Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Επίσκεψη – σταθμός: Ο Μητσοτάκης λείπει σε ταξίδι για δουλειές στη Σαγκάη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις αποσκευές του για το ταξίδι του στη Σαγκάη ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρει πρόθυμους επενδυτές για δουλειές στην Ελλάδα.

Η σκέψη των περισσοτέρων, ασφαλώς θα πάει στη γνωστή ταινία του Εμίλ Κουστουρίτσα «ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές», αλλά οι διαφορές είναι χωρίς αμφιβολία τεράστιες.
Ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρεται σε έναν οικογενειάρχη που εξορίζεται στην επαρχία για τις υποτιθέμενες σταλινικές του πεποιθήσεις του, ενώ η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι «λείπει σε ταξίδι για δουλειές».
Ο πρωθυπουργός όμως με την επίσκεψη του στη Σαγκάη, επιχειρεί να αναδείξει τη νέα Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση και αναζητά το νέο της ρόλο της στη διεθνή πραγματικότητα.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στη Σαγκάη, θα αρχίσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως και τις 6 Νοεμβρίου.
Συνεργάτες του μιλούν για επίσκεψη σταθμό και επισημαίνουν ότι μετά τις Βρυξέλες και τη Νέα Υόρκη  ο πρωθυπουργός με το ταξί του στη Σαγκάη δίνει το στίγμα του για την οικονομία της Ελλάδας
Εξηγούν επίσης ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να περπατήσει το δρόμο του μεταξιού επιβεβαιώνει τόσο τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Κίνας όσο και τις μεγάλες ευκαιρίες σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι του στη Σαγκάη:

  • Η προσέλκυση επενδύσεων που θα εδραιώσει την εκτίμηση ότι η χώρα κερδίζει εκ νέου την αυτοπεποίθησή της.
  • Η εδραίωση συμμαχιών, κάτι που θα επιτευχθεί με επαφές όπως αυτή με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping.

 

Πρωτοβουλίες
Στη συνάντηση αυτή θα «κλειδώσει» και η επίσκεψη του κ. Jimnping εντός του 2020 στην Αθήνα, που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις «μετοχές» της χώρας στο διεθνές χρηματιστήριο.
Ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στην επίσκεψή του στη Σαγκάη, η οποία χαρακτηρίζεται ως η Νέα Υόρκη της Κίνας, κάτι που γίνεται σαφές από την πολυπληθή αποστολή επιχειρηματιών και εκπροσώπων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική αποστολή:

  • Διοργανώνει τη Δευτέρα Business Forum στο οποίο θα πάρουν μέρος υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.
  • Θα μετάσχει στο εμβληματικό επενδυτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «Belt and Road Initiative» για την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Γεωστρατηγική θέση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο περιθώριό της έκθεσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Σαγκάης όπου θα αναπτύξει το όραμά του για την ελληνική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, λόγω της εξαιρετικής γεωστρατηγικής της θέσης και του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες σε υποψήφιους επενδυτές.

Ενέργεια -μεταφορές
Η ελληνική αποστολή θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές, όπου εκτιμάται ότι το ύψος των επενδύσεων θα ξεπεράσουν τα 35 δισ. ευρώ.
Έμφαση θα δοθεί στις εμπορικές μεταφορές όπου η παρουσία της Cosco, δίνει την ευκαιρία και σε άλλους «κολοσσούς να επενδύσουν» όταν θα υλοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών όπως της Θεσσαλονίκης.

Τουρισμός- ακίνητα
Σε κάθε περίπτωση, ο τομέας του τουρισμού όπου η χώρα μας είναι ηγέτιδα δύναμη, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ακόμη περισσότερες αφίξεις κινέζων στην Ελλάδα.
«Μαγνήτης» σ’ αυτή την προσπάθεια θα είναι το Ελληνικό που δίνει την ευκαιρία να αυξηθούν οι επενδύσεις σε ακίνητα αλλά και στο τουριστικό προϊόν, από τη στιγμή που το brand Ελλάδα έχει ηγεμονικό ρόλο.

Φορολογική κατοικία
Στο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων επενδυτών, ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να ρίξει στο τραπέζι το σχέδιο για «φορολογική κατοικία» που θα εφαρμοστεί εντός του 2020.
Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, πλούσιοι φορολογούμενοι κάτοικοι άλλων χωρών εντός ή εκτός ΕΕ,  θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Προϋπόθεση θα είναι η καταβολή ενός προκαθορισμένου φόρου ύψους  100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημά τους, ενώ θα φορολογούνται όπως και οι Έλληνες κάτοικοι με τους ισχύοντες συντελεστές.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το πρόγραμμα Golden Visa, αλλά και τις δράσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας, γίνεται αντιληπτό και το σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα  ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Εθνικό περίπτερο
Μέσω του εθνικού περιπτέρου στην έκθεση CIIE 2019, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα για επαφές με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων από την αγροτοδιατροφή και την ενέργεια έως τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από την ελληνική κουζίνα και να ταξιδέψουν μέσω εικονικής πραγματικότητας στα ελληνικά νησιά.

Συμμετοχές
Στη Σαγκάη αναμένεται να μεταβούν συνολικά 66 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων, από κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροτοδιατροφή.
Όσον αφορά τον αριθμό των κυβερνητικών στελεχών που θα  συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό δεν θα ξεπερνούν τους πέντε με το επιχείρημα ότι αυτό που προέχει είναι η εξεύρεση επενδυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ