Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

«Η βόρεια Αθήνα συζητά»: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας στο επίκεντρο της συζήτησης Καιρίδη – Πιερρακάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Πιερρακάκη υποδέχτηκε ο Δημήτρης Καιρίδης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με τους πολίτες του Βόρειου Τομέα «Η βόρεια Αθήνα συζητά», για μια τηλεδιάσκεψη που παρακολούθησαν πάνω από 3500 θεατές στο Facebook και το Youtube.

Η συζήτηση ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στη διαδικασία εμβολιασμού και την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μια διαδικασία υπόδειγμα για μια καλύτερη σχέση κράτους – πολίτη. Η επιχείρηση του εμβολιασμού οργανώθηκε από μία ικανή ομάδα ειδικών και προγραμματιστών από τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάστηκε εξ’ αρχής ψηφιακά, χωρίς χαρτιά, με τη δυνατότητα «παράλληλης διαδρομής» για τους πολίτες που δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, μέσω των φαρμακείων, και πέτυχε διότι συνεργάστηκαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Επιπλέον, η χώρα έχει πάρει τα εύσημα των Ευρωπαίων εταίρων της για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την προμήθεια και τη διανομή του εμβολίου για τον COVID19. Η πανδημία έδρασε ως ψηφιακός επιταχυντής. Η συγκεκριμένη εμβολιαστική διαδικασία δείχνει το δρόμο για το πώς θα μπορούσαν να είναι μελλοντικά οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας: Ένα Δημόσιο χωρίς χαρτί, που «σκέφτεται» έξυπνα, κινείται ευέλικτα, συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα και έχει ως αποστολή την απρόσκοπτη, γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Μπούσουλας» για αυτά που γίνονται και πρέπει να γίνουν, όπως αναφέρεται, αποτελεί η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα, εκ των οποίων 105 από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, με οριζόντιες αλλά και κάθετες παρεμβάσεις ανά υπουργείο.

Όσον αφορά τα δίκτυα 5G, δηλαδή την επόμενη γενιά δικτύων σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, ο Υπουργός εξήγησε ότι, μεταξύ άλλων, θα αυξήσουν ραγδαία την ταχύτητα των συνδέσεων ίντερνετ. Η δημοπρασία για τις άδειες 5G ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με επιτυχία και σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου, σε βάθος δεκαετίας, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας ύψους έως 12,5 δισεκατομμυρίων. Για το δίκτυο σταθερού ίντερνετ, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αναβάθμισή του, ενώ θα δοθούν επιπλέον κίνητρα προκειμένου να επιλέγουν οι χρήστες συνδέσεις οπτικών ινών
(VDSL & FTTx) αντί για «χάλκινες» παλαιού τύπου (ADSL).

Ο Υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το Κράτος, θα επηρεάσουν και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η ελληνική διασπορά τη χώρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους πολλοί από τους «νέο-μετανάστες» της τελευταίας δεκαετίας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη η συζήτηση εδώ:

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ