Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Ε. Τσακαλώτος: “Αναγκαία η ανακατανομή πόρων στη δημόσια υγεία”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» παροτρύνει τον υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, για μια «πιο έντονη ανακατανομή πόρων προς τη δημόσια υγεία».

Υπόγραμμίζει την αναγκαιότητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και εκφράζει την ανησυχία του για το ότι «δεν υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος». «Η απόφαση των G7 ότι «θα παρακολουθούν τις εξελίξεις» με ξεπερνάει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ως προς το προσφυγικό είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν χώριζε τον κόσμο σε εθνικόφρονες και προδότες, υπογραμμίζει ότι τα σύνορα είναι πάντα φυλασσόμενα, ενώ «το ζήτημα είναι να τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες».

Καταλογίζει στην ΕΕ διαχρονικές ευθύνες για το ζήτημα αυτό και προσθέτει «η Ευρώπη οφείλει να δεχτεί ανθρώπους, να προχωρήσει σε μια ισότιμη και αναλογική κατανομή τους στα κράτη-μέλη και όχι να δίνει καθρεφτάκια για ιθαγενείς στην Ελλάδα, όταν το φαινόμενο είναι σε έξαρση». Προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πιέσει με κάθε μέσο προς αυτή την κατεύθυνση». Σημειώνει, ακόμα, ότι «όταν κάθε κριτική αντιμετωπίζεται με το επιχείρημα «έχουμε εισβολή από την Τουρκία, μη μιλάτε» δεν μπορεί να υπάρξει καμία σοβαρή συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση».

Επίσης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «επενδύει στο φόβο» και με αυτό τον τρόπο «όχι μόνο συντηρητικοποιεί την ελληνική κοινωνία αλλά την ίδια στιγμή συσκοτίζει τις αποτυχίες της οικονομικής της πολιτικής και της μεροληψίας υπέρ των πλουσίων». Ο Ε. Τσακαλώτος σημειώνει ότι στο κέντρο των προγραμματικών αναζητήσεων του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει συνεδρίου πρέπει να είναι η στήριξη των διαφόρων κινημάτων και το «χτίσιμο από τα κάτω αντιεξουσιών των αδύναμων απέναντι στην εξουσία των ισχυρών».

Απαντώντας σε «ανυπόστατα σενάρια» αναφέρει ότι «δεν νομίζω ότι η συναντίληψη με τον Αλέξη (Τσίπρα) δεν έχει σταματήσει να υπάρχει – το αντίθετο». Τέλος, ο Ε. Τσακαλώτος θεωρεί ότι είναι παραπάνω από προφανής η ανάγκη για συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς με τις δυνάμεις της Οικολογίας και της προοδευτικής Σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ