Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Εμβόλια: σωσίβια σωτηρίας ή σύγχρονα όπλα”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

Είμαστε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγενα κι ο φόβος να μη νοσήσουμε από covid-19 εξακολουθεί να υπάρχει. Η μετάλλαξη όμικρον απομάκρυνε την αισιοδοξία που είχαμε μόλις λίγους μήνες πριν, ότι δηλαδή πήραμε τη ζωή μας πίσω και επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Τα εμβόλια είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που ακούμε ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και κάποιοι καταλήγουν. Ακόμα κι έτσι να είναι, σκέφτομαι ότι όταν το πλοίο βουλιάζει το μόνο που έχεις είναι το σωσίβιο. Κανείς δεν σου λέει ότι αν βάλεις το σωσίβιο είναι σίγουρο ότι θα σωθείς. Όμως το φοράς γιατί είναι η μόνη σου ελπίδα. Έτσι και τα εμβόλια. Δεν έχουμε κάτι άλλο στα χέρια μας αυτή τη στιγμή για να σωθούμε. Ο παραλληλισμός βέβαια των εμβολίων με όπλο κατά της πανδημίας που ακούγεται παντού με ευκολία, μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνες σκέψεις. Τα όπλα δεν προστατεύουν, σκοτώνουν ανθρώπους και την ίδια στιγμή κάνουν πλούσιες τις βιομηχανίες όπλων και τις χώρες που τα παράγουν. Άρα δεν θα ήθελα να σκέφτομαι τα εμβόλια ως όπλο, τα προτιμώ ως σωσίβιο σωτηρίας. Η μετάλλαξη Όμικρον ακόμα είναι σε φάση μελετών προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το πόσο επιθετική είναι, για την αντιμετώπισή της από το εμβόλιο, την μεταδοτικότητα και άλλα.

Εν μέσω πανδημίας και γενικότερου αποσυντονισμού του διεθνούς οικονομικού κλίματος, με σοβαρότατη συνέπεια αυτή της παγκόσμιας ακρίβειας και αύξησης του πληθωρισμού, η κυβέρνηση παρέμεινε πιστή στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με το οποίο ενέταξε την οικονομική διπλωματία στο ΥΠΕΞ κατά τους τελευταίους 22 μήνες. Το σχέδιο απέδωσε, αφού αύξησε της εξαγωγές, αύξησε τις ξένες επενδύσεις και βελτίωσε την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, τα 32,4 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 29%. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ταυτόχρονα, το Enterprise Greece οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων (φυσικές και ψηφιακές) ενώ προώθησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων 24 μεγάλες επενδύσεις ύψους 4,8 δις ευρώ, οι οποίες δημιουργούν 3.335 θέσεις εργασίας. Όσο για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, είναι πλέον γεγονός ότι έχει επιτευχθεί ένα μεγάλο κομμάτι του “Repositioning Greece” και έχει εγκαταλειφθεί το εχθρικό επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως αξιόπιστος συνομιλητής και ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς, με προοπτική να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στην επόμενη τριετία. Έμπρακτα αυτό αποδεικνύεται με την ψήφο εμπιστοσύνης που δόθηκε στην ελληνική οικονομία μέσα από τις σημαντικές επενδύσεις των Microsoft, Pfizer, Volkswagen, CISCO και πρόσφατα της Amazon στη χώρα μας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ