Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Διπλωματικός πυρετός: Ο κρίσιμος Μάρτιος και ο ρόλος Μπάιντεν στα ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε διπλωματικό πυρετό έχουν αποδυθεί Αθήνα και Άγκυρα ενόψει των κρίσιμων ραντεβού το Μάρτιο, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας είχε μπαράζ επαφών στο Λονδίνο και το Τελ Α Βιβ, ενώ ο Τούρκος  υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε Βερολίνο, καθώς η Γερμανία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις εμφανίζεται ανοικτή σε διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν πείθεται όμως από τον ξαφνικό… έρωτα της Άγκυρας με τη διπλωματία.
Η στρατηγική όμως που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι προσχηματική, κάτι που έγινε για άλλη μια φορά σαφές από τη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα.
Η δήλωσή του «βγάλαμε τα πλοία μας και έμαθαν να συνεργάζονται με την Τουρκία», επιβεβαίωσε τη ρήση «ο λύκος και εάν εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του».
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία προσέρχεται στη μάχη με στρατηγική «μαστίγιο και καρότο», στέλνοντας το μήνυμα πως όπου δεν μπορεί να επιβάλει το δικό της δίκαιο, θα πίπτει… ράβδος.
«Η Τουρκία είναι ικανή να χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά τόσο τη σκληρή όσο και την ήπια ισχύ με έναν έξυπνο τρόπο», τόνισε και με τον τρόπο αυτό έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Άγκυρας.

Διπλωματική… γοητεία
Η επίθεση γοητείας που εξαπολύει η Τουρκία έχει σχέση τόσο με τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών όσο και την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις αρχές Μαρτίου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφει το βλέμμα του στις δύο αυτές συναντήσεις, που θα κρίνουν πολλά στις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Γνωρίζει άλλωστε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να:

  • Μπλοκάρει τις κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 Μαρτίου και να διεκδικήσει πόρους χρησιμοποιώντας το «όπλο» του μεταναστευτικού.
  • Βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Τζο Μπάιντεν που επιμένει σε σκληρή γραμμή εναντίον του λόγω των S-400.

Αμυντική συνεργασία
Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η συνάντηση του Χ. Ακάρ με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η αμυντική συνεργασία  και τα εξοπλιστικά.
Η Τουρκία άλλωστε αναζητά νέες πηγές μετά το εμπάργκο από τις ΗΠΑ και με δεδομένο ότι η Γερμανία είναι η πιο ισχυρή μεταξύ των «27», γίνεται σαφές γιατί θέλει να χτίσει καλύτερες σχέσεις με το Βερολίνο.
Με αυτό ως δεδομένο η Άγκελα Μέρκελ είναι υποχρεωμένη να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί για διασφαλίσει και τα συμφέροντα της χώρας της και τα συμφέροντα της ΕΕ και της Ελλάδας.
Ενδεικτική της επίθεσης φιλίας που εξαπολύει η Άγκυρα στο Βερολίνο είναι και η επικοινωνία του Τ. Ερντογάν με το νέο Πρόεδρο του CDUΑ, Άρμιν Λανσέτ που μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του καγκελάριου το Φθινόπωρο.

Λονγκ Άιλαντ
Σ’ αυτή την εξαιρετικά λεπτή συγκυρία, το ερώτημα που τίθεται είναι τι έχει να κερδίσει η Αθήνα από έναν διάλογο με την Τουρκία, η οποία δεν δείχνει διάθεση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο κ. Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα καθώς η τουρκική οικονομία είναι σε δύσκολη θέση, σημειώνουν όμως ότι στόχος είναι να σταλεί μήνυμα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.
Εξηγούν μάλιστα ότι οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας θα φανούν στο τετ α τετ που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της πενταμερούς για το Κυπριακό.
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Γκριν Τρι του Λονγκ Άιλαντ στις ΗΠΑ και θα δείξει ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

Μπρα ντε φερ
Η Αθήνα γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω, αλλά από την άλλη δεν θα μπορούσε να της δώσει το άλλοθι ότι δεν συζητά και δεν κάνει διάλογο.
Από την άλλη είναι βέβαιο ότι η Αθήνα κερδίζει χρόνο, καθώς ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι το περασμένο καλοκαίρι λίγο έλειψε να υπάρξει θερμό επεισόδιο εξαιτίας της επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, καθώς:

  • ο κ. Ερντογάν βλέπει την επιθετική εξωτερική πολική ως αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική του επιβίωση,
  • η Αθήνα θέλει να τον εκθέσει στέλνοντας το μήνυμα ότι έχει απέναντι της έναν γείτονα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Αλλαγή συσχετισμών
Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει αλλαγή συσχετισμών από αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ, η απάντηση έχει σχέση με το ρόλο που θα θελήσουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.
Υπ’ αυτή την έννοια ο Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που θα κρίνει τη μάχη των συσχετισμών, καθώς η στρατηγική που θα ακολουθήσει θα επηρεάσει και τις τελικές αποφάσεις των ευρωπαίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ