Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης ή αλλιώς… Της Κακομοίρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία συνεδρίαση που θα συζητείται για καιρό πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βόρειας Αθήνας

Κανένας λογικά δεν θα περίμενε ότι η συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης με μοναδικό θέμα την Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων Τέλους Χρήσης 2018 (Ισολογισμός 2018) θα οδηγούσε στην απόλυτη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα όχι τόσο στις παρατάξεις αλλά μεταξύ των ίδιων των δημοτικών συμβούλων.

Αν έπρεπε να περιγράψουμε το τι έγινε στη συνεδρίαση με δύο λέξεις αυτές θα ήταν: “Της κακομοίρας”, εξού και η φωτογραφία που ετοιμάσαμε για να ρίξουμε τους τόνους, καθώς από αυτά που θα διαβάσετε εύκολα θα αναρωτηθείτε “τι έχει να γίνει όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του Οκτωβρίου;”

 

Τα βασικά στοιχεία του Ισολογισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 2018

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του 2018 από τους ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι τόνισαν πως ο δήμος στο τέλος του 2018 είχε στα ταμεία του περισσότερα από 11,6 εκατ. ευρώ και όλες οι υποχρεώσεις του – ακόμα και οι δανειακές – ήταν 5,4 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτές χαρακτήρισαν εξαιρετική αυτήν την εικόνα λέγοντας όμως πως το μεγάλο αποθεματικό θα μπορούσε να δοθεί ανταποδοτικά πίσω στους δημότες, κάτι που όπως είπαν έγινε τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, ενημέρωσαν πως έχει πραγματοποιηθεί και ο έλεγχος του 2019 ο οποίος θα κατατεθεί σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Γ. Χρονόπουλος: “Παραλάβαμε χρέος 30 εκατ. ευρώ και παραδώσαμε πλεόνασμα 11 εκατ. ευρώ”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, πήρε πρώτος τον λόγο από την αντιπολίτευση. Θυμίζουμε πως ο κ. Χρονόπουλος ήταν αντιδήμαρχος επί διοίκησης Καρπέτα (2010 – 2019) και πλέον έχει αναλάβει επικεφαλής της παράταξης μετά την αποχώρηση του πρώην δημάρχου. Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Χρονόπουλος ότι παρέλαβαν έναν από τους πιο χρεωμένους δήμους της χώρας με πάνω από 30 εκατ. ευρώ χρέος και τον παρέδωσαν με πλεόνασμα 11,6 εκατ. ευρώ.

 

Β. Καραβάκος: “Ο δήμος το 2010 είχε δανεισμό 13,7 εκατ. ευρώ και απλήρωτα τιμολόγια 4 εκατ. ευρώ”

“Έχουμε πάρει διαζύγιο με την αλήθεια” ήταν οι πρώτες λέξεις της τοποθέτησης του επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών, κ. Βασίλη Καραβάκου, ο οποίος συμπλήρωσε: “Είναι ένα συνειδητό επαναλαμβανόμενο ψέμα και πρέπει να σταματήσει. Ο δήμος το 2010 είχε δανεισμό 13,7 εκατ. ευρώ και απλήρωτα τιμολόγια 4 εκατ. ευρώ τα οποία πληρώθηκαν από τα ληξιπρόθεσμα του πρώτου μνημονίου. Η Μεταμόρφωση ήταν 37ος δήμος της χώρας σε δανεισμό, όχι χρέη γενικώς. Πως φτιάχτηκε το “οικονομικό θαύμα”; Με έναν απλό τρόπο, στη διοίκηση Τζίτζιφα ήταν 300 συμβασιούχοι που πληρώνονταν από τα δημοτικά τέλη. Αυτοί οι άνθρωποι απολύθηκαν αλλά ο δήμος συνέχισε να παίρνει τα χρήματα από τα δημοτικά τέλη. Άρα από το 2012 ο δήμος είχε πλεόνασμα στα δημοτικά τέλη 3 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο”.

Αμέσως ανταπάντησε ο κ. Χρονόπουλος λέγοντας πως ο κ. Καραβάκος είναι ανενημέρωτος γιατί δεν συμπεριέλαβε τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων, της Κοινωφελούς και των Οργανισμών του Δήμου, ενώ έθεσε και μία ακόμα παράμετρο ότι ο δήμος είχε χάσει εντελώς την αξιοπιστία του και κανένας προμηθευτής δεν δεχόταν να συνεργαστεί με τον δήμο γιατί τον θεωρούσε αφερέγγυο.

Σε αυτό ανταπάντησε ο κ. Καραβάκος λέγοντας πως αυτά πληρώθηκαν από την κυβέρνηση και ο δήμος δεν έκανε κάτι.

 

Χ. Νικολοπούλου: “Τα δάνεια τα είχε ψηφίσει και η παράταξη Καρπέτα

Στη συζήτηση παρενέβη η αντιδήμαρχος κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου, η οποία είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος οικονομικών επί διοίκησης Τζίτζιφα που αναφέρονταν παραπάνω οι κ.κ. Καραβάκος και Χρονόπουλος. Η κα Νικολοπούλου δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή λέγονται ασύστολα ψέματα, μέσα σε αυτήν την αίθουσα και επειδή ήμουν αντιδήμαρχος τότε ξέρω ακριβώς τα νούμερα και συμφωνώ με τον κ. Καραβάκο. Το χρέος εκείνη την εποχή ήταν 13,5 εκατ. ευρώ από δάνεια που είχε ψηφίσει η παράταξη Καρπέτα, καθώς ήταν για διανοίξεις βασικών αξόνων της Μεταμόρφωσης. Η διοίκηση Καρπέτα πήρε τα δάνεια που ήταν με σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο και τα υπολόγισε σε ορίζοντα 25ετίας για να βγάλουν τα χρέη στα 30 εκατ. ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι η διοίκηση Καρπέτα πήρε και 3 εκατ, ευρώ από το Κέντρο Λυμάτων.

Ο κ. Χρονόπουλος αρκέστηκε να απαντήσει ότι ας ανατρέξουν στις εφημερίδες εκείνης της εποχής που παντού ο Δήμος Μεταμόρφωσης φιγουράριζε ως ένας από τους πιο χρεωμένους δήμους της χώρας.

Αμέσως μετά ακολούθησε έντονος διάλογος ανάμεσα στην κα Νικολοπούλου και τον κ. Χρονόπουλο σχετικά με την τύχη των 300 συμβασιούχων εργαζομένων, όπου σύμφωνα με την κα Νικολοπούλου, δικαιώθηκε ο Τζίτζιφας σε όσα είχε πει τότε.

 

Αναμόχλευσε” τα πάθη ο Φ. Παπαδόπουλος

Στις τοποθετήσεις τους οι υπόλοιποι επικεφαλής έμειναν εντός του θέματος, με αποτέλεσμα να ηρεμήσει το συμβούλιο μέχρι που παρενέβη ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη του κ. Καρπέτα. Χαρακτηριστικά, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός είπε: “Δεν μπαίνω στα νούμερα, σημασία έχει ότι υπήρχε χρέος. Όμως ο δήμος εκτός από χρεωμένος ήταν και εκτεθειμένος από οικονομικά σκάνδαλα της εποχής εκείνης που δεν εξέθεταν την διοίκηση του δήμου αλλά την εικόνα της πόλης.” Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο “τεράστιο σκάνδαλο για την πόλη μας με τα 10 εκατ. ευρώ που αφορούσε τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών”. Ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να μην πιάνουν αυτό το θέμα “γιατί κάνει τζιζ”.

 

Αδαμίδης, Παπαδόπουλος, στο βάθος ο Ζυγούνας και “βγάζει “ζ” το ταμείο του δήμου;”

Ενώ στη συνέχεια η αναφορά του κ. Παπαδόπουλου στη συνεργασία με τον κ. Νάνο έφερε έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης. Πρώτα ο κ. Μάκης Αδαμίδης, αντιδήμαρχος της διοίκησης Σαραούδα ρώτησε με νόημα: “Κύριε Παπαδόπουλε είπατε για το 2010 και την μη χρηστή οικονομική διοίκηση που είχε η δημοτική αρχή από την οποία αναλάβατε. Πως ενώνεις δυνάμεις με κάποιους που χρέωσαν τον δήμο ή “τα έφαγαν” όπως λέγατε;” Πρώτα παρενέβη ο κ. Χρονόπουλος λέγοντας πως όταν αναλάβατε τη διοίκηση κάποιος ρώτησε αν κάνει “ζ” το ταμείο του δήμου; Ο κ. Αδαμίδης είπε πως μιλάει πάντα με ονόματα και ζήτησε να μάθει αν μιλάει για αυτόν. Ο κ. Χρονόπουλος ρώτησε ξανά και ξανά λέγοντας πως κάποιοι έχουν άγνοια των οικονομικών.

Όταν πήρε μετά τον λόγο ο κ. Παπαδόπουλος για να απαντήσει στον κ. Αδαμίδη ανέφερε: “Δεν μπορώ να κουβαλάω το λεξικό του Μπαμπινιώτη για να κάνω μαθήματα σε δημοτικούς συμβούλους που δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική γλώσσα. Εγώ δε μίλησα για χρηστή ή μη χρηστή διοίκηση.” Εκεί ο κ. Αδαμίδης πρότεινε να κάνει τα μαθήματα ο κ. Ζυγούνας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος που εξελέγη με την παράταξη του δημάρχου και φημολογείται ότι οδεύει προς το “στρατόπεδο” Νάνου – Παπαδόπουλου. Και ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως ο κ. Ζυγούνας είναι ένας πολύ έγκριτος φιλόλογος.

 

Χ. Αντωνοπούλου: “Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του καταχρεωμένου δήμου ήταν ο κ. Νάνος, με τον οποίο κάποιοι συνεργάζονται”

Η κα Χριστίνα Αντωνοπούλου πήρε στη συνέχεια τον λόγο. Η αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι “η μνήμη για ορισμένους είναι κοντή και φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά καλό είναι να θυμόμαστε ότι ένας από τους λόγους που η διοίκηση Τζίτζιφα ήταν καταχρεωμένη ήταν οι πάρα πολλές δημοτικές επιχειρήσεις και Οργανισμοί. Στον Αθλητικό Οργανισμό συγκεκριμένα Πρόεδρος ήταν ο κ. Νάνος, με τον οποίο δημιουργούν κάποιοι νέες παρατάξεις.”

Όπως ήταν φυσικό αμέσως ζήτησε και πήρε τον λόγο ο κ. Νάνος, ο οποίος απάντησε: “Αν κοιτάξετε αριστερά σας και δεξιά σας θα δείτε τους εκπροσώπους που καταχρέωσαν τον δήμο. Την κα Νικολοπούλου και τον κ. Σαραούδα που κατέβηκαν στο ψηφοδέλτιο του Τζίτζιφα. Αλλά ας μην μείνουμε στο παρελθόν.” και συμπλήρωσε ο κ. Νάνος ότι ο κ. Πεπαρίδης και κ. Καρπέτας μπορούν να επιβεβαιώσουν πως ενημέρωσε όπως έπρεπε με στοιχεία για τον Αθλητικό Οργανισμό ενώ υπογράμμισε πως “οικονομικά τον Αθλητικό Οργανισμό τον είχε ο καλύτερος υπάλληλος που υπάρχει στο δήμο ο κ. Θόδωρος Σκούταρης και πηγαίνουν όλα στον Επίτροπο.”

 

Χ. Νικολοπούλου προς Σ. Νάνο: “Μακάρι να είχατε λειτουργήσει στον Αθλητικό Οργανισμό όπως είχα εγώ”

Φυσικά, η κα Νικολοπούλου ζήτησε αμέσως τον λόγο επί προσωπικού, μετά την αναφορά του κ. Νάνου – ο οποίος της είπε πως είπε το αντίθετο – και απάντησε: “Μακάρι να είχατε λειτουργήσει στον Αθλητικό Οργανισμό όπως είχα εγώ κύριε Νάνο.” Ο κ. Νάνος κάλεσε την κα Νικολοπούλου να καταθέσει ότι στοιχεία έχει για να το λέει αυτό. Η ένταση βέβαια χτύπησε κόκκινο και με πολλή προσπάθεια έφερε την τάξη η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κα Δήμητρα Σκοπελίτη.

Ενώ ο κ. Νάνος σχολίασε ότι η ένωση με τον κ. Παπαδόπουλο προκάλεσε όλη αυτήν την ταραχή στη διοίκηση. Μάλιστα, ο κ. Νάνος, ζήτησε από τον κ. Πεπαρίδη που τον διαδέχτηκε στην θέση του Προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού να τοποθετηθεί με το αν βρήκε κάτι μεμπτό. Ο κ. Πεπαρίδης απάντησε ότι: “Μέχρι να γίνουν οι εκλογές του 2010 υπήρχε διάχυτο στην κοινωνία της Μεταμόρφωσης ότι γίνονται ατασθαλίες από την διοίκηση του δήμου, εκατοντάδες εργαζόμενοι μπαινοβγαίνουν στο δήμο, όποιον θέλουν παίρνουν, όποιον θέλουν διώχνουν. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ “χορεύουν. Ότι κάτι γίνεται δηλαδή. Επειδή όμως είναι άλλο αυτά να τα λένε στο καφενείο και άλλο όταν είσαι διοίκηση, εγώ πρότεινα στον τότε δήμαρχο – γιατί δεν μπορεί να το κάνει κανένας δημοτικός σύμβουλος ή ακόμα και αντιδήμαρχος- να βάλουμε έναν ορκωτό λογιστή να “μπουκάρει” μέσα και να τα κάνει “φύλλο και φτερό” και ότι βρούμε να τα κάνουμε φέιγ βολάν στη Μεταμόρφωση, αν βρούμε. Ο τότε δήμαρχος, λοιπόν, ο κ. Καρπέτας έλεγε “άσ΄ το”. “άσ΄ το” και δεν το έκανε ποτέ. Δεν ξέρω γιατί. Οπότε η απάντηση στο ερώτημα του κ. Νάνου αν βρήκα κάτι είναι ότι ποτέ δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος στα πεπραγμένα με ορκωτό λογιστή”. Αμέσως μετά ο κ. Νάνος επανέλαβε πως όλος ο έλεγχος πήγαινε στον Επίτροπο μέσω του κ. Σκούταρη.

 

Δήμαρχος: “Και έργα για τους πολίτες και χρήματα στο ταμείο του δήμου”

Είχα αποφασίσει να μη μιλήσω αλλά τελικά χρειάζεται να κάνω κάποιες διευκρινίσεις”, είπε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας παίρνοντας τον λόγο μετά την ένταση που δημιουργήθηκε. Ο δήμαρχος κάλεσε το Σώμα να μην ανεβάζει τους τόνους και θύμισε ότι ήταν δημοτικός σύμβουλος από το 1998 μέχρι το 2002 και εξελέγη ξανά το 2010 με μία προεκλογική συμφωνία που είχε κάνει με τον Δ. Τζίτζιφα, όμως σεβόμενος ότι δεν είναι πλέον στη ζωή ο πρώην δήμαρχος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες ο κ. Σαραούδας. Εξήγησε πως ένας Αθλητικός Οργανισμός λειτουργεί αυτόνομα και δεν έχει κάποια αξία να επικαλείται αντιδημάρχους ή άλλους για να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά του.

Ενώ δίνοντας ένα στίγμα της φιλοσοφίας διοίκησής του ο κ. Σαραούδας είπε πως για κάθε πιθανό αρνητικό που μπορεί να συμβεί στην παράταξη, βγαίνει μπροστά γιατί αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος ενός επικεφαλής μίας ομάδας.

Παράλληλα, ευχήθηκε επιτυχία στη συνεργασία Νάνου – Παπαδόπουλου και τόνισε πως οι πολίτες είναι λογικό να αξιολογήσουν και το παρελθόν τους στο δήμο.

Επιστρέφοντας στο θέμα του Ισολογισμού του δήμου, ο κ. Σαραούδας είπε πως το αποθεματικό μειώθηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ γιατί μεταξύ άλλων έγιναν τα παρακάτω:

LED: 1.800.000 ευρώ

Αγορά ακινήτου ΔΙΑΠΡΟΜΕΤΑΛ: 1.550.000 ευρώ

– Αγορά ακινήτου Λαμπάκη: 1.200.000 ευρώ

– Αγορά ακινήτου Κουμπούρη: 400.000 ευρώ

Αγορά ακινήτου Ζόμπολα: 180.000 ευρώ

– Αγορά Ακινήτου Καρανίκα: 200.000 ευρώ

– Διάνοιξη Αγίας Βαρβάρας: 146.500 ευρώ

– Διάνοιξη Οδυσσέως: 156.000 ευρώ

Διάνοιξη Σωκράτους: 133.000 ευρώ

Σχολεία: 1.500.000 ευρώ

Αγορά δύο λεωφορείων 330.000 ευρώ

Συντήρηση οδών: 600.000 ευρώ

– Δύο εργολαβίες για συντήρησης πεζοδρομίων: 1.500.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος είπε πως αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει και ξεπερνούν κατά πάρα πολύ την διαφορά στο πλεόνασμα αλλά το σημαντικότερο είναι πως η διοίκηση κατάφερε να βρει την ισορροπία να πραγματοποιεί σημαντικά έργα και να είναι ο δήμος εύρωστος οικονομικά.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Ισολογισμός του 2018 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.

 

 

*Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν μοντάζ και μυθοπλασίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ