Σε πλήρη επιφυλακή παραμένει η Αθήνα, παρά την αποκλιμάκωση που επήλθε μετά την απομάκρυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, του τουρκικού στόλου από τα μικρασιατικά παράλια.

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο έξω από την Αττάλεια, ενώ τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για μικρή κινητικότητα γύρω από το πλοίο τις τελευταίες ώρες.

Η ελληνική πλευρά βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η λήξη συναγερμού με την Τουρκία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ κι αρκετό διάστημα δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και των συμμάχων της για να πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη σχολή σκέψης, η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάζει και να βγάζει το στόλο στο Αιγαίο και να προκαλεί συναγερμό στην ελληνική πλευρά. Παράλληλα, τεστάρει όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και τη Γερμανία που ασκεί την Προεδρία στην ΕΕ, αλλά και τη γαλλική κυβέρνηση, που έχει εκφραστεί με πολύ δυναμικό τρόπο απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια άλλη NAVTEX από τις 2 Αυγούστου και μετά, αν όχι κοντά στο Καστελόριζο, ίσως εγγύτερα προς την πλευρά της Κυπριακής δημοκρατίας.

Χθες ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, δηλώνοντας πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Κι όλα αυτά μπροστά στην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, που δήλωσε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Αθήνα συνεχίζει πάντως τις διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και αποτροπή της τουρκικής προκλητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρωπαϊκά θέματα. Πηγή: insider.gr