Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ο φόβος για 3ο κύμα και το… σύστημα του «ακορντεόν»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός και να οδηγηθεί η χώρα με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα.

Τ ο στοίχημα της ομαλής μετάβασης μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο ιός θα συνεχίσει να δείχνει τα δόντια του για πολύ καιρό ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο αυστηρό lockdown, θεωρείται «γέφυρα» για την επιστροφή σε μια στοιχειώδη κανονικότητα που θα δώσει ανάσες στην οικονομία που ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.
Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ένα τρίτο κύμα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω βάζοντας τέλος στην προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι ο Ιανουάριος είναι μήνας υψηλού κινδύνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.
Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι θα είναι τεράστια καταστροφή εάν έρθει το τρίτο κύμα πριν λήξει το δεύτερο, λόγω του ότι δεν θα αποφορτιστεί το ΕΣΥ και δεν θα έχει πέσει το ιικό φορτίο.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η αυστηροποίηση των μέτρων είναι απόφαση του πρωθυπουργού και αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις.
Οι εμβολιασμοί άλλωστε, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπει φρένο στην πανδημία, αποτελούν μαραθώνιο και όχι «κατοστάρι» για να επαναφέρει τη ζωή σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο χρόνος που απαιτείται φτάνει τουλάχιστον έως το Μάιο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Επιστήμονες όπως η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού ναι μεν δηλώνουν ότι η πανδημία θα τελειώσει το 2021, σημειώνουν όμως ότι σημασία έχει ο χρόνος που θα γίνει αυτό.

Δύο ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε η κ. Λινού:

  • «Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια».
  • «Σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες πρωτοβουλίες θα είναι μελετημένες, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί έως και τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αποστείρωση
Υπ’ αυτή την έννοια απαιτούνται υπομονή, ψύχραιμες κινήσεις, αλλά και σκληρές αποφάσεις εάν χρειαστεί όπως συμβαίνει με περιοχές, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι σε υψηλά επίπεδα.
Στις «κόκκινες» περιοχές εφαρμόζεται αυστηρό επιχειρησιακό σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ. που περιλαμβάνει μπλόκα και στοχευμένους ελέγχους σε πέντε περιοχές της Αττικής.
Πρόκειται για:
• τον Ασπρόπυργο
• το Ίλιον
• το Περιστέρι
• το Κερατσίνι και
• το Μενίδι.

Όπως το Μάρτιο
Το σχέδιο περιλαμβάνει, «αποστειρώσεις» κεντρικών οδών με μπλόκα και στόχο την αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους.
Ανάλογα μέτρα δεν αποκλείεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές, στην περίπτωση που υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις.
Αυτό πρακτικά σημαίνει επιστροφή σε lockdcown τύπου Μαρτίου που θα έχει ως στόχο να μπει ανάχωμα στη διασπορά του ιού, προκειμένου να μην επεκταθεί σε περιοχές που θεωρούνται «καθαρές».

Όλα στο τραπέζι
Όπως γίνεται αντιληπτό οι εξελίξεις είναι πιο απρόβλεπτες από ποτέ, κάτι που σημαίνει ότι στο «τραπέζι» είναι πολύ πιθανό, να τεθεί εκ νέου ένα σύστημα ακορντεόν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.
Στην ουσία δηλαδή μπορούμε να δούμε ένα σύστημα lockdown, με βάση  το οποίο περιοχές θα κλείνουν για παράδειγμα επί δύο εβδομάδες και θα ανοίγουν στη συνέχεια για άλλες δύο.
Με τον τρόπο αυτό, στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει και πάλι οριακή θα μπορέσει να κρατηθεί «όρθιο» το ΕΣΥ, που έχει βρεθεί σε μεγάλη πίεση όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, άλλοι καθηγητές όπως ο Χαράλαμπος Γώγος απορρίπτουν την τακτική του «ακορντεόν», με το σκεπτικό ότι αυτό που προέχει είναι η ανοσία του πληθυσμού.
«Όσο βαδίζουμε προς την κανονικότητα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας», τονίζει ο κ. Γώγος.

Κρίσιμο στοίχημα
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι προτεραιότητα και κρίσιμο στοίχημα είναι οι εμβολιασμοί, προκειμένου η κοινωνία και οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια.
Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, στόχος είναι έως και τις 20 Ιανουαρίου να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές) στις υγειονομικές μονάδες.
Αμέσως μετά θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ενώ στο ενδιάμεσο η επιχείρηση «ελευθερία» περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ