Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η Αθήνα στην αντεπίθεση: Σχέδιο Μητσοτάκη για διπλωματική απομόνωση Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη είναι το σχέδιο της Αθήνας για διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τη χώρα μας ακόμη και με «θερμό» επεισόδιο.

Η σκληρή γραμμή του Τούρκου Προέδρου στη Λιβύη, η αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων στην ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ και οι προσφυγικές ροές δεν κάμπτουν την ελληνική διπλωματία.
Ο πρωθυπουργός ακολουθεί πλέον έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, που έχει ως στόχο να καταστήσει σαφές, ότι η ανοχή απέναντι στον Ερντογάν θα έχει ολέθριες επιπτώσεις, καθώς τον καθιστά ανεξέλεγκτο.
Η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Εμ. Μακρόν, ανέδειξε το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Ερντογάν και έχτισε σε ακόμη πιο γερές βάσεις τη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας.
Ο πρωθυπουργός όμως δεν θα περιοριστεί σ’ αυτή την κίνηση που έχει σε κάθε περίπτωση τεράστια σημασία για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο, καθώς κάνει ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και η επίσκεψη του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε δύο αραβικές χώρες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Δευτέρα το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ την Τρίτη θα βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Γέφυρες φιλίας
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό η Αθήνα «χτίζει» γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με τον Αραβικό κόσμο, την ώρα που η Άγκυρα χάνει σχεδόν όλα τα ερείσματα που έχει μαζί του.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς, τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ισραήλ, γίνεται αντιληπτό ότι στόχος της Αθήνας είναι η διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.
Ουδείς επίσης πρέπει να ξεχνά ότι το ισραηλινό λόμπι είναι πολύ ισχυρό στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό έχει τεράστια σημασία για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο.
Με δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτος παίχτης και είναι ικανός για όλα, η Αθήνα αρχίζει να δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής της, που δεν έχουν σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει τέλος στη λογική του κατευνασμού απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και η υιοθέτηση μιας νέας γραμμής που αναδεικνύει  την επιθετικότητας της Άγκυρας.

Η νέα στρατηγική της Αθήνας έχει ως στόχο να καταστήσει σαφές ότι:

  • Η ανοχή απέναντι στον Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Αν. Μεσόγειο με το προκλητικό μνημόνιο Τρίπολης Άγκυρας
  • Απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση του Ερντογάν για να μην τεθούν σε κίνδυνο συμμαχίες δεκαετιών αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέσω του υπερόπλου των μεταναστευτικών ροών.

Πομπέο-Κούσνερ
Σημαντικό ρόλο στη νέα στρατηγική που αναπτύσσει η Αθήνα έχει παίξει το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σχέση που έχει αναπτύξει με τον Μάικ Πομπέο.
Η υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ, όταν ο κ. Πομπέο ήρθε στην Αθήνα, άλλαξε άρδην τα δεδομένα και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει έναν πολύ καλό φίλο.

Η σχέση εμπιστοσύνης εδραιώθηκε:

  • με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ Πομπέο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ που έγινε στο Λονδίνο στις αρχές Δεκεμβρίου,
  • με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα όταν οι κκ. Πένς και Πομπέο οργάνωσαν δείπνο προς τιμήν του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με καλεσμένους που επέλεξαν οι ίδιοι.

Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τον εξ’ απορρήτων συνεργάτη και γαμπρό του Ντ. Τραμπ, Τζάρεντ Κουσνέρ, με τον οποίο συναντήθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Οι δύο τους είχαν συνάντηση που έμεινε όμως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές.
Στο πλαίσιο αυτό, ερμηνεύεται και η ανακοίνωση του State Department, ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή.

«Μέγας Αλέξανδρος»
Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. μιλούν για ένα νέο τοπίο και εξηγούν ότι αποτυπώνεται στην κοινή άσκηση Ελλάδας- ΗΠΑ- Γαλλίας στη Μαγνησία με τον κωδικό «Μέγας Αλέξανδρος».
Στην άσκηση πραγματοποιείται έως τις 2 Φεβρουαρίου παίρνει μέρος για πρώτη φορά και η Γαλλία με πεζοναύτες που φέρνουν το εντυπωσιακό ελικοπτεροφόρο αμφιβίων επιχειρήσεων τύπου Mistral.
Η άσκηση έχει υψηλό συμβολισμό καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και σενάριο αντιμετώπισης εχθρικής εισβολής και ανακατάληψης και σε κάθε περίπτωση αποτελεί μήνυμα και στην Τουρκία.

Κόκκινες γραμμές
Η προκλητική στάση της Άγκυρας, υποχρεώνουν την Αθήνα εκτός από τη διπλωματία να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ο Τ. Ερντογάν θεωρείται απρόβλεπτος. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και η δήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι εάν  ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές, τότε θα εξετάσουμε ακόμη και το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ