Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Θύελλα αντιδράσεων για τη μείωση δαπανών στην Υγεία που ζήτησε ο Κασσελάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

H Νέα Αριστερά «σήκωσε» πρώτη το θέμα, καταλογίζοντας στον κ. Κασσελάκη «ψαλίδι» στις δαπάνες για την Υγεία

Σε… εκπυρσοκρότηση οδήγησε η δέσμευση του Στέφανου Κασσελάκη για δαπάνες για την Υγεία «τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ», δεδομένου ότι σήμερα οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία αγγίζουν το 5,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του έχει πάγια θέση για αύξησή τους στο 7,5%, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Open πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, με τη Νέα Αριστερά να «σηκώνει» πρώτη το θέμα, καταλογίζοντας στον κ. Κασσελάκη πως ζητά μείωση των δαπανών για την Υγεία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά μετά τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη, «το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα». Παράλληλα υπενθυμίζει ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η υπόσχεσή του ήταν για δαπάνες 7,7% για τη δημόσια υγεία.

«Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία και πρώτη προτεραιότητα όταν γίνουμε κυβέρνηση θα είναι το κοινωνικό κράτος» είπε αρχικά ο κ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του ενώ ερωτηθείς για το ποσοστό απάντησε ότι «το ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να το μετράς και δυναμικά γιατί δεν είναι μόνο ότι επενδύεις στην υγεία και δεν ανακυκλώνονται στην κοινωνία. Το ποσοστό πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% αλλά αυτό πρέπει να είναι κάτι δυναμικό, μπορείς να φέρεις αποκέντρωση και ανάπτυξη αν επενδύσει στην υγεία».

Μετά τις δηλώσεις Κασσελάκη η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται», σχολιάζοντας ότι «το ‘ελληνικό του όνειρο’ είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία ‘πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ’» και πως «είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη». Αυτό γιατί, συνεχίζει η Νέα Αριστερά, «ο κ. Κασσελάκης έχει ‘ψαλιδίσει’ όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ». Επ’ αυτού αναφέρει η Νέα Αριστερά ότι «το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας» και πως «ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα».

«Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες», σχολιάζει και τονίζει ότι η δημόσια υγεία πρέπει να στηριχθεί άμεσα. Η Νέα Αριστερά προτείνει η δημόσια δαπάνη για την υγεία «να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7.7%) ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα σταθερό και αποτελεσματικό δημόσια σύστημα υγείας για όλους και όλες».

Άδωνις: Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία

Η δήλωση του κ. Κασσελάκη προκάλεσε την αντίδραση και του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Χ την οποία συνοδεύει από γραφήματα της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ζητάει να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία» υπενθυμίζοντας ότι το 2022 ήταν στο 5,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και «τώρα τις υπολογίζουμε περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η δημόσια δαπάνη από 8.634 εκατ. το 2018 έχει φτάσει στα 10.881 το 2022 και έχει επιπλέον αύξηση το 2023 και 2024».

adonis 90746

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ