Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ελληνογερμανική Συνέλευση: Μνημόνιο συνεργασίας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας.

Το Μνημόνιο αποσκοπεί σε μία πολυεπίπεδη συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη του αυτοδιοικητικού δικτύου. Στηρίζεται, δε, στην ενίσχυση του διαλόγου και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της προώθησης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, για την οποία είναι αρμόδιοι οι δυο Υπουργοί.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας δρομολογείται:

  • Η στενότερη διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών και των δήμων των δύο χωρών, καθώς και
  • Η ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, των υποδομών, του τουρισμού, της κυκλικής οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Για την επίτευξη των στόχων, συστήνεται αυτοδιοικητική επιτροπή με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), της Γερμανικής Ένωσης Επαρχιών (Deutscher Landkreistag), της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δήμων και Κοινοτήτων (Deutscher Städte- und Gemeindebund) καθώς και της Γερμανικής Ένωσης Αστικών Δήμων (Deutscher Städtetag).

Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, για την επισφράγιση του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί από το 2010, με τη δημιουργία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε κρίσιμους τομείς για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια των διευρυμένων επαφών των δυο αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει πλέον στα χέρια της η τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να κάνει πράξη τα αναπτυξιακά της σχέδια για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της προς τους πολίτες.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που αναβλήθηκε λόγω της Covid-19, θα πραγματοποιηθεί στις 3 – 5 Νοεμβρίου 2021, στην Αθήνα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ