Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

«Η Ελλάδα γίνεται φάρος ακαδημαϊκής εξωστρέφειας για όλη την Ευρώπη», της Νίκης Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως 

Η ανάπτυξη διεθνών ακαδημαϊκών συνεργειών της χώρας μας αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο τη χρονιά που διανύουμε, μια χρονιά που η ανθρωπότητα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, όπως και η εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι ένα έτος κατά το οποίο ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, στη διάρκεια του οποίου ξεδιπλώνεται δυναμικά το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για διασύνδεση των Πανεπιστημίων μας με ανώτατα ιδρύματα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αμερικής και της Κίνας.

Πλέον, μετά από βελτιώσεις που επιφέραμε στο θεσμικό πλαίσιο, καθιστώντας το πιο ευέλικτο για τη δημιουργία κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, για ανταλλαγές φοιτητών, ερευνητών, καθηγητών, για συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας και μέσα από διεθνείς συνεργασίες, δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας να συμπράξουν με μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και βέλτιστες πρακτικές.

Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2019 είχε εγκαινιαστεί, από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, πρόγραμμα συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και 29 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως Harvard, Princeton, Columbia, NYU, John Hopkins, UC Berkeley και Tufts, μερικά εκ των οποίων ανήκουν στην περίφημη Ivy League.

Για παράδειγμα, το ΕΚΠΑ έχει ξεκινήσει προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στα Αγγλικά με θέμα την Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να φοιτούν για ένα ή δυο εξάμηνα φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στο πλαίσιο συνεργασίας του με το ΕΚΠΑ. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, επίσης, σε συνεργασία με το Johns Hopkins, σχεδιάζει το ίδρυση ενός Κέντρου Αριστείας Ιατρικής με αντικείμενο την καταπολέμηση της νόσου Alzheimer.

Στην ίδια κατεύθυνση, παρουσιάσαμε φέτος πρόγραμμα συνεργασίας του συνόλου των Ελληνικών ΑΕΙ με 61 Βρετανικά Πανεπιστήμια, που δρομολογήθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Μεταξύ των βρετανικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι και 10 μέλη του Russell Group: Το Imperial College του Λονδίνου, καθώς επίσης και τα πανεπιστήμια του Durham, του Warwick, του Exeter, του Leeds, του York, του Nottingham, του Liverpool, του Cardiff και της Γλασκόβης.

Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» μέσω 7 Πανεπιστημίων της, αναφορικά με τη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ Πανεπιστημίων κρατών – μελών της ΕΕ, εντός των οποίων προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, συνεργασίες, κοινά προγράμματα, ανταλλαγές προσωπικού και φοιτητών και ευέλικτες μορφές διδασκαλίας, για να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι φοιτητές μας πτυχία συνδυάζοντας σπουδές σε περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν λίγες μόλις μέρες, εγκαινιάσαμε και τον ακαδημαϊκό δίαυλο συνεργασίας των Πανεπιστημίων μας με αυτά της Κίνας, στο πλαίσιο αντίστοιχου προγράμματος με τα Αμερικανικά και Βρετανικά. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων των δυο χωρών, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να συνάπτει συνεργασία με το Xi’an Jiaotong University και το Shandong Agricultural University και το Πανεπιστήμιο Πάτρας με το Fujian University of Technology.

Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, και η χώρα μας και τα ΑΕΙ μας κατακτούν σταδιακά τη θέση που τους αξίζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ