Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

Εκτός Σχεδίου: Η Δημοτική Αρχή κρύβεται για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύθηκε

στις


Το αίτημα που έθεσε η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Εκτός Σχεδίου να συνεχιστεί η φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο Νέας Ιωνίας συζητήθηκε και απορρίφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας. Με το αίτημα η παράταξη ζητούσε συγκεκριμένα το άνοιγμα του εγκαταλελειμμένου 1ου παιδικού σταθμού, που άδειασε πρόσφατα μετά από την 9μηνη φιλοξενία μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων. Η παράταξη σημειώνει ότι ο χώρος είναι ήδη διαμορφωμένος και παρέχει στοιχειώδεις υποδομές (νερό, θέρμανση, κρεβάτια, κουζίνα, WC) ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν εκ νέου άνθρωποι. Επίσης, γνωρίζοντας άλλη πρόταση σωματείων που έγινε στο δήμο Φιλαδέλφειας για διαμόρφωση του οικοπέδου απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό με μεταφορά οικίσκων που είχε χρησιμοποιηθεί για στέγαση σεισμοπλήκτων στο παρελθόν και αξιοποίηση του στην τωρινή περίσταση για φιλοξενία προσφύγων, η Εκτός Σχεδίου κάλεσε το Δήμο να συνδράμει με παραχώρηση του.

Στην ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:
“Επρόκειτο για αιτήματα που φυσικά δεν αρκούν για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στη χώρα μας ούτε εξάλλου είχαν μια τέτοια στόχευση. Για αυτό και στην εισήγηση μας καταστήσαμε σαφείς ορισμένες θέσεις μας ορίζοντας το πλαίσιο της πρότασης μας: (A) ότι η προσφυγοποίηση αλλά και η μετανάστευση γενικά είναι αποτελέσματα του καπιταλισμού και της πολιτικής του κεφαλαίου είτε μέσω της ακραίας φτωχοποίησης (και εκμετάλλευσης) ολόκληρων χωρών είτε μέσω των πολεμικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (Β) η ευθύνη της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού, της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών είναι αδιαμφισβήτητη τόσο ως προς τη δημιουργία φραχτών στα σύνορα που οδηγούν σε θανάτους στα Μεσόγειο όσο και ως προς την εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων στις ευρωπαϊκές χώρες και την εκμετάλλευση τους και (Γ) για μας η αλληλεγγύη είναι ταξική και δεν αποκόβεται σε καμία περίπτωση από την πολιτική διεκδίκηση κοινωνικών δομών (περίθαλψης, κατάλληλης και αξιοπρεπούς σίτισης και στέγασης, ιατρικής παρακολούθησης) από το κράτος.

Η συζήτηση, ωστόσο που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν επιφανειακή και άκρως αποπροσανατολιστική και τελικά κατέληξε σε μια προειλημμένη απόφαση. Η θέση που υποστηρίχθηκε από τον δήμαρχο, κ. Γκότση, όσο και από άλλους συμβούλους της παράταξης του ήταν ότι δεν υπάρχουν οι δομές, οι πόροι και οι άνθρωποι στην περιοχή για να βοηθήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, χωρίς να γίνεται όμως και καμία αναφορά από τον ίδιο σε πολιτική διεκδίκηση αυτών. Επίσης υποστηρίχθηκε ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και άρα ένα γήπεδο είναι αρκετό για να κοιμηθούν και να τραφούν, εφόσον φεύγουν άμεσα για άλλες χώρες. Το ίδιο επιχείρημα είχε χρησιμοποιηθεί από τη δημοτική αρχή και στο παρελθόν, σε αντίστοιχη πρότασή μας, για την φιλοξενία της οικογένειας των Σύρων, και τελικά καταρρίφθηκε στην πράξη, καθώς οι Σύροι πρόσφυγες ήρθαν και παρέμειναν στο συγκεκριμένο χώρο για 9 περίπου μήνες. Με απόλυτη αγένεια, όχι μόνο απέναντι στην πρόταση μας αλλά και σε άλλους δημοτικούς συμβούλους που διαφώνησαν μαζί του, απέφυγε ουσιαστικά να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ως δήμος.

Αυτό ακριβώς το αποδεικνύει και η στάση της παράταξης “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία” στο θέμα της 2ης πρότασης των σωματείων της Φιλαδέλφειας. Ενώ δηλαδή εκεί υπερψηφίστηκε η πρότασή τους και ο δήμος προσφέρθηκε να παραχωρήσει και οικίσκους, αν δοθεί τελικά το οικόπεδο, στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο έγινε λόγος για ακατάλληλο χώρο που δεν διαθέτει νερό και ρεύμα χωρίς περιθώριο συζήτησης. Και στο Παλαί  βέβαια δεν είχε ρεύμα και νερό, η σύνδεση τους όμως ήταν θέμα ολίγων ωρών. Χαρακτηριστική στιγμή της διαδικασίας εξάλλου αποτέλεσε μια στιγμή άκρας κυνικότητας κατά την οποία δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης, μιλώντας για την μία και μόνη από τους δημοτικούς συμβούλους που ασχολήθηκαν με τους Σύρους που έμεναν  στη Ν. Ιωνία, έκανε λόγο για σπατάλη χρόνου.

Απέναντι σε αυτή τη λογική εμείς έχουμε σαφή απάντηση. Διεκδικούμε μόνιμες κοινωνικές δομές σε δήμους και περιφέρειες, χρηματοδότηση για τη στήριξή τους και μόνιμο προσωπικό για την στήριξη των ανθρώπων αυτών. Φαγητό και φάρμακα να πληρωθούν και να διατεθούν από το κράτος. Αυτό όμως μόνο αντιπαραθετικό δεν είναι με το άνοιγμα σε κάθε δήμο χώρων που μπορούν να στεγάσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ανθρώπινες συνθήκες. Απέναντι σε λογικές αριθμών και αντιμετώπισης του προσφυγικού δράματος με λογικές “σπατάλης δυνάμεων” και “κόστους” προτάσσουμε την έννοια της ανθρώπινης ζωής. Απέναντι στην εύκολη (αν μόνο αυτή προτείνεται) λύση της συλλογής φαγητού και των καλεσμάτων σε εθελοντισμό του κόσμου μιλάμε για την αλληλεγγύη που ως εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι είναι ανάγκη να δείξουμε, μιλάμε πολιτικά, και διεκδικούμε συνολικές λύσεις. Απέναντι στην εκμετάλλευση της πραγματικά εντυπωσιακής διάθεσης εκατοντάδων κόσμου που έσπευσε να βοηθήσει, απαιτούμε να ληφθούν ουσιαστικές ευθύνες από κάθε θεσμικό όργανο. Είναι καταδικαστέα η προσπάθεια να απεκδυθεί ο δήμος από κάθε ευθύνη συμβολής στην λύση του προσφυγικού ζητήματος. Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο εκ μέρους του δείχνει ακριβώς την απουσία διάθεσης να συνδράμουν ουσιαστικά. Αναθέτοντας την πρωτοβουλία για στήριξη των μεταναστών και των προσφύγων άμεσα στους δημότες αποφεύγει να αναλάβει το κόστος (οικονομικό και μη) οποιασδήποτε προσπάθειας ενώ από την άλλη επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει την αλληλεγγύη του κόσμου. Είναι πραγματικά ντροπή ένας δήμος που έχει ζωντανό προσφυγικό παρελθόν όχι απλά να μην έχει κυρίαρχο ρόλο στην προσφορά αλληλεγγύης στους σημερινούς πρόσφυγες αλλά πολύ περισσότερο να κρύβεται πίσω από την ευθύνη άλλων δήμων και του κράτους και να αρκείται σε εξαγγελίες καλών προθέσεων.

Η πρόταση μας, τελικά στηρίχθηκε από 12 ψήφους, 11 ήταν κατά και 9 λευκά. Η απόφαση αυτή βέβαια δεν αποτελεί επιστέγασμα συζήτησης, αλλά πολιτική επιλογή που είχε ληφθεί ήδη με την δημοσίευση της διεκδίκησης μας . Γι’ αυτό και τα αιτήματα μας μένουν ανοιχτά και αναπάντητα.
Επιμένουμε στη διάθεση του χώρου του 1ου παιδικού σταθμού και διεκδικούμε την συνεργασία τόσο με τον δήμο της Φιλαδέλφειας για την διάθεση του οικοπέδου απέναντι από τον σταθμό στον Περισσό όσο και την διαμόρφωση και παραχώρηση κάθε άλλου χώρου κατάλληλου να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ