Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Ευχή για ανέμελο καλοκαίρι”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Είμαστε πλέον στο καλοκαίρι του 2022. Κι ενώ το καλοκαίρι είθισται να λέμε ότι είναι ανέμελο αυτό ίσως να μην είναι τόσο. Σίγουρα η πανδημία είναι το τελευταίο που μας προβληματίζει εφέτος. Ο πόλεμος από έναν αόρατο εχθρό, από έναν ιό που θανάτωσε εκατομμύρια ανθρώπους, τα τελευταία δύο χρόνια, τώρα είναι ορατός, έως ένα σημείο, γιατί ίσως πιο επικίνδυνο και αιμοχαρές να είναι και πάλι το αόρατο μέρος αυτού.

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία συνεχίζεται και είναι βέβαιο ότι όσο αυτή διαρκεί οι κίνδυνοι για την Ευρώπη κυρίως, είναι μεγάλοι. Πέρα από το θέμα της ενέργειας που είναι ένας καθημερινός σκόπελος είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε και πρόβλημα επισιτισμού. Σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι παραπάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, οι οποίοι δεν μπορούν να διακινηθούν διότι η από θαλάσσης διέξοδος μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι πρακτικά αποκλεισμένη και οι δυνατότητες να μεταφερθούν αυτά τα σιτηρά μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο. Ευθείες είναι οι απειλές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Και σαν να μην έφτανε αυτό φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εξαπολύουν απειλές και προειδοποιήσεις προς τη χώρα μας. Κατά κάποιο τρόπο ήταν σαν να πήραν σήμα από τις δηλώσεις Ερντογάν και ξεκίνησαν τα μέσα ενημέρωσης μία έντονη προπαγάνδα. Σε εκπομπή του CNN Turk εμφανίζονται χάρτες με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τουρκικές ονομασίες, ο δε δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβιζόγλου ζητά: «να πάρουμε με κάποιο τρόπο τα καταληφθέντα μας νησιά». Σε εκπομπή του καναλιού ULKE, δημοσιογράφος και στρατηγικός αναλυτής μιλούν για τις «παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο». Σε αυτό τον χάρτη αποτυπώνεται η τουρκική επιδίωξη για διχοτόμηση του Αιγαίου, δίνοντας τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Τουρκία. Συνεχίζουν μάλιστα να μιλούν για «παρανόμως» εξοπλισμένα νησιά της Ελλάδας, όπως τη Θάσο, Χίο, Λέσβο και Σάμο. Στα πλαίσια της προπαγάνδας της η Τουρκία ανεβάζει την ένταση που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Αυτά συμβαίνουν δίπλα μας, ενώ η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι εδώ η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν έχει θέση. Αυτή η πολιτική ενισχύει μόνο τη θέση της Τουρκίας και σίγουρα δεν στηρίζει χώρα μέλος της, την Ελλάδα, που δέχεται την έκρηξη της Τουρκικής προκλητικότητας. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χρειάζονται την προσοχή μας. Νησιά που τουριστικά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, με ιδιαιτέρως ακριβά εισιτήρια, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά, με εξαιρετικά μικρή σεζόν. Ταυτόχρονα, νησιά ευλογημένα με μοναδικά προϊόντα που κι αυτά έχουν μεγάλο περιθώριο αναγνωρισιμότητας και εξαγωγών. Τέλος μη ξεχνάμε ότι αυτά τα νησιά υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες του μεταναστευτικού προβλήματος. Οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειές με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αφήσουν τα νησιά τους, τα οποία συρρικνώνονται πληθυσμιακά. Νησιά με έναν γείτονα έτοιμο να απλώσει το «χέρι του» πάνω τους. Η ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ