Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Εμφύλιος» στο ΚΙΝ.ΑΛ. μέσω ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι φανερές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο ΚΙΝΑΛ, καθώς το επόμενο διάστημα δρομολογούνται ραγδαίες και κυρίως απρόβλεπτες  εξελίξεις.

Πηγή των εσωκομματικών συγκρούσεων είναι η ερμαφρόδιτη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ, που έχει ως αποτέλεσμα, τα στρατόπεδα να βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα.
Οι τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος, επιβεβαίωσαν τη βούληση της Φώφης Γεννηματά να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με στόχο όπως λένε συνομιλητές της να μπει φρένο στην εσωστρέφεια.
Η φράση της «ή έχω τη στήριξη της βάσης ή φεύγω», άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως είναι ειλημμένη η απόφασή της να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις.
Η απόφασή της να θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου υπήρχε αμφισβήτηση τόσο στις επιλογές που έκανε όσο και στο πρόσωπο της.
Στελέχη που γνωρίζουν καλά το χώρο, έλεγαν με νόημα στον «Χτύπο» ότι η αμφισβήτηση δεν μπορεί να γίνει μέσω του ΚΙΝΑΛ και εξηγούσαν ότι αυτή εκφράζεται εμμέσως μέσω του ΠΑΣΟΚ.

Στην ουσία στέλνει ένα διττό μήνυμα στο εσωτερικό που είναι το εξής:

  • Ρίχνει το γάντι στους αντιπάλους της ότι δεν αποφεύγει την κάλπη.
  • Ξεκαθαρίζει ότι η επαναβεβαίωση της ηγεσίας περνάει μέσα από το ΚΙΝΑΛ και όχι από το ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον συνιστώσα.

Κλεφτοπόλεμος
Οι εξελίξεις επιταχύνονται μέσω της μετάθεση της Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου και της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει εντός του μήνα.
Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ξέρει ότι ο μόνος τρόπο για να αμφισβητηθεί η ηγεμονία της είναι έσω του ΠΑΣΟΚ και έτσι πήρε την απόφαση να… παίξει μπάλα στο γήπεδο που οι αντίπαλοι της την αμφισβητούν.
Η θητεία της στο ΚΙΝΑΛ έχει ακόμη τρία χρόνια, αλλά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει λήξει από τις 15 Ιουνίου και παρατάθηκε ατύπως για έξι μήνες λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Με δεδομένο ότι ελέγχει την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η κ. Γεννηματά επιθυμεί να αποκαλυφθούν οι μνηστήρες της ηγεσίας, ώστε να σταματήσει ο κλεφτοπόλεμος μέσω του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που δεν συζητάει η κ. Γεννηματά και είναι από τους βασικούς λόγους της σύγκρουσης, είναι μια ιδιότυπη διαρχία, άλλος δηλαδή να είναι επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και άλλος  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το… γάντι
Το ερώτημα πλέον είναι ποιος θα σηκώσει το γάντι και θα πάει κόντρα στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, με δεδομένο ότι έχει δικό της μηχανισμό ο οποίος είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό πεδίο.
Σαφής απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει με δεδομένο ότι ουδείς από τους «μνηστήρες» επιθυμεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν βάζει πλάτη στην προσπάθεια για την αναγέννηση του χώρου.
Κάποια στελέχη ναι μεν επιθυμούν να ηγηθούν του χώρου, είναι όμως σαφές ότι δύσκολα μπορούν να προχωρήσουν σε ανοικτή αμφισβήτηση της κ. Γεννηματά στην παρούσα φάση.
Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έλαβε ένα ικανοποιητικό ποσοστό στις πρόσφατες εκλογές στο δήμο της Αθήνας.
Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν συνυπογράφει απόφαση για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι είναι περιφρονητικό για τη βάση, ενώ κάλεσε του κορυφαίους να πάρουν θέση.
«Θα καλέσουμε εκπροσώπους της βάσης μετά από τόσα χρόνια και θα τους πούμε ότι σας φωνάξαμε για να αλλάξετε το Καταστατικό και να μην ψηφίζετε για την ηγεσία;», είναι το ερώτημα που θέτει.
Ο κ. Γερουλάνος από την πλευρά του έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ξέρει όμως ότι δεν έχει στελέχη και κόσμο που θα στηρίξουν το εγχείρημά του.
Όσον αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αποφεύγει να παίρνει μέρος στις εσωκομματικές συγκρούσεις καθώς ξέρει ότι έχει ευθύνες για τα οικονομικά του κόμματος.

Τα οικονομικά
Στο ερώτημα γιατί η κ. Γεννηματά απορρίπτει το brand ΠΑΣΟΚ, το κόμμα δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου που ψήφιζε μαζικά ο κόσμος του Κέντρου και της Αριστεράς, η απάντηση έχει σχέση με τα οικονομικά του.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα καταχρεωμένο και όπως έχει πει ουκ ολίγες φορές η κ. Γεννηματά, μόνον μέσα από το ΚΙΝΑΛ είναι σε θέση να ανταποκρίνονται και στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν κατέβει μόνο του στις εκλογές, τότε ότι περιουσιακό στοιχείο κατέχουν οι έχοντες την ευθύνη για τα οικονομικά του κατάσχεται, όπως και η κρατική επιχορήγηση.
Άλλα στελέχη πάντως αμφισβητούν τα συγκεκριμένα επιχειρήματα και υπενθυμίζουν ότι τα λογότυπα με τα οποία κατέβηκε το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια και η επιχορήγηση.
Υιοθετούν μάλιστα τη θέση του Νίκου Παπανδρέου ότι «δεν γίνεται να πετάμε στον κάδο της ιστορίας τα σύμβολά, επειδή κάποιοι έχουν ενοχικό σύνδρομο για τα λάθη του παρελθόντος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ