Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Εφιάλτες και κρυφά χαρτιά στο δρόμο προς τις εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Ο τρόμος της ανακεφαλαιοποίησης και ο μακεδονικός μπαλτάς
  • Colpo grosso με επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Κινούμενη άμμο θυμίζει πλέον το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δρομολογούνται ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δυσχερή θέση και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν θα μπορέσει να μαζέψει τη δημοσκοπική ψαλίδα και να παίξει στα ίσα με τη Ν.Δ.
Ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και τα περιθώρια είναι στενά για τον πρωθυπουργό που καλείται να αυξήσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη αναμέτρησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το εάν οι κάλπες των εθνικών εκλογών στηθούν Μάιο ή Οκτώβριο, ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι πρέπει να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς.
Σ’ αυτό το μίνι μαραθώνιο που έχει μπροστά του, καλείται να βρει λύσεις και να ξανακάνει το κόμμα του ένα «ελκυστικό προϊόν» που θα έχει απήχηση σε Κεντρώους ψηφοφόρους.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για διαδρομή- εφιάλτη και εξηγούν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη και ιδεολογικές υπερβάσεις, για να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στην κοινωνία.
Ο εφιάλτης του Πάνου Καμμένου είναι σημαντικός αλλά δεν είναι και ο μόνος που πρέπει να «σβήσει» ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα:

  • Τρόμος ανακεφαλαιοποίησης: Οι τράπεζες δεν είναι και στην καλύτερή τους κατάσταση και το Μαξίμου θέλει να βάλει τέλος στα σενάρια που ήδη έκαναν την εμφάνισή τους για ανακεαλαιοποίηση. Το δημοσίευμα της Ηandelsblatt που θέτει το ερώτημα «ποιος θα κληθεί να πληρώσει» ένα πιθανό «ατύχημα» με τις ελληνικές τράπεζες, προκάλεσε ανησυχία. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η φράση «σενάρια φαντασίας», που χρησιμοποίησε ο Δ. Τζανακόπουλος. Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να «κλείσει» τη συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος ο Γ. Δραγασάκης, καθώς τυχόν συνέχισή τους θα επιβαρύνει το κλίμα στην οικονομία και θα φουντώσει τη φημολογία για «κούρεμα» καταθέσεων.
  • Φόβος μεταρρυθμίσεων: Στο Μαξίμου ξέρουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να τρέξουν, κάτι άλλωστε που είναι και απαίτηση των Θεσμών που επιμένουν στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει και την εικόνα ότι με το τέλος των μνημονίων κερδίσει την μάχη της καθημερινότητας.
  • Μακεδονικός μπαλτάς: Η συμφωνία των Πρεσπών ναι μεν οδήγησε σε ένα νέο πολιτικό διπολισμό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να «αφανιστεί» εκλογικά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δίνουν μεγάλη διαφορά στη Ν.Δ. που φτάνει ακόμη και τις 20 μονάδες και καταποντισμό της Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη για τις δημοτικές εκλογές.
  • Κεντροαριστερή μουρμούρα: Η αλήθεια είναι ότι τα ανοίγματά που κάνει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός στην Κεντροαριστερά δεν αρέσει σε πολλά στελέχη, με αποτέλεσμα να επικρατεί μουρμούρα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι αδικούνται στελέχη που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Τα πρόβλημα είναι πιθανό να ενταθεί, λόγω του ότι θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα περιλάβει στελέχη της Κεντροαριστεράς στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ήττες σε δήμους-περιφέρειες: Οι πρώτες δημοσκοπήσεις είναι εφιαλτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και Περιφέρειες. Οι υποψηφιότητες Ηλιόπουλου και Νοτοπούλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν «περπατάνε», ενώ χαμηλά είναι και τα ποσοστά της Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής έναντι του Πατούλη. Το παράδοξο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται ακόμη και σε δήμους της Αττικής που στις εθνικές εκλογές είχε πάρει υψηλά ποσοστά.

Αρχές Απριλίου
Όσοι γνωρίζουν, λένε με νόημα ότι καθαρή απάντηση στο πότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τις αρχές Απριλίου. Η απόφαση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν τα θετικά μέτρα που ελήφθησαν οδηγούν σε κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ.

Τελευταία όπλα
Σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, η αντεπίθεση του Μαξίμου δεν θα περιοριστεί στην απόδοση των θετικών μέτρων, αλλά και σε στρατηγικής σημασίας κινήσεις που θα γίνουν.
Σκάνδαλα τύπου Novartis θα είναι όπλο στη φαρέτρα του κ. Τσίπρα, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά το σύνολο των Ελλήνων.
Ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να ζητήσει τη βοήθεια των εταίρων και να ζητήσει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
Εάν τα καταφέρει, κάτι που έγινε και με τις συντάξεις στο όνομά της υπεραπόδοσης της οικονομίας, το Μαξίμου εκτιμά ότι θα αλλάξει ριζικά το κλίμα στην κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το πάνω χέρι.
Όσον αφορά στο Μακεδονικό που αποτελεί και τη μαύρη τρύπα για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν σκέψεις για μια εντυπωσιακή κίνηση που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τις ισορροπίες.
Η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, για να τονωθεί το εθνικό συναίσθημα και να αμβλύνει το αρνητικό κλίμα του Μακεδονικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ