Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Η ασφάλεια των πολιτών της Κηφισιάς επί ταπητος

Δημοσιεύθηκε

στις


Θετικά αποτελέσματα για το Δήμο Κηφισιάς προέκυψαν από την ειδική θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς με θέμα: «Ασφάλεια πολιτών και περιουσιών» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κηφισιάς.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο οποίος παρέστη και τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση δεσμεύθηκε για τον διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων περιπολίας της ομάδας ΔΙΑΣ και στις τρεις δημοτικές ενότητες ενώ παράλληλα έδωσε διαβεβαιώσεις για την πιο στενή συνεργασία της Αστυνομίας με το Δήμο Κηφισιάς καθώς και την ενίσχυση των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων.
Στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας στην πόλη, ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας του Δήμου αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος στην τοποθέτηση του επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συνεδρίασης για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για την χάραξη πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια σειρά θεμάτων στο τομέα της ασφάλειας. Εξήρε τις επιτυχίες των τοπικών τμημάτων, αλλά ανέφερε επίσης και τις δυσκολίες αστυνόμευσης του Δήμου λόγω της μεγάλης έκτασης του.
Τάχθηκε κατά της ενδεχόμενης συγχώνευσης Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής, όπως παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα σε δημοσιεύματα του Τύπου και ζήτησε στην ανασυγκρότηση των Αστυνομικών Τμημάτων να συζητηθούν οι προτάσεις των Δημοτικών Αρχών. Πρότεινε μάλιστα την δωρεάν παραχώρηση κτιρίου του Δήμου για την διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού Εκάλης ενώ σημείωσε ότι η περιοχή της Νέας Κηφισιάς θα μπορούσε να αστυνομευθεί καλύτερα με μόνο δύο επιπλέον αστυνομικούς, στον συγκεκριμένο Αστυνομικό Σταθμό.
Για το ενδεχόμενο συστέγασης Αστυνομικών Αρχών πρότεινε ως λύση  κεντρικό σημείο αναφορικά με τις αποστάσεις των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, κτίριο επί των οδών Τατοΐου και Γ. Λύρα (ΟΑΕΔ, ΕΟΜΜΕΧ) που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των δημοτών.

Ο κ. Θωμάκος παρουσίασε μια σειρά πρωτοποριακών προτάσεων για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους. Πρότεινε την εφαρμογή του προγράμματος «Φύλαξε τον γείτονα», ενός εκτεταμένου δικτύου προληπτικής αστυνόμευσης στις γειτονιές, από πολίτες σε εθελοντική βάση, με μηδενικό κίνδυνο (καθώς η παρατήρηση θα γίνεται από το σπίτι, το παράθυρο και το μπαλκόνι) και κόστος.  Επίσης πρότεινε δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ μέσω της οποίας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ τέτοιου είδους προγράμματα, την σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας καθώς και την συνεργασία με εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για την φύλαξη Δημοτικών Κτιρίων και Σχολείων.
Ο Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας ΒΑ Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης  ανέφερε ότι από την αρχή του 2015 στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Κηφισιάς έγιναν πάνω από 1.000 προσαγωγές και 150 συλλήψεις για διάφορες περιπτώσεις αδικημάτων.
Ο Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Κηφισιάς σε Θέματα Ασφαλείας, Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ ε.α. κ. Ιωάννης Σκλάβος, παρουσίασε μεταξύ άλλων δημοτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας. Μεταξύ άλλων πρότεινε την λειτουργία ενός πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στον Δήμο για την άμεση καταγραφή παραπόνων, προβλημάτων, καταγγελιών των δημοτών, την τοποθέτηση ειδικού κιτίου σε χώρο των τριών ΚΕΠ του Δήμου για την άμεση αποδοχή εγγράφων αναφορών αιτημάτων και την άμεση λειτουργία των Συνοικιακών Συμβουλίων, όπου θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα της λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας.

Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά το πέρας της συζήτησης των προτάσεων ενέκρινε τα εξής:
– Την πρόσκληση –ενημέρωση των πολιτών για την ανάπτυξη δικτύου φύλαξης γειτονιών
– Την σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας
– Την έκδοση οδηγού συμβουλών ασφαλείας για τους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ