Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ισορροπία τρόμου: «Πόλεμος» 53 ημερών με τον αόρατο εχθρό

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η κυβέρνηση και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το δίμηνο που ακολουθεί θα σφραγίσει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Η εμφάνιση των μεταλλάξεων και ο εφιάλτης ενός τρίτου κύματος πανδημίας, σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση της οικονομίας, προκαλούν έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να λύσει ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο που έχει δύο άγνωστες μεταβλητές: να διασφαλίσει τη δημόσιας υγείας και να βελτιώσει την κατάσταση της οικονομίας.
Σαφείς απαντήσεις δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το μοντέλο του «ακορντεόν» και η λογική του μικρότερου ρίσκου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη και ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.
«Από τον Απρίλιο και βλέπουμε», έλεγε με νόημα «γαλάζιος» βουλευτής στον «Χτύπο» και εξηγούσε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας ασφαλής προγραμματισμός για το αύριο της χώρας.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι εμβολιασμοί χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν, ενώ οι μεταλλάξεις είναι τόσο επικίνδυνες που είναι πιθανό να χρειαστεί σε πολλές περιπτώσεις και τρίτη δόση.
Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα φέρει τα πάνω κάτω και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε ευθέως για νέο καθολικό lockdown, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά που αναγκάζεται να κατεβάσει στην πράξη ρολά σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Το γεγονός ότι η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο «κόκκινο» σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας υπολειτουργεί, καθώς στην Αττική ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Στο ερώτημα ποια θα είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, ουδείς μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση από τη στιγμή που υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να μιλήσει για μια πολιτική που θα έχει ως βάση της τις αναπροσαρμογές σχετικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Με τον τρόπο αυτό κατέστησε σαφές ότι η ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία είναι εξαιρετικά λεπτή, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση θα επαναξιολογείται επί καθημερινής βάσης.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το δίμηνο Φεβρουαρίου -Μαρτίου είναι εξαιρετικά κρίσιμο, με αποτέλεσμα όλο  και περισσότεροι να κάνουν λόγο για πόλεμο 53 ημερών που θα σφραγίσει το μέλλον της Ελλάδας.

Στο διάστημα που ακολουθεί έως το τέλος Μαρτίου θα κριθούν οι αντοχές:

  • του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δέχεται ασφυκτική πίεση από τον κορονοϊό,
  • της αγοράς που σε πολλές περιπτώσεις έχει ως μοναδική πηγή εσόδων τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Μέρες Γουχάν
Το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ και επιστήμονες κύρους όπως ο Νίκος Σύψας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι θα ζήσουμε μέρες Γουχάν εάν επικρατήσει η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής.
«Έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν», είπε ο κ. Σύψας  και σημείωσε ότι ο κίνδυνος είναι τον Φεβρουάριο να υπάρξει επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • να φτάσουν στο 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα,
  • να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας.

Όλα στον αέρα
Όπως γίνεται αντιληπτό όλα είναι στον αέρα, κάτι που σημαίνει ότι σκληρά μέτρα όπως για παράδειγμα ένα καθολικό lockdown όπως αυτό πέρυσι το Μάρτιο και τον Απρίλιο, είναι πάντα στο τραπέζι.
Η χώρα έχει μπει για τα καλά σε κατάσταση «εύθραυστων ισορροπιών» και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και εάν επιτευχθεί η λεγόμενη  «ανοσία της αγέλης».
Το μόνο βέβαιο όπως προκύπτει από τις συσκέψεις που γίνονται καθημερινά είναι ότι όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα του κορονοϊού, τόσο τα μέτρα θα γίνονται και πιο αυστηρά.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ιοί όπως ο covid-19 δυναμώνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στην περίπτωση που δεν περιοριστεί η διασπορά του, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές.

Δημόσια οικονομικά
Το εξαιρετικά πολύπλοκο τοπίο που διαμορφώνεται, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην οικονομία και το ερώτημα που τίθεται είναι έως πότε θα υπάρχει το… λεφτόδεντρο.
Η εύθραυστη ισορροπία αποτυπώθηκε στη δήλωση που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικός Θ. Σκυλακάκης για την κατάσταση που διαμορφώνεται.
«Τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα», είπε με νόημα, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος των δύο μηνών με τον αόρατο εχθρό θα σφραγίσει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Τυχόν παράταση της κατάστασης και μετά την άνοιξη θα προκαλέσει καίριο πλήγμα στο βασικό σενάριο του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει έκτακτα μέτρα στήριξης έως τον Απρίλιο.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομία θα μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα και δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μεγάλων ανατροπών και σε πολιτικό επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ