Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η Σοφία Ζαχαράκη στο Χ-τύπο: “Η χώρα μας πρωτοστατεί στο άνοιγμα του τουρισμού διεθνώς”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μήνυμα στους πολίτες να επιλέξουν άφοβα τους ελληνικούς προορισμούς για τις διακοπές τους στέλνει μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη.

Η Υφυπουργός περιέγραψε θετικά την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής από την επανεκκίνηση του Τουρισμού και στάθηκε στο γεγονός πως φέτος έχουμε δύο πολύτιμους συμμάχους που δεν είχαμε πέρσι: τα εμβόλια και την εμπειρία διαχείρισης της κρίσης επί 1,5 χρόνο.
Επίσης, η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε γενικότερα στην στρατηγική της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού και ενημέρωσε συνοπτικά για το Πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους και γενικότερα για τις κινήσεις ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού.

Κυρία Υφυπουργέ, ποια είναι η εικόνα που έχετε μέχρι τώρα από την επανεκκίνηση του τουρισμού;
Σε μια χρονιά ιδιαίτερων απαιτήσεων λόγω της πανδημικής κρίσης, η χώρα μας πρωτοστατεί στο άνοιγμα του τουρισμού διεθνώς. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και συμβολικά με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην πρόσφατη Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που έγινε στην Ελλάδα, και όπου δόθηκε το έναυσμα της νέας τουριστικής περιόδου. Σαφώς και υπάρχουν αντιξοότητες, σαφώς και υπάρχει επιφυλακτικότητα από κάποιες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως συνεχώς οι επιφυλάξεις αμβλύνονται, και τα ταξίδια διευκολύνονται. Ενημερώνουμε όλους τους διεθνείς εταίρους μας, έγκαιρα και έγκυρα για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα η οποία συνεχώς και επιταχυνόμενα βελτιώνεται, και οι όποιες αναστολές τους σταδιακά θα αίρονται, όσο προχωρά το καλοκαίρι. Έχουμε ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας για σημαντικά αυξημένη τουριστική κίνηση, ειδικά από τον Ιούλιο και μετά. Η φετινή χρονιά θα είναι και αυτή ιδιαίτερη από όλες τις απόψεις. Όμως είναι δεδομένη η επιθυμία των τουριστών να έρθουν στην Ελλάδα, όπως είναι δεδομένο και το ότι συνεχώς αυξάνονται οι απευθείας αεροπορικές γραμμές προς τη χώρα μας, μία σαφής απόδειξη της αυξημένης ζήτησης. Παρά τις δυσκολίες, μπορούμε βάσιμα να προσδοκούμε σε ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό, και εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο Ελληνικός τουρισμός φέτος να εκπληρώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Είχατε δηλώσει πως η χώρα μας επιδιώκει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
Φέτος έχουμε δύο πολύτιμους συμμάχους που δεν είχαμε πέρσι: τα εμβόλια και την εμπειρία διαχείρισης της κρίσης επί 1,5 χρόνο. Κάθε μέρα που περνάει, το τείχος ανοσίας ορθώνεται και ψηλότερα, ενώ πλέον γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για την επιδημιολογική εξέλιξη του ιού. Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να ελπίζουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα και τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν τεθεί, και φυσικά να προσέλθουν και να εμβολιαστούν όσοι ακόμα δεν το έχουν κάνει. Είναι ευθύνη όλων μας να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα μας, ώστε και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, και να ανακτήσουμε οριστικά τον έλεγχο της ζωής μας. Και μία από τις δυνατότητες που θα έχουμε αν το επιτύχουμε αυτό, θα είναι η και η επέκταση της τουριστικής περιόδου προς όφελος όλων μας, και της εθνικής μας οικονομίας.

Ο εμβολιασμός και το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα είναι αρκετά ως όπλα για την αύξηση του τουρισμού φέτος;
Στη μάχη της φετινής χρονιάς, η χώρα μας χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και όπλο. Ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο. Τα εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά, και ως χώρα έχουμε σπάσει πια το φράγμα των 6 εκατομμυρίων εμβολιασμών και συνεχώς ανεβαίνουμε, μέσα από μια πραγματικά υποδειγματική διαδικασία. Σε δεκάδες νησιά μας οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι τέλους Ιουνίου αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε όλα πλην Κρήτης, όπου λόγω μεγέθους θα ακολουθήσει τον γενικό -και ούτως ή άλλως ταχύ- ρυθμό. Ως προς το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, η χώρα μας υπήρξε πρωτοπόρος στην εισήγηση και στην εφαρμογή του, αποσπώντας μάλιστα και διεθνείς επαίνους γι’ αυτό. Ήταν πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός που το πρότεινε, και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το υλοποίησε ήδη από την 1η Ιουνίου. Το επόμενο διάστημα, το πιστοποιητικό θα είναι σε εφαρμογή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, προσφέροντας έναν απλό και ασφαλή τρόπο πιστοποίησης υγειονομικής κατάστασης για όλους τους ταξιδιώτες, διευκολύνοντας το ταξίδι με απόλυτη ασφάλεια. Όλα αυτά, μαζί με τα μέτρα που έχουμε λάβει και το γενικότερο σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού το οποίο υλοποιούμε, συγκροτούν ένα ισχυρό πλέγμα για την ασφαλή λειτουργία και δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού για το 2021, με τα πρώτα θετικά σημάδια να καταγράφονται ήδη.

Σε ποιους κεντρικούς άξονες βασίζεται η στρατηγική της χώρας μας για την τουριστική περίοδο;
Έχουμε εγκαίρως αναφέρει τους άξονες πάνω στους οποίους ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει: είσοδος με ολοκληρωμένο εμβολιασμό ή τεστ ή πιστοποιημένη ανάρρωση, δειγματοληπτικά τεστ, ξενοδοχεία COVID για τα κρούσματα, πλήρης τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Περαιτέρω φέτος έχουμε μία ιδιαίτερα δυναμική καμπάνια με το σύνθημα “All you want is Greece” που συνοψίζει το μήνυμα μας, ότι η Ελλάδα είναι ένας πλήρης προορισμός, που μπορεί να προσφέρει στον τουρίστα μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία ψυχικής ανάτασης μετά από μια δύσκολη χρονιά.
Πλέον αυτών, η Ελλάδα ανοίγεται σε νέες αγορές, συνάπτει και ενισχύει ολοένα και περισσότερες συμμαχίες με διεθνείς μας εταίρους. Και στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είμαστε ένας προορισμός που πέραν από τα διαχρονικά του πλεονεκτήματα, -την ομορφιά του ελληνικού τοπίου, του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, της μοναδικής ελληνικής φιλοξενίας- έχουμε και το πρόσθετο πλεονέκτημα της ασφάλειας, ως μια χώρα που ξέρει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, ειδικά στον τουρισμό. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και από την βράβευσή του ελληνικού τουρισμού στο πρόσωπο του Υπουργού Τουρισμού με το βραβείο διαχείρισης κρίσης «Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management» που απένειμε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Ισχύει ότι δίνουμε έμφαση στους Ευρωπαίους τουρίστες για το φετινό Καλοκαίρι;
Οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν τον τόπο προέλευσης της πλειοψηφίας των τουριστών μας παραδοσιακά, και η φετινή χρονιά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Όμως δεν μένουμε μόνο εκεί, αλλά διευρύνουμε την απήχηση μας και σε άλλες αγορές πέραν της Ευρώπης, ανοίγοντας τα ταξίδια από τρίτες χώρες, διατηρώντας συνεχή επαφή και συνεργασία με τους διεθνείς μας εταίρους, -χώρες αλλά και οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οπού η χώρα μας ανέλαβε εκ νέου την Προεδρία της Επιτροπής του οργανισμού για την Ευρώπη με τον Υπουργό Χάρη Θεοχάρη και την εκπροσώπηση στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο-. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε διμερείς συμφωνίες στενής συνεργασίας, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Ισραήλ. Άλλωστε, κάτι μας διδάσκει η συγκεκριμένη κρίση, είναι ότι η διαφοροποίηση των χωρών προέλευσης των τουριστών, μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε μία κατεξοχήν τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, αλλά και στους επιμέρους ταξιδιωτικούς της προορισμούς. Και δεδομένου του εξαιρετικά έντονου ενδιαφέροντος που εισπράττουμε από τις διεθνείς μας επαφές, το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα μας ενημερώσετε συνοπτικά για το Πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους και γενικότερα για τις κινήσεις ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού;
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αυξημένης τουριστικής αλλά και κοινωνικής σημασίας, που λόγω των συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να αξιοποιηθεί πλήρως πέρσι. Φέτος, έχουμε επιφέρει σημαντικές αλλαγές ώστε και να αξιοποιηθεί, να καταστεί πιο ευέλικτο, αλλά και να διευρυνθεί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 365.603 vouchers από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν περισσότεροι από 600.000 Έλληνες. Ήδη από την περασμένη χρονιά και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και δυσκολίες, περισσότεροι από 46.000 δικαιούχοι κατέστη δυνατόν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.
Τα vouchers που δεν χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν φέτος μέχρι 31/12/2021. Φέτος δίνεται η δυνατότητα εξαργύρωσης των vouchers από τους δικαιούχους τους ακόμη και για την περίπτωση διαμονής διάρκειας μικρότερης των 4 διανυκτερεύσεων, αντί για 4 υποχρεωτικά, όπως αρχικά όριζε το πρόγραμμα. Παράλληλα, με τις αλλαγές που επιφέραμε, φέτος αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό της επιδότησης της διαμονής: για διαμονή διάρκειας 2 ή 3 διανυκτερεύσεων επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40€/ημέρα κατ’ άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30€/ημέρα κατ’ άτομο). Ειδικά για την περίπτωση ΑΜΕΑ, η επιδότηση της διαμονής τους καλύπτει το σύνολο της δαπάνης (100%) για οποιαδήποτε διάρκεια διαμονής επιλέξουν. Επίσης, τρέχει μέχρι τις 10 Ιουνίου η δυνατότητα ένταξης νέων καταλυμάτων ή τουριστικών γραφείων – παρόχων, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες και τις επιλογές που διατίθενται μέσω του προγράμματος στους δικαιούχους του. Περαιτέρω, δρομολογούμε τις αναγκαίες ενέργειες ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς ακόμη 100.000 πολίτες να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης voucher. Το κριτήριο για την υποβολή της αίτησης είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ ή τα 28.000 στην περίπτωση οικογένειας, με προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο. Μετά το πέρας της προθεσμίας για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος συνεργασίας των παρόχων, η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για την υποβολή νέων αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους. Υπολογίζουμε να γίνει αυτό προς το τέλος Ιουνίου και θα ανακοινώσουμε έγκαιρα την ακριβή ημερομηνία.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους πολίτες που σχεδιάζουν τις διακοπές τους;
Το μήνυμά μας στους πολίτες είναι να επιλέξουν άφοβα τους ελληνικούς προορισμούς για τις διακοπές τους. Να εξερευνήσουν όλες τις δυνατότητες που η χώρα μας παρέχει, ψάχνοντας και για εμπειρίες πέρα από τα συνηθισμένα. Ειδικά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να απογειώσουν κυριολεκτικά την ταξιδιωτική εμπειρία. Ο γαστρονομικός/οινικός τουρισμός και αγροτουρισμός, ο καταδυτικός, ο τουρισμός ευεξίας, ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός, ο οικοτουρισμός, ο ποδηλατικός, η αναρρίχηση, είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιλογές που προσφέρει ο ελληνικός τουρισμός. Επιλογές που συνεχώς αναβαθμίζουμε και που αξίζει να αποτελέσουν μέρος των διακοπών όλων μας. Οι πολίτες μας επίσης μπορούν να αξιοποιήσουν τις πολλές, νέες δυνατότητες του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», που αναλύσαμε παραπάνω. Και θα ήθελα κλείνοντας να στείλω το εξής μήνυμα, δυνατά και καθαρά: οφείλουμε και φέτος να διαφυλάξουμε πρωτίστως την υγεία όλων μας, αλλά και τη θέση της Ελλάδας ως ασφαλούς υγειονομικά προορισμού, που αποτελεί την βάση της εθνικής προσπάθειας τουριστικής και οικονομικής ανάκαμψης για το 2021. Γι’ αυτό, εμβολιαζόμαστε, τηρούμε τα μέτρα και απολαμβάνουμε με ασφάλεια την ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία που μόνο η χώρα μας μπορεί να προσφέρει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ