Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Δημοσκοπήσεις: Ευρήματα – φωτιά φέρνουν τα πάνω-κάτω σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηχηρά μηνύματα στέλνουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, έχει φέρει τα πάνω κάτω στις απόψεις που εκφράζουν οι πολίτες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, ένα χρόνο μετά την περιπέτεια του κορονοϊού.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του εγκλεισμού και των επιπτώσεων που έχει φέρει στην οικονομία η πανδημία, με αποτέλεσμα να είναι κυρίαρχη η αβεβαιότητα μεταξύ των πολιτών.
Εάν προσθέσει κανείς τις αστοχίες από πλευράς κυβερνητικών στελεχών και εξάντληση της κοινωνίας, γίνεται σαφές ότι η πολιτική ζωή της χώρας εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Οι έρευνες κοινής γνώμης μπορεί να είναι φωτογραφίες της στιγμής, αλλά αφήνουν το αποτύπωμά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοσκοπήσεις στέλνουν ηχηρά μηνύματα στους δύο «μονομάχους»  τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι εάν δεν υπάρξει βαλβίδα αποσυμπίεσης τα πολιτικά δεδομένα που δείχνουν να είναι κυρίαρχα σήμερα, θα ανατραπούν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

TΑ ΚΡΥΦΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Με αστερίσκους η κυριαρχία Ν.Δ. Μητσοτάκη:
Η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας μπορεί να παραμένει διψήφια, αλλά απέχει από να χαρακτηρίζεται σαρωτική όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η διαφορά περιορίστηκε για πρώτη φορά στις 12 μονάδες. Ανάλογα είναι και τα ευρήματα της Metron για το Mega, όπου το προβάδισμα της Ν.Δ. μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, έπεσε από τις 15 ποσοστιαίες μονάδες, στις 11,8.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντέξει καθώς διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου η πανδημία της προκαλεί τεράστια φθορά.

Ισορροπία τρόμου:
Στη δημοσκόπηση της Pulse, η πλειονότητα των πολιτών δείχνουν να έχουν κουραστεί από το διαρκές lockdown. Ναι μεν ανησυχούν για τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων, αλλά από την άλλη η κόπωση είναι τέτοια που οδηγεί την πλειονότητα -35%-να επιθυμεί για πρώτη φορά άμεση χαλάρωση των περιορισμών .
Το 34% θέλει μικρή παράταση του Lockdown και επανεξέταση των δεδομένων, ενώ το 17% θέλει παράταση των περιορισμών για όσο χρειαστεί και το 14% απαντά πως δεν γνωρίζει.
Τα  συγκεκριμένα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ισορροπία τρόμου που διαμορφώνεται στην κοινωνία, καθώς η χώρα στην παρούσα φάση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υγειονομικά ασφαλής.

Φόβοι για απαξίωση του πολιτικού συστήματος:
Η ραγδαία φθορά της Ν.Δ. και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο το 74%  (Metron) κρίνει αρνητικά στη διαχείριση της πανδημίας, καθιστά σαφές ότι τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.
Ο μεγάλος φόβος είναι να παγιωθεί μια συνολική απαξίωση για τους δύο βασικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος.
Μια τέτοια εξέλιξη χαρακτηρίζεται τελείως αρνητική, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο να κατευθυνθεί ένα μέρος της κοινωνίας σε αντισυστημικά και λαϊκίστικα κόμματα όπως έγινε την περίοδο των μνημονίων.

Έλλειμμα εμπιστοσύνης:
Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω και στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση. Ο δείκτης «εμπιστοσύνη» έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι καλές οι εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης στην υπόθεση του κορονοϊού. Όταν τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες ήταν στο 50% και τον Μάρτιο έπεσαν στο 40%, τότε θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για την κυβέρνηση. Σοβαρό είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση στις ηλικίες 17-34 αφού το 66% κρίνει αρνητικά το έργο της στη δημόσια υγεία. Αντίθετα, θετικά κρίνεται το έργο στις ηλικίες από 65 και άνω με ποσοστό 61%.
Ανάλογα είναι και τα ευρήματα της Pulse που δείχνουν ότι σε αυτή τη φάση οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας. Το 47% αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της ενώ ένα 47% τις αξιολογεί θετικά.

Οριακή ανάκαμψη ΣΥΡΙΖΑ:
Παρά την όποια φθορά έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα,  ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να «κερδίσει» πόντους. Τα όποια κέρδη του δεν είναι σε θέση να μειώσουν τη διαφορά σε βαθμό τέτοιο που θα έδιναν χαρακτήρα «ντέρμπι» σε μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Στη δημοσκόπηση της Pulse λαμβάνει 25% και σε αυτή της Metron 205%, Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει ότι διαθέτει ένα αξιόπιστο και εναλλακτικό σχέδιο που θα έβγαζε με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση.  Η διαπίστωση αυτή ίσως να σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι ακόμη νωπές οι μνήμες των πολιτών από την πενταετία που ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι δεν μπορεί να περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο την υγειονομική κρίση και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ