Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Ημέρα της Γυναίκας: Η αλλαγή ξεκινά από την Παιδεία”, της Νίκης Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την Ημέρα της Γυναίκας

 

Η εμπλοκή των γυναικών στα κοινά, η προώθηση των απόψεών τους στο δημόσιο διάλογο και η ενδυνάμωση της θέσης τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουμε κατακτήσει υψηλή μόρφωση, επαγγελματικό στίβο και θέσεις ευθύνης σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της δημόσιας ζωής, ωστόσο είναι πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της θέσης των γυναικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών διεθνώς στη συμμετοχή και τις ευκαιρίες στην οικονομία φτάνει το 58% και θα χρειαστούν 267 χρόνια για να κλείσει η ψαλίδα αυτή, ενώ -αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει σήμερα- θα πρέπει να περάσουν 145 χρόνια περίπου για να επέλθει ισότητα στην πολιτική μεταξύ ανδρών και γυναικών στον κόσμο. Πέρα από την προσπάθεια που απαιτείται για την οικονομική και επαγγελματική εξίσωσή τους με τους άνδρες, οι γυναίκες δυστυχώς στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να πέφτουν θύματα έμφυλης βίας, διακρίσεων, εκμετάλλευσης, ακόμη και δολοφονίας.

Οι γυναίκες έχουμε αυθυπαρξία, προσωπικότητα, συναισθήματα, αξιοπρέπεια. Έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως όλοι. Αξίζουμε το σεβασμό και την ισότιμη μεταχείριση στον επαγγελματικό στίβο, στην κοινωνική και την προσωπική ζωή. Μπορούμε και θέλουμε να μορφωθούμε, να εργαστούμε, να δημιουργήσουμε και να συνεισφέρουμε, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Η Παιδεία έρχεται να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στην εξάλειψη των διακρίσεων, αλλά και στην επιδίωξη ενός καλύτερου αύριο για όλα τα παιδιά μας. Στα εργαστήρια δεξιοτήτων που έχουμε εντάξει πιλοτικά πέρυσι και σε όλα τα νηπιαγωγεία-δημοτικά-γυμνάσια ήδη από τη φετινή χρονιά, τα παιδιά μας διδάσκονται αξίες και ιδανικά, όπως ο αλληλοσεβασμός, η ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αρχές, η ενσυναίσθηση και η συμπερίληψη. Τα παιδιά μας πλέον από 4 ετών καλλιεργούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, μαθαίνουν για την ισότητα των φύλων και αποκτούν δημοκρατικές αρχές. Παράλληλα, έρχονται σε επαφή και με θεματικές όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αλλά και η επιχειρηματικότητα, οι νέες τεχνολογίες και η ρομποτική.

Δρομολογούμε έτσι, όχι μόνο την κατάρριψη στερεοτύπων και εσφαλμένων νοοτροπιών δεκαετιών, αλλά και την ουσιαστική πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες, μέσα από τη γνώση και την καλλιέργεια χρήσιμων δεξιοτήτων, που εξοπλίζουν όλα τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, με χρήσιμα εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους.

Ταυτόχρονα, υφαίνουμε ένα πλέγμα προστασίας των διαπροσωπικών σχέσεων της σχολικής κοινότητας, με την εισαγωγή περισσότερων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, καθώς και με την καθιέρωση Συμβούλου Σχολικής Ζωής, που συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση και καθοδήγηση μαθητών και γονέων σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων που απασχολούν τη σχολική καθημερινότητα.

Με αξίες και ιδανικά, με μέριμνα και εφόδια, χτίζουμε μέσα από την Παιδεία ένα καλύτερο αύριο, με αλληλοσεβασμό και ισότητα ευκαιριών για όλες και όλους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ