Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Ομόφωνη απόφαση στήριξης των εργαζομένων που διεκδικούν συμβάσεις αορίστου χρόνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας με μοναδικό θέμα την υποστήριξη της αγωγής 24 εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου Νέας Ιωνίας που ζητούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η έκτακτη συνεδρίαση προέκυψε διότι την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, συζητείται η αγωγή των εργαζομένων στο δικαστήριο και εξασφαλίζοντας την στήριξη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα επιπλέον ισχυρό χαρτί στα χέρια τους, στον αγώνα που δίνουν για να αλλάξει η σχέση εργασίας που υφίσταται μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 24 εργαζόμενους που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου από το 2011 και όπως τόνισε η Δήμαρχος κα Θωμαΐδου “έχουν προσφέρει στις υπηρεσίες και στην πόλη μας πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε ρητό το αίτημα της αγωγής που ζητούν, διότι εδώ και πολλά χρόνια εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και θεωρώ ότι είναι δίκαιο να αναγνωριστεί η υπηρεσία τους” και συμπλήρωσε ότι “η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη και δεν επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό”.

Πρέπει να σημειωθεί πώς μέχρι το 2018 υπήρξαν αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια να παραταθούν οι εργασίες τους, ενώ όλες οι δημοτικές παρατάξεις διαχρονικά υποστηρίζουν το αίτημά τους το οποίο όμως πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο για να μπορέσει ο δήμος να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εδώ και αρκετά χρόνια εργάζονται με προσωρινές διαταγές, ενώ η τελευταία προσωρινή διαταγή που πήραν τον Σεπτέμβριο εξασφαλίζει την παραμονή τους μέχρι τις 21 Ιανουάριου. 

Αρχικά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου συζήτησε το θέμα και έκρινε, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Πρόεδρός της και Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης, πως πρέπει να παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με στόχο μία ομόφωνη απόφαση υποστήριξης των εργαζομένων, καθώς σαν όργανο διαθέτει συγκριτικά αυξημένο κύρος και μπορεί ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ίσως και καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης.

Ενστάσεις ως προς τη διατύπωση του ψηφίσματος 

Στη συζήτηση του θέματος η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” είχε σοβαρές ενστάσεις ως προς την διατύπωση του θέματος, καθώς όπως ανέφερε ο επικεφαλής κ. Μανούρης «η αγωγή των εργαζομένων θα πρέπει να γράφει το αίτημά τους και να μην φαίνεται σαν να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο την μετατροπή των συμβάσεων τους, κάτι που δεν δικαιούται», λέγοντας ουσιαστικά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αρκεστεί στη διατύπωση ότι οι εργαζόμενοι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει το αίτημά τους, χωρίς το κείμενο της αγωγής να καταγράφει το αίτημα σαν να είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα ενοχλήσει το δικαστήριο, δηλαδή το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τέτοιες αποφάσεις.

Από την πλευρά τους οι παρατάξεις “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία”, Λαϊκή Συσπείρωση και Εκτός Σχεδίου, υποστήριξαν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει ξεκάθαρή ομόφωνη απόφαση υποστήριξης των εργαζομένων και να υιοθετήσει αυτούσιο το κείμενο της αγωγής τους, χωρίς να σταθεί σε νομικές διατυπώσεις, αποδεχόμενες ωστόσο στην πορεία της συζήτησης κάποιες λεκτικές αφαιρέσεις και επαναδιατυπώσεις που διαμορφώθηκαν από κοινού, προκειμένου να επιτευχθεί η ομοφωνία που ήταν και το κύριο ζητούμενο στη συνεδρίαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του «Σωματείου εργαζομένων στον δήμο» κ. Παπαδόπουλος που με την σειρά του ζήτησε την υποστήριξη του αιτήματος των εργαζομένων έτσι όπως καταγράφεται στην αγωγή τους, με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης να έρθει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τον κ. Μανούρη.

Επαναδιατύπωση του αιτήματος και ομόφωνη απόφαση 

Τελικά, κατόπιν πολλών προτάσεων, διαφωνιών και επαναδιατυπώσεων, αλλά και τη βοήθεια τόσο του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Κουλούρη όσο και της νομικής συμβούλου του δήμου κας Κοντογιάννη, η οποία συνέταξε ένα κείμενο που διαφοροποιούνταν λεκτικά από αυτό των εργαζομένων για να μην δημιουργηθεί κάποιο νομικό ή άλλο θέμα, κατάφερε να επιτευχθεί συμφωνία, με το κείμενο που διαμορφώθηκε από κοινού και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα να εστιάζει στο ότι οι εργαζόμενοι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η εργασία τους έχει τα χαρακτηριστικά σύμβασης αορίστου χρόνου και συναινούν στο αίτημά τους για συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η ομόφωνη απόφαση των 23 παρευρισκόμενων δημοτικών συμβούλων, όπως διαβάστηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κουλούρη, αναφέρει:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας αποδέχεται το αίτημα των εργαζομένων και ενόψει της εκδίκασης (20/10) αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και ότι η σχέση εργασίας τους με το ως άνω Νομικό Πρόσωπο ΝΠΔΔ-ΟΤΑ είναι αυτή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ