όλων των δημοσκοπήσεων (ακόμα και αυτών που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή) υπάρχει σκληρή μάχη για την πρώτη θέση με τη Νέα Δημοκρατία. Το βάρος έχει πέσει και σε αυτπήν την προεκλογική εκστρατεία στον κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της 25ης Ιανουαρίου υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά τη ρύθμιση του χρέους της χώρας και να οδηγήσει σε βάθος χρόνου την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια.
Στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση είναι ήδη μεγάλη και υπάρχει η πεποίθηση, δεδομένης της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα μπορεί να κόψει πρώτο το νήμα και να πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή τη Δευτέρα. Ο (μεταβατικός) αρχηγός  κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει καταφέρει να τονώσει την εικόνα του κόμματος, που πριν λίγους μήνες πελαγοδρομούσε, και να φαντάζει ως πιθανός Πρωθυπουργός. Ο ίδιος ζητάει  συνεργασία των κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό επί των βασικών αρχών  και των μεγάλων ζητημάτων. Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ενώ αρχικά απέκλειε συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τώρα πλέον αποκλείει μόνο τη Νέα Δημοκρατία,  αφήνοντας παράθυρο για τους άλλους, θέτοντας το δίλημμα του παλιού εναντίον του νέου.

Η μάχη της τρίτης θέσης
Πίσω από το δίδυμο της κορυφής επίζηλη είναι και η τρίτη θέση με την Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ  τη Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το Ποτάμι αλλά και τη Λαϊκή Ενότητα να τη διεκδικούν με στόχο να αποτελέσουν ρυθμιστικό παράγοντα την επόμενη ημέρα. Από τις δυνάμεις του αντιμνημονιακού μπλοκ η Χρυσή Αυγή φιλοδοξεί να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη νέα Βουλή με το σκεπτικό πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είτε συνεργαστούν είτε όχι θα ψηφίζουν τους μνημονιακούς νόμους. Βέβαια κανείς δεν ξέρει πόσο θα επηρεάσει η δήλωση-σοκ του κ. Μιχαλολιάκου για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα. Από την άλλη πλευρά η Λαϊκή Ενότητα είναι ένας από τους άγνωστους Χ των εκλογών καθώς κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να εκτιμήσει την εκλογική της απήχηση ειδικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δυσαρεστημένοι με τις τελευταίες εξελίξεις. Πάντως, ο επικεφαλής  κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτίθεται με σφοδρότητα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία κατηγορεί πως ακολούθησε τα μνημονιακά  μονοπάτια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά. Το ΚΚΕ παραμένει πιστό στην τακτική του διμέτωπου αγώνα  και είναι χαρακτηριστικό πως ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Κουστούμπας υπογράμμιζε συνεχώς στις τελευταίες του ομιλίες πως το πρόγραμμα και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα: το τρίτο μνημόνιο.
Από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ, έχοντας μαζί τη ΔΗΜΑΡ, φιλοδοξεί να είναι η τρίτη δύναμη των εκλογών με την κα Φώφη Γεννηματά (ως μοναδική γυναίκα πολιτική αρχηγός) να κάνει ανοίγματα στις γυναίκες ψηφοφόρους και να ζητάει τη ψήφο των πολιτών για να γίνει το κόμμα «ο εγγυητής της σταθερότητας και ο καταλύτης της συνεργασίας» για την επόμενη ημέρα. Το Ποτάμι του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ζητάει την αποδυναμώση των δύο μεγάλων κομμάτων και έχει βάλει στόχο για διψήφιο ποσοστό αλλά σε κάθε περίπτωση θέλει σίγουρα να πάει καλύτερα από το 6,1% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, με τον ίδιο τον αρχηγό του να μιλάει για ήττα σε αντίθετο σενάριο.

Αγωνία για είσοδο στη Βουλή
Από τα θρίλερ της βραδιάς αναμένεται (;) να είναι και η είσοδος στη Βουλή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων. Η τύχη των ΑΝΕΛ. ενδιαφέρει και το ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να συνεχίσει το κυβερνητικό συνοικέσιο με το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος δήλωσε, από την πλευρά του, πως αν δεν μπουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Βουλή θα αποχωρήσει από την πολιτική. Σίγουρα πάντως οι ΑΝΕΛ χάνουν ψηφοφόρους προς τη Νέα Δημοκρατία και για αυτό ο κ. Καμμένος έχει εξαπολύσει επίθεση στην προηγούμενη πολιτική στέγη του. Με ανυπομονησία σίγουρα περιμένει το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Βασίλης Λεβέντης που βλέπει το κόμμα του στις περισσότερες δημοσκοπήσεις να αγγίζει και να περνάει το όριο του 3%. Με οξύ καταγγελτικό λόγο εις βάρος του πολιτικού συστήματος και των παθογενειών του  φιλοδοξεί να τραβήξει μερίδα των αναποφάσιστων και να κάνει το μεγάλο βήμα όντας στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής επί μια 20ετία.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ