Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Ζ. Ράπτη: “Το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις βασικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τον τομέα της Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η Υφυπουργός Ζ. Ράπτη.

Η ίδια μεταξύ άλλων μίλησε χαρακτηριστικά:

 

Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία…

“Ο καταλυτικός αντίκτυπος της πανδημίας covid 19 οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας κρυφής επιδημίας ψυχικών διαταραχών και ανέδειξε την καθοριστική σημασία της θωράκισης της ψυχικής υγείας των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο εκπονήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, με ορίζοντα δεκαετίας, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» που περιλαμβάνει προτάσεις από την Εθνική Επιτροπή 35 ειδημόνων της Ψυχικής Υγείας, την οποία συγκροτήσαμε και που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία αναπτύσσει στόχους και δράσεις για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Περιλαμβάνει δέκα άξονες, οι οποίοι αφορούν: Στην κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης και στην ανάπτυξη υπηρεσιών για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές. Επίσης, στη δημιουργία Δομών και υπηρεσιών υγείας στην κοινότητα και στην ενσωμάτωσή τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με σύγχρονα, ψηφιακά εργαλεία. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται η ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών για παιδιά κι εφήβους με έμφαση στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.

Στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι επίσης η ολοκλήρωση του Πανελλαδικού Δικτύου Κοινωνικών Συνεταιρισμών για την κοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, η προαγωγή της έρευνας, η μείωση των ακούσιων εισαγωγών, η ένταξη των ψυχικά ασθενών στην αγορά εργασίας, η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και των οικογενειών τους και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, για την υποστήριξη θυμάτων φυσικών καταστροφών.

Με άξονα αυτόν τον σχεδιασμό εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης 106 νέες δομές και υπηρεσίες συνολικού ύψους 55 εκατ. Ευρώ. Ήδη έχουν εκδοθεί 54 άδειες ίδρυσης και προχωρά η στελέχωσή τους, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους άμεσα.”

 

Για τη μέριμνα για τον πληθυσμό που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε δομές Υγείας…

“Εκτός του ότι επιδείνωσε την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, η πανδημία ανέδειξε τις ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας και την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών, και υπηρεσιών, που φτάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε αυτή την ανάγκη αντιδράσαμε άμεσα υλοποιώντας το Πρόγραμμα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης «Ερμής», που απευθύνεται σε ηλικιωμένους, που πάσχουν από άνοια, κατάθλιψη, άλλα γηριατρικά σύνδρομα και τις οικογένειες τους και οι οποίοι ζουν σε νησιωτικές περιοχές των Κυκλάδων, (Τήνος, Σύρος, Άνδρος). Επίσης υποστηρίζονται ακριτικές περιοχές, (όπως ο Έβρος, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί), και στην ενδοχώρα της Δυτικής Ελλάδας, (όπως στη Χαλανδρίτσα, τα Καλάβρυτα και στην Ερυμάνθεια). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρήση τηλεσυμβουλευτικής.”

 

 Για τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών λειτουργίας της δομής ψυχικής δομής του “Σισμανογλείου”

“Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η Μονάδα που ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο καλοκαίρι στο «Σισμανόγλειο» είναι η πρώτη νοσοκομειακή δομή στη χώρα μας, που αντιμετωπίζει τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, που παρουσίασαν ανησυχητική αύξηση στη διάρκεια της πανδημίας, όπως η νευρογενής ανορεξία.

Στο εξάμηνο της λειτουργίας της Μονάδας έχουν προσέλθει στα εξωτερικά ιατρεία 39 έφηβες και νέες γυναίκες, εκ των οποίων οι 18 ασθενείς παρακολουθούνται ακόμα σε τακτική βάση- ανά μία ή δύο εβδομάδες. Στο ίδιο διάστημα έχουν νοσηλευτεί 9 ασθενείς- όλες νεαρές γυναίκες και έφηβες- εκ των οποίων τέσσερις έχουν λάβει εξιτήριο και η διάρκεια νοσηλείας τους κυμάνθηκε από 18 ημέρες έως και έξι μήνες.
Η δομή διαθέτει 6 κλίνες νοσηλείας και απευθύνεται στις ηλικίες από 16-22 ετών, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία οι ειδικοί βλέπουν και γυναίκες έως και 30 ετών.

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικογένειά τους, ενώ και το διαδίκτυο με τις influencers διαδραματίζει σημεντικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής, στα άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτές τις επιδράσεις.

Τα περιστατικά έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη, την Κω, την Λακωνία και την Πάτρα, μέχρι και την Κύπρο.
Μέριμνά μας είναι να στηρίξουμε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη, ώστε να διαφυλάξουμε την ευεξία σε ατομικό επίπεδο και την ευημερία σε επίπεδο κοινωνίας.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ