Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Κούρσα για 3+2 και ένας όχι τόσο άγνωστος «Χ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εσωκομματική εκλογική «μάχη» στο ΚΙΝ.ΑΛ. με τρεις σίγουρες υποψηφιότητες, δύο εν δυνάμει και έναν παίχτη που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Οι φανερές και παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο το «θρόνο» ενός κόμματος με μικρή απήχηση, αλλά με πλούσιο κυβερνητικό παρελθόν.

Παρά τις εφιαλτικές διαστάσεις της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Δ», η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί κανονικά και στην ώρα της.

Αυτό σημαίνει ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι κάλπες θα στηθούν μέσα στο Νοέμβριο, ο οποίος θεωρείται μήνας ραγδαίων εξελίξεων για το πάλαι ποτέ πανίσχυρό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα έως τώρα δεδομένα για τις υποψηφιότητες είναι τα εξής:

  • Φώφη Γεννηματά:

Η νυν πρόεδρος θα είναι υποψήφια με στόχο να κερδίσει μια νέα θητεία και να μετατρέψει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε έναν αξιόπιστο τρίτο πόλο απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ανδρέας Λοβέρδος:

Ρίχνεται.. στη μάχη με «όπλο» την επιστροφή στο brand name ΠΑΣΟΚ και την υπόσχεση ότι ως αρχηγός θα πετύχει τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος.

  • Νίκος Ανδρουλάκης:

Ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητα του την προηγούμενη Κυριακή με τη φράση «έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε και να γίνουμε ένα κόμμα προοπτικής».

 

Άλλοι δύο

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες στη Χ. Τρικούπη λένε με νόημα ότι αυτές οι τρεις υποψηφιότητες μπορεί να είναι ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά ίσως να μην είναι και οι μοναδικές.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι τουλάχιστον δύο στελέχη με αναφορές στο παπανδρεϊκό μπλοκ, είναι πολύ πιθανό να θέσουν υποψηφιότητα στην επικείμενη εσωκομματική αναμέτρηση.

Πρόκειται για τους:

  • Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και εδώ και πολύ καιρό κάνει επαφές με στελέχη αλλά και απλούς ψηφοφόρους μετρώντας τις δυνάμεις του.
  • Χάρη Καστανίδη, για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει την απόφαση να είναι μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας.

 

Δείτε επίσης: Ο Ν. Ανδρουλάκης διεκδικεί την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής

 

Περιοδείες

Στην παρούσα φάση, οι διεκδικητές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και το κυριότερο αποφεύγουν τους υψηλούς τόνους, καθώς κατανοούν ότι κάτι τέτοιο μόνο ζημιά θα τους κάνει.

Η κα Γεννηματά περιόδευσε σε Κρήτη και Αργολίδα, με τους συνεργάτες της να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό της.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη περιοδεύσει σε περιοχές όπως η Πρέβεζα και η Αιτωλοακαρνανία, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ξεκινήσει τις περιοδείες του από την Κρήτη που είναι ο τόπος καταγωγής του.

Έντονη ε κινητικότητα αναπτύσσει και ο κ. Γερουλάνος που βρέθηκε πρόσφατα στην Ιθάκη, ενώ έχει συναντηθεί και με τον κ. Λοβέρδο με τον οποίο συζήτησαν τις εσωκομματικές εξελίξεις.

 

Νέος παίχτης;

Όπως γίνεται αντιληπτό, το παρασκήνιο οργιάζει και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την εκτίμηση ότι στο παιχνίδι ίσως μπει και ένας όχι και τόσο άγνωστος παίχτης που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Το σκεπτικό που αναπτύσσουν έχει ως βάση το γεγονός ότι είναι δύσκολο κάποιο από τα στελέχη που θα θέσουν υποψηφιότητα να πιάσει ποσοστό που θα μπορεί να εκφράσει το «όλο ΠΑΣΟΚ».

«Ποσοστά της τάξης του 20%, 30% και 35% δεν μπορούν να εκφράσουν το  μεγάλο ΠΑΣΟΚ και θα ενισχύσουν την άποψη ότι δεν υπάρχει προοπτική εξουσίας», έλεγε έμπειρο στέλεχος στον «Χ-ΤΥΠΟ».

Δεν απέκλειε μάλιστα το ενδεχόμενο, η έκπληξη να προέλθει από τον πρώην πρόεδρο του κινήματος Γιώργο Παπανδρέου, με το σκεπτικό ότι μπορεί να εκφράσει το «όλον ΠΑΣΟΚ».

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφύγει να πάρει θέση επί του παρόντος, είναι όμως βέβαιο ότι τις αποφάσεις του θα τις ανακοινώσει με βάση και τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.

Συνομιλητές του λένε ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβει εκ νέου τις ευθύνες του και ότι οι απόψεις του δικαιώνονται», ενώ οι επικριτές του τονίζουν ότι «όλοι θυμούνται ποιος έφερε το ΔΝΤ και έβαλε τη χώρα στα μνημόνια».

 

Κεντρική Επιτροπή

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πορεύονται «δελφίνοι», βουλευτές και στελέχη και το περιβάλλον αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Σεπτέμβριο όταν θα είναι πιο σαφές ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται και η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία θα οριστικοποιηθούν και οι διαδικασίες εκλογής για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι θα δοθεί και η δυνατότητα για εγγραφές φίλων ή μελών ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας, αλλά με δικλείδες ασφαλείας.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία ψηφοφόρων άλλων κομμάτων,  καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για τη συνοχή του κινήματος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ