Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η τουρκική προκλητικότητα δεν περνάει”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατική συμπεριφορά κλιμακώνεται σε όλα τα πεδία. Δυστυχώς οι γείτονες παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές και εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό προκειμένου να συνεχίσουν να πιέζουν τη χώρα μας. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι και πάλι τα πρώτα που κινδυνεύουν να πληγούν.

Αυτή τη φορά όμως το κράτος έχει οργανώσει τα σύνορά του, τόσο τα θαλάσσια και όσο και της ξηράς προκειμένου να αποτρέπει μαζικά περιστατικά μεταναστών να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Είκοσι τέσσερα συνολικά περιστατικά, κατά τα οποία λέμβοι με περίπου χίλιους εκατόν τριάντα αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καταγράφηκαν από τις πρωινές ώρες της 24/6 μέχρι πρωινές ώρες της 27/6 στις θαλάσσιες περιοχές ν. Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου. Σε δεκαέξι περιστατικά, επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα επτακόσιοι σαράντα πέντε αλλοδαποί μόνο στη ν. Λέσβο,

Επειδή θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και οφείλουμε να τα φυλάμε, σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και ανέλαβαν την διαχείριση των περιστατικών. Καταρχάς εντόπισαν εγκαίρως τις παραπάνω λέμβους με αποτέλεσμα καμία να μην εισέλθει στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες να περισυλλεγχθούν από τουρκικές ακταιωρούς. Οι γείτονές μας δεν έχασαν την ευκαιρία να μας κατηγορήσουν για το αυτονόητο: την προστασία των συνόρων μας με αποτέλεσμα το τουρκικό λιμενικό να κατηγορεί την Ελλάδα για pushbacks και να ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα απωθεί τους παράτυπους μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα αγνοώντας για τη ζωή τους». Οι Τούρκοι φτάνουν μάλιστα στο σημείο να θεωρούν την Ελλάδα ως «υπεύθυνη για κάθε έναν από τους παράτυπους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους».

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η τουρκία επίσης, καλό είναι να αντιληφθεί ότι καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας θα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας.

Η Τουρκία αν δεν θέλει να απομακρυνθεί επιπλέον από την ευρωπαϊκή οικογένεια και να αφήσει ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ