Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές

“Η Τουρκία και οι ελληνικές εκλογές”, του Δημήτρη Καιρίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Δημήτρη Καιρίδη, Υπουψήφιου βουλευτή ΝΔ, Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών στο -Χτύπο

Η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Η αντιπολίτευση, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και την απώλεια της Εθνοσυνέλευσης, βρίσκεται σε φάση αποσυσπείρωσης και διαίρεσης.

Οι εκλογές στην Τουρκία επιβεβαιώνουν τον ερντογανισμό και δημιουργούν συγκεκριμένες προκλήσεις για την Ελλάδα. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι επικύρωσαν τη στροφή στον αυταρχισμό και ενίσχυσαν τους εθνικιστές.

Ένα καθεστώς που είναι έτοιμο να παραβιάσει τα δικαιώματα των πολιτών του δεν θα σεβαστεί αυτά των γειτόνων του. Η Τουρκία αποκόπτεται ακόμα περισσότερο από τη δυτική τροχιά και αυτονομείται από τους δυτικούς σχεδιασμούς αλλά και τις δυτικές αξίες.

Την επομένη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο Ερντογάν ετοιμάζει θριαμβευτική φιέστα στην Κωνσταντινούπολη, ανήμερα της επετείου της άλωσης, για την επιβεβαίωσή του ως του νέου Ατατούρκ, του νέου «πατερούλη» των Τούρκων.

Όλα αυτά είναι κρίσιμα και για μας. Η σχέση μας με την Τουρκία έχει πολλές δυσκολίες που επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Η τρέχουσα ύφεση της έντασης είναι ευπρόσδεκτη και μακάρι να μακροημερεύσει, όμως το πιθανότερο είναι ότι, αργά ή γρήγορα, μια νέα ελληνο-τουρκική κρίση καιροφυλακτεί.

Η Ελλάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη. Γι’ αυτό, εκτός των άλλων, είναι πολύ κρίσιμη η ψήφος των Ελλήνων στις εκλογές της Κυριακής. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού και της αμεριμνησίας. Ούτε βέβαια της αφέλειας που εκφράζει συχνά η αντιπολίτευση όταν επιζητά «ευρωπαϊκή λύση» ενώ γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει τις αδυναμίες και τις ολιγωρίες της σημερινής Ευρώπης στα ζητήματα ασφάλειας και γεωστρατηγικής ή όταν ο αρχηγός μικρότερου κόμματος που δηλώνει ότι θα ξεκινήσει τα τηλέφωνα αν οι Τούρκοι καταλάβουν ελληνικό έδαφος!

Η επανεκλογή Ερντογάν και η αναπόφευκτη εν καιρώ σκλήρυνση της τουρκικής στάσης μας καλεί όλους, ηγεσία και λαό, πολιτικό σύστημα και εκλογείς σε εγρήγορση και σοβαρότητα. Η ελληνική διπλωματία έκανε θαύματα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και έφερε απτά αποτελέσματα που θωρακίζουν τη χώρα έναντι των αυξημένων εξωτερικών κινδύνων. Όμως, δεν αρκεί.

Πρέπει να επιμείνουμε στην ανάταξη της οικονομίας μας, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην αναβίωση της πολεμικής μας βιομηχανίας που αφέθηκε να παρακμάσει (ναυπηγεία, ΕΑΠ κλπ). Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε τροχιά ανόδου που το νικηφόρο για τη ΝΔ αποτέλεσμα των εκλογών θα επιταχύνει.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ