Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Η Μιλένα Αποστολάκη στο Χ-τύπο: “Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στους πολίτες που επιθυμούν μια νέα πορεία για τη χώρα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μήνυμα αλλαγής μέσω ενός προγράμματος “στραμμένο στις ανάγκες των πολλών και της μεσαίας τάξης” στέλνει η Μιλένα Αποστολάκη ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η υποψήφια Βουλευτής στη Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας, μιλά για το όραμα και τους στόχους του κόμματος και τις κατευθύνσεις του προγράμματός του όσον αφορά τομείς όπως η υγεία, η κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά, ενώ τέλος, αποκαλύπτει τις σκέψεις των στελεχών του για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.

Η κρίσιμη ώρα της κάλπης πλησιάζει. Είναι ανοιχτό το ΠΑΣΟΚ στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών τοποθετείται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Θυμίζω ότι στις 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ υπάρχουν σήμερα κυβερνήσεις συνεργασίας. Στόχος μας είναι να λάβουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα καθιστά το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η πολιτική αλλαγή συνιστά αναγκαιότητα για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα ευθύνης, που αντιμετωπίζει τη διακυβέρνηση της χώρας ως χρέος. Θα επιδιώξουμε με βάση το προγραμματικό μας πλαίσιο τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάνοντας χρήση της διερευνητικής εντολής. Κρίσιμα στοιχεία της αναγκαίας προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι για μας η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μια σειρά μέτρων που θα δίνουν έμφαση στην επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα του. Η επαναφορά της προστασίας της Πρώτης Κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με επιδότηση της δόσης του δανείου, καθώς επίσης η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με την «προσωπική διαφορά» που συρρίκνωσε το εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων. Τα τελευταία οκτώ χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και οι δύο. Γι’ αυτό στις εκλογές καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Να φέρουν την αλλαγή προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα με αξιοπιστία, διαφάνεια και αξιοκρατία.

 

Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχετε σε κυβέρνηση με ανοχή από το κόμμα του κύριου Βαρουφάκη, ΜέΡΑ 25;

Το ΠΑΣΟΚ, μια παράταξη που έδωσε μάχη για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστεί με το κόμμα του κύριου Βαρουφάκη. Δεν συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που στο παρελθόν έπαιξαν την τύχη της χώρας στα ζάρια, παίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Είμαστε πολύ μακριά από το ΜέΡΑ 25, γι’ αυτό και τέτοιου είδους συνεργασίες, έστω και με τη μορφή της ανοχής, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί ασκούν κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα σεβαστεί τη βούληση των πολιτών εμμένοντας στο «όχι Μητσοτάκης» και «όχι Τσίπρας».

Τα δύο κόμματα που τα τελευταία οκτώ χρόνια κυβέρνησαν απέτυχαν. Στην οικονομία, στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους , στους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Πιστεύουμε ότι το βράδυ των εκλογών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα δουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται και θα εισπράξουν την αποδοκιμασία των πολιτών. Φιλοδοξούμε το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τις δυνάμεις του γεννώντας ελπίδα στους πολίτες και λειτουργώντας ως παράγοντας πολιτικής αλλαγής, ευθύνης και σταθερότητας. Η εντολή από τους πολίτες προς εμάς θα είναι εντολή αλλαγής. Όταν το ΠΑΣΟΚ πάρει την τρίτη εντολή, δεν θα έρθει δια της πλαγίας οδού να επιβάλει στον ελληνικό λαό αυτό που κατά πλειοψηφία δεν επιθυμεί. Δεν μπορεί το τιμόνι της χώρας την επόμενη περίοδο να το κρατήσουν δύο πρωθυπουργοί που βαρύνονται με τόσο ηχηρές και δραματικές αποτυχίες. Το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» είναι ένα συλλογικό αίτημα αλλαγής πολιτικής που έχει ανάγκη η χώρα μας.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 20-64 ετών το 2022, με μόλις το 66% της εν λόγω ηλικιακής ομάδας να εργάζεται. Τι θα μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Η νέα έκθεση της Eurostat αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η πραγµατική κατάσταση στην αγορά εργασίας απέχει από την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, η οποία απορρυθμίζει συνειδητά το εργασιακό τοπίο και προωθεί το μοντέλο της φθηνής εργασίας. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς στήριξη των εργαζομένων, χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Το πρόγραμμά μας στηρίζεται στη στρατηγική της πλήρους απασχόλησης με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, καθώς και στην ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με κανόνες, ασφάλεια και προστασία του εργαζομένου. Προτείνουμε 4ετη επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ για να προσληφθούν 50.000 νέοι άνεργοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Η επαναφορά της γενικής συλλογικής σύμβασης με απευθείας διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, η υποχρεωτικότητα και η καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η απελευθέρωση των τριετιών, η διασφάλιση των
εργαζομένων στις πλατφόρμες και τις επιχειρήσεις delivery, η ανάπτυξη ενός προγράμματος επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων αποτελούν βασικές προτεραιότητες του προγραμματικού πλαισίου μας για τα εργασιακά.

 

Σε ποιους απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν μια νέα πορεία για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όσους πίστεψαν τον ανέξοδο δημαγωγικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται με το τρίτο μνημόνιο, τον νόμο Κατρούγκαλου και την τραγωδία στο Μάτι. Σε όσους αντιλήφθηκαν ότι το κεντρώο προφίλ του κ. Μητσοτάκη ήταν ψευδεπίγραφο καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με την αύξηση των ανισοτήτων, την αδιαφάνεια των απευθείας αναθέσεων, τη διάλυση του ΕΣΥ, τις υποκλοπές αλλά και την τραγωδία στα Τέμπη. Σε εκείνους που αντιλαμβάνονται πως η σοσιαλδημοκρατία ως εκφραστής της ανάγκης για μείωση του «κενού» ανάμεσα στους κερδισμένους και εκείνους που μένουν πίσω, παρέχει αξιόπιστες λύσεις και δίνει ελπίδα. Σε όσους ζητούν δίκαιες μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονιστικό σχέδιο για τη χώρα και σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα και τους θεσμούς.

Βλέπετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πρωταγωνιστήσει πάλι;

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρωταγωνιστής κι όχι συμπληρωματική δύναμη. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται ποιος από τους δυο είναι ο χειρότερος Το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη επιστρέφει. Με συνέπεια και ευθύνη και με ένα πρόγραμμα στραμμένο στις ανάγκες των πολλών και της μεσαίας τάξης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ