Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Δήμος Χαλανδρίου: Με αριστερό Δήμαρχο για πρώτη φορά

Δημοσιεύθηκε

στις


Ιστορικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι εκλογές του Μαΐου για το Δήμο Χαλανδρίου. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου αναδείχτηκε μια δημοτική αρχή από τον χώρο της Αριστεράς που θα κληθεί να διοικήσει το Δήμο την επόμενη πενταετία.

Η μάχη για την ψήφο των πολιτών δόθηκε με παλιούς και δοκιμασμένους μονομάχους αλλά και νέα πρόσωπα. Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κουράσης κατέβηκε (“Χαλάνδρι σε Δράση”) διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία, αλλά στο μεσοδιάστημα έχασε αρκετούς συνεργάτες του. Ένας εξ αυτών ήταν και  ο κ. Γιάννης Λαδόπουλος που δημιούργησε δική του παράταξη  (“Μπορούμε Όλοι μαζί για το Χαλάνδρι”) με τον οποίο συνεργάστηκε και ο κ. Νίκος Πανταζής. ‘Αλλος ένας νέος υποψήφιος Δήμαρχος ήταν και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρωτοεμφανιζόμενος στα κοινά της πόλης, κ. Γιώργος Θωμάς, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει την στήριξη της ΔΗΜΑΡ συστήνοντας το συνδυασμό “Χαλάνδρι Μια Πόλη για να ζεις”. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν γνωστοί στους πολίτες. Ο κ. Σίμος Ρούσσος με την “Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου”, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είχε ως βασικό στόχο την πρόκριση στο δεύτερο γύρο. Ξανά υποψήφια ως υποψήφια του ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) ήταν η κα Λούλα Καρατζά, ενώ στον εκλογικό στίβο συμμετείχαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο απερχόμενο Συμβούλιο κ. Στάθης Ανδρεόπουλος με το συνδυασμό “Χαλάνδρι Φιλική Πόλη”, (χωρίς όμως στήριξη από το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά) και ο κ. Άγγελος Νταβίας με τη “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία”.

Προβάδισμα Κουράση στον πρώτο γύρο  

Στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή 18 Μαΐου ο κ. Κουράσης πήρε την πρώτη θέση έχοντας μια διαφορά δέκα μονάδων από τον κ. Σίμο Ρούσσο (27,02% έναντι 17,75%). Πάντως παρατηρήθηκε μια μεγάλη διασπορά ψήφων με τέσσερις ακόμα υποψήφιους να συγκεντρώνουν διψήφιο ποσοστό: ο κ. Στάθης Ανδρεόπουλος πήρε 15,41% και 3 έδρες στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Γιάννης Λαδόπουλος 12,58% και 3 έδρες, η κα Λούλα Καρατζά και ο κ. Γιώργος Θωμάς 12,05% και από 2 έδρες έκαστος, Ο κ. Νταβίας συγκέντρωσε το 3,14% των ψήφων και εκλέγεται ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο.   

Ο Σίμος Ρούσσος νικητής την δεύτερη Κυριακή

Ο δεύτερος γύρος συνέπεσε με τις ευρωεκλογές και εκεί ο κ. Ρούσος ανέτρεψε τη διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων που είχε ο κ. Κουράσης από τον πρώτο γύρο και παίρνοντας 10.000 περισσότερους ψήφους σε σχέση με την πρώτη Κυριακή πρώτευσε με 52,40% των ψήφων με τον απερχόμενο Δήμαρχο να παίρνει το 47,60%. Η «Αντίσταση» θα εκπροσωπηθεί με 24 Συμβούλους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ο συνδυασμός του κ. Κουράση θα έχει έξι συμβούλους. Το αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο γιορτάστηκε το βράδυ της Κυριακής στο εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού “Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου”.  Έτσι ο Δήμος Χαλανδρίου θα έχει για πρώτη φορά έναν αριστερό Δήμαρχο.

Η επόμενη μέρα

Η “Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου” έχει ήδη δώσει ένα στίγμα για την επόμενη ημέρα στο Δήμο. Εξέφρασε την αντίθεσή της στην προσπάθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μεταφορά του καταυλισμού των ΡΟΜΑ από το Νομισματοκοπείο, ενώ ο νέος Δήμαρχος έχει δώσει μέσω δηλώσεων του έμφαση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως την ενίσχυση των παιδικών σταθμών.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ