Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Η δημοτική παράταξη Πνοή Ηράκλειο για την ανάγκη επιβίωσης της τοπικής αγοράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα αναγκαιότητας για στήριξη και επιβίωση της τοπικής αγοράς έχει εκδώσει η δημοτική παράταξη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής “Πνοή”.

Επισημαίνοντας τις προτάσεις της για ενίσχυση των καταστημάτων που συναποτελούν την τοπική αγορά του Ηρακλείου αναφέρει αναλυτικά:

“Από τις 20/3/2020 εχει δημοσιευθεί ΠΝΠ με την οποία δινόταν η δυνατότητα απαλλαγής των πληττομένων επιχειρήσεων από τα δημοτικα τέλη και τα τέλη καταλήψεως κοινοχρήστων χώρων. Αυθημερόν ενημερώσαμε για την δυνατότητα αυτή και παραλληλα στο αμεσως επόμενο δημοστικό συμβούλιο θεσαμε το θεμα , πλην όμως η δημοτική αρχή αρνήθηκε την συζήτηση του και υποσχεθηκε ότι θα εισαγει το θεμα σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο. Μετα από 2,5 μήνες περίπου , ίσως από τους τελευταίους δήμους , εφερε το θεμα προς συζήτηση , στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Μαίου 2020. Στο συμβούλιο αυτό προτείναμε την πληρη απαλλαγή όλων των πληττομένων επιχειρήσεων και από το τέλος του 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων και από τα δημοτικά τελη , ανεξαρτήτως αν καποιες από αυτές είχαν ελαχιστη δραστηριότητα (delivery κλπ). Η δημοτική αρχή μας διαβεβαίωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις θα τύχουν της απαλλαγής από το τέλος του 0,5%.

Η θεση μας αυτή αναπτύχθηκε διότι εχουμε την αποψη ότι οφείλουμε σαν δήμος να στηρίξουμε την τοπική αγορα και πολύ περισσότερο να συμβαλλουμε στην διατήρηση των θέσεων εργασίας και γαιτί όχι και στην δημιουργία νέων. Στην κατευθυνση αυτή προτείναμε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες του δήμου μας , ωστε να επιλεγουν την τοπική αγορα για τις αγορες τους και τις υπηρεσίες , που προσφέρουν. Συγκεκριμένα επαναφέραμε την πρόταση μας , σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης μας, να προσφέρεται ειδική εκπτωση στους Ηρακλειωτες και ένα μερος των παροχών του δήμου προς τους οικονομικα αδύναμους συμπολίτες μας να υλοιποιούνται μεσω των καταστηματων της τοπικής αγοράς, καταβαλλοντας τις δαπανες απευθείας ο δήμος στους τοπικούς επιχειρηματίες. Ετσι δημιουργούμε ένα πλέγμα πραγματικής «κοινωνικής συμμαχίας» στηρίζουμε το «επιχειρείν» , τις θεσεις εργασίας και το σύνολο των συμπολιτών μας.

Περαιτέρω δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους προσφατως για την στήριξη των καταστηματων υγιειονομικού ενδιαφέροντος , στα οποία παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για τοποθετηση τραπεζοκαθισματων, να μειώσουν τα τέλη μεχρι το 50% ‘η να τους παραχωρήσουν διπλασιο χώρο με απόφαση της αρμόδια υπηρεσίας ή κατα περίπτωση της επιτροπής ποιότητας ζωής. Χωρίς να εχει ληφθεί απόφαση της υπηρεσίας μεχρι χθες 29/5/2020 παρουσιαστηκε το φαινόμενο στην κεντρική μας πλατεία του πλήρους αποκλεισμού της από τοποθετηση τραπεζοκαθισματων ή υποδομής για την τοποθετηση αυτών σε οτιδήποτε ακαλυπτο χώρο υπάρχει.

Ισως καποιοι θεωρούν ότι η εκντρική πλατεία τους ανήκει ή καποιοι ενθαρρύνουν τους τελευταίους , εκπληρώνοντας προεκλογικές υποσχέσεις ή γραμματια…Θελουμε να επισημανουμε τα εξής:

Η δυνατότητα μείωσης των τελών καταληψης ή η επέκταση του χώρου καταληψης
θεσμοθετήθηκε γιατί στα συγκεκριμένα καταστήματα επιβλήθηκαν περιορισμοί ως προς την τοποθετηση των τραπεζοκαθισματων και ειδικότερα η τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του κοινοχρήστου χώρου. Η δυνατότητα όμως επέκτασης της καταληψης που δόθηκε υπόκειται σε κανόνες σύμφωνα με την νομοθετική πρόβλεψη που όλοι oφείλουμε να τηρήσουμε και να υπακούμε:

Ετσι πρέπει να τηρηθούν τα παρακατω:

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 της ανωτέρω τροπολογίας «δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιουμένων της χρήσης αυτού, ενω με την παρ. 2 της ανωτέρω τροπολογίας …… «για τη χορήγηση της αδείας χρήσης πρόσθετου χώρου λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, η ακώλυτη διέλευση πεζών και οχημάτων…» και «Σε καμία περίπτωση οι προσωρινές διαμορφώσεις δεν εμποδίζουν τις εισόδους/εξόδους των παρόδιων κτιρίων, των χώρων στάθμευσης των παρακείμενων χρήσεων, τις απορροές των ομβρίων και τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.»

Από την τροπολογία προκύπτει ότι πρέπει εν ολίγοις η παραχώρηση κατα κανόνα να είναι στην προβολή των καταστηματων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιουμένων της χρήσης αυτού και ότι «Σε καμία περίπτωση οι προσωρινές διαμορφώσεις δεν εμποδίζουν τις εισόδους/εξόδους των παρόδιων κτιρίων, των χώρων στάθμευσης των παρακείμενων χρήσεων, τις απορροές των ομβρίων και τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.»

Η κατασταση δυστυχώς που τείνει να διαμορφωθεί δεν σεβεται κανέναν από τους παραπανω περιορισμούς και ειδικότερα αυτού της ακώλυτης διέλευσης πεζών και οχημάτων, της διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, γεγονος που μας υποχρεώνει σε καθε περίπτωση να διαφωνήσουμε έντονα και να μην συμφωνήσουμε με την κατασταση χαους που τείνει να διαμορφωθεί στην κεντρική πλατεία.

Η δημοτική αρχή και πολλοί άλλοι έσπευσαν με βαρύγδουπες ανακοινώσεις να οικειοποιηθούν την αυτονόητη μείωση των ανταποδοτικών και λοιπών τελών αλλα δυστυχώς και την δημιουργία χαους στους κοινόχρηστους χωρους , τα οποία από μονα τους δεν λύνουν προβλήματα συνολικά αλλα αντίθετα δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες.

Εμείς το μοναδικό που συστήνουμε είναι ψυχραιμία και σοβαρότητα προς όλους. Το πρόβλημα της επιβίωσης της τοπικής αγοράς και της εξασφάλισης των θεσεων εργασίας θελει συνολική και σοβαρή αντιμετώπιση. Θελει σχεδιο, δεν θελει κορώνες, και προπαντός ειλικρινή διαλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων. Εμείς σήμερα προσπαθούμε με τις θεσεις μας αυτές να ανοίξουμε τον δημόσιο
αυτό διαλογο. Ελπίζουμε όλοι ,περα από την δημοσιότητα και τις φωτογραφίες, να ενσκήψουν με υπευθυνότητα στην λύση του προβλήματος.

Εμείς δηλωνουμε παρόντες και ετοιμοι να συνδραμουμε σε ότι μας ζητηθεί. Σε όλα όμως θα τηρηθούν οι κανόνες και οι ίσες απόστάσεις. Δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε!
Και μην ξεχναμε: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ