Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Η έξωση του περιθωρίου από τα ΑΕΙ”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα περιθωριακών ήταν αποκρουστική. Παρέπεμψε σε εποχές και καθεστώτα όπου η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια δεν είχαν αξία και οι μόνοι θεσμοί ήταν η μικρόνοια, τα απωθημένα, η εκδικητική διάθεση και τα ορμέμφυτα εγκληματικών ομάδων, που αποκτούσαν εξουσία.

Είναι τυχερή η Ελλάδα που εδώ και περίπου μισόν αιώνα έχει εμπεδωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου και η κοινωνία της νιώθει βαθιά αποστροφή γι’
αυτού του είδους τις πρακτικές ιδιότυπου φασισμού, τις οποίες εκπροσωπούν τέτοιου τύπου βίαιες ομάδες.

Δεν είναι πολιτική η πράξη αυτών των ατόμων αλλά αμιγώς ποινική. Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία τέτοιες ομάδες είναι τρανά παραδείγματα προς αποφυγήν και
πολυποίκιλη ανάγνωση αστυνομικών ρεπορτάζ στο διαδίκτυο, στα περιοδικά και τις εφημερίδες μια και όλα δείχνουν ότι ο κόσμος του εγκλήματος ασκεί μια ακατανίκητη έλξη προς αυτούς και θα απασχολήσουν πολύ τις διωκτικές αρχές.

 

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν είναι πολιτική αλλά ποινική η δράση αυτών των προσώπων, οι πολιτικοί οφείλουν να παίρνουν θέση γι’ αυτά τα φαινόμενα. Η θέση των κομμάτων, των παρατάξεων και των θεσμικών παραγόντων της χώρας συναινεί: Είναι δίχως άλλο καταδικαστέα και χρήζει κολασμού από τη Δικαιοσύνη αυτή η άνανδρη πράξη .

Ήδη ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη συζήτηση που είχε με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας, έλαβε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του παρακράτους, τα οποία στηρίζονται σε τρεις άξονες: Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το οποίο θα εδρεύει στις σχολές και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ. Δεύτερον, στην αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια, με έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε εκατοντάδες χώρες παγκοσμίως. Τρίτον, στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι Έλληνες πολίτες –είτε ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία είτε όχι- αξιώνουν από κάθε Βουλή κι από κάθε κυβέρνηση η μεν να νομοθετεί με γνώμονα το κοινό καλό και η δε να μεριμνά
για την άτεγκτη και δίχως διακρίσεις εφαρμογή του νόμου. Η Κυβέρνηση μας πορεύεται αυστηρά πάνω σε αυτή την κατεύθυνση με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημίων και την ανεμπόδιστη διδασκαλία καθηγητών και φοιτητών.

Η φασιστικού τύπου αυτή επίθεση, πρέπει να αποτελέσει θρυαλλίδα για την αφύπνιση όλων, πολιτικών δυνάμεων και πανεπιστημιακής κοινότητας. Κανένας δεν δικαιούται πλέον να σιωπά ή να βρίσκει δικαιολογίες. Η καταδίκη της βίας πρέπει ομόθυμη και ενιαία.

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ