Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Με σαφές κοινωνικό πρόσημο ο Προϋπολογισμός για το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής τέθηκε σε ψηφοφορία και ψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το νέο Προϋπολογισμό του 2021 – “Παρών” ψήφισε η αντιπολίτευση, εκφράζοντας ενστάσεις και προβληματισμούς πάνω στη πρόταση της Διοίκησης.

Με στόχο να θωρακίσει τη δημόσια υγεία σε τοπικό επίπεδο και να υποστηρίξει νοικοκυριά και επαγγελματίες απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Μάλιστα, υιοθετώντας προτάσεις και από την αντιπολίτευση, η Δημοτική Αρχή ανακατευθύνει τους πόρους του προϋπολογισμού και δίνει βάρος σε δράσεις όπως οι κοινωνικές δομές, τα επιδόματα προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, την πρόληψη, προαγωγή και θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και τη στήριξη των ηλικιωμένων της πόλης, την ενίσχυση της βοήθειας στο σπίτι, τη μέριμνα για υγειονομική ασπίδα στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς με την προμήθεια των κατάλληλων υλικών προστασίας, την εντατικοποίηση των καθαρισμών των σχολικών μονάδων κ.α. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός υιοθετεί μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και της τοπικής αγοράς που δοκιμάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ν. Μπάμπαλος: “Ο νέος προϋπολογισμός είναι απόλυτα ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος”

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νικόλαος Μπάμπαλος, στη τοποθέτησή του έκανε μία γενικότερη αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στον Δήμο το τελευταίο διάστημα, εστιάζοντας στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από τις αυξημένες ανάγκες που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία, ενώ ξεκαθάρισε πως ο νέος προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με αυτά ώστε να μπορέσει από τη νέα χρονιά να σταθεί πραγματικά δίπλα στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις όλο αυτό το διάστημα, λόγω του κορωνοϊού.

Ο κ. Μπάμπαλος για τον νέο προϋπολογισμό σημείωσε μεταξύ άλλων: “Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που χαρακτηρίζω ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Πρώτον εξασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους για την εκτέλεση των αναγκαίων αναπτυξιακών έργων του Τεχνικού Προγράμματος που οδηγούν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας και παράλληλα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Δεύτερον αυξάνει το κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και τρίτον προωθεί την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του δήμου, σε όλα τα επίπεδα. Όπως θα έχετε διαπιστώσει πέραν από την αξιοποίηση των ίδιων πόρων του δήμου μας αξιοποιούμε και τρίτες πηγές χρηματοδότησης έργων, όπως είναι το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τις προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια. Πεποίθησή μας είναι ότι κανένας προγραμματισμός δεν θα έχει επιτυχή στόχευση εάν δεν βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά και με τις πραγματικές δυνατότητες του δήμου. Ο προϋπολογισμός αυτός σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των πολιτών, όπως αυτές αποτυπώνονται στη καθημερινή μας επαφή μαζί τους, στις απόψεις που διατυπώθηκαν στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αλλά και στις προτάσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίες έγιναν είτε μεμονωμένα είτε ως εναλλακτική πρόταση. Αυτός ο προϋπολογισμός έχει μία ιδιαιτερότητα. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίζεται σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συνθήκες που δυστυχώς θα εξακολουθούν να ισχύουν και στο πρώτο μέρος της επόμενης χρονιάς και οι οποίες θα αφήσουν και την κοινωνία και την οικονομία πληγωμένες και ευάλωτες. Κάτι βέβαια που αποτελεί για εμένα και την δημοτική αρχή μία πρόκληση ευθύνης, να παραμείνουμε όρθιοι και ταυτόχρονα να είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.”

Γ. Παπαδημητρίου: “Αγνοείτε συνεχώς τις προτάσεις μας και αποδέχεστε μόνο εκείνες που σας συμφέρουν” 

Δριμύτατη κριτική κατά του Δημάρχου και της πολιτικής που ακολουθεί άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί” κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “Ακούσαμε τον Δήμαρχο να διαβάζει τις σελίδες που του είχαν γράψει οι συνεργάτες του, το ίδιο συνέβη και με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κάπως έτσι αντιμετωπίζετε και τα θέμα στη πόλη μας. Είστε επτά χρόνια διοίκηση και πηδάτε από το ένα θέμα στο άλλο όπως ακριβώς γυρίζετε τις σελίδες, γρήγορα και επιπόλαια. Δεν έχει υπάρξει ένα σοβαρό θέμα στη πόλη μας που να έχει προκύψει και να το έχετε αντιμετωπίσει εγκαίρως, με σοβαρότητα και αποτέλεσμα και βεβαίως να δείξετε στο κόσμο ότι μετά από επτά χρόνια έχετε πλέον την εμπειρία και την επάρκεια να το πράξετε αυτό” και συνέχισε αναφέροντας μία σειρά από θέματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ορθά από τον Δήμο, όπως τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, η καθυστέρηση στη χορήγηση ταμπλετ στους μαθητές, η υπογειοποίηση της οδού Μ. Μερκούρη, η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και συνεχίζοντας σε ανάλογο τόνο ανέφερε: “Αυτό που κάνετε με πολύ μεγάλη μαεστρία, ενεργοποιώντας μάλιστα όλο το μηχανισμό σας, είναι να υπερμεγενθύνετε τα διάφορα αυτονόητα και εντελώς υπηρεσιακά θέματα και να τα παρουσιάζετε σαν μεγάλη επιτυχία της Διοίκησης. Aυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι ότι κάποιες προτάσεις που έχουμε φέρει τις έχετε αγνοήσει εντελώς, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, ενώ αυτές που έχετε δεχτεί είναι μόνο αυτές που σας συμφέρουν και αυτές που έχετε προσχεδιάσει να παρουσιάσετε σαν δικές σας”. 

Π. Βλασσόπουλος: “Δεν είστε άμοιρος ευθυνών κύριε Δήμαρχε για ότι έχει συμβεί στη πόλη”

Ο πρώην Δήμαρχος και νυν επικεφαλής της παράταξης “ΑΚΕΠ-Συνεργασία” κ. Παντελής Βλασσόπουλος αρχικά στάθηκε στη τροποποίηση του εκλογικού νόμου και στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “τις περισσότερες φορές αντί να υπάρχει μία σύγκλιση παρατάξεων για προγραμματική συμφωνία και να λειτουργήσουν τα Δ.Σ. με πλειοψηφία βλέπουμε μεμονωμένες περιπτώσεις δημοτικών συμβούλων να προσχωρούν προς τη συμπολίτευση, ενώ το δημαρχοκεντρικό σύστημα που πάντα υπήρχε τώρα το βλέπουμε να ενισχύεται περισσότερο και παράλληλα βλέπουμε πρακτικές και συμπεριφορές πολλές φορές να ξεπερνούν κάθε λογική”. Παράλληλα, ο κ. Βλασσόπουλος άσκησε κριτική στον Δήμαρχο για τη πρακτική που ακολουθεί να αναφέρεται συνεχώς στο παρελθόν και στα όσα έγιναν ή δεν έγιναν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είσαστε άμοιρος ευθυνών για ότι έχει συμβεί στη πόλη, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ο τρόπος λειτουργίας και αποφάσεων σε αρκετά και ουσιώδη θέματα που αφορούν τη πόλη μας. Προσπαθώ να θυμηθώ τι είναι αυτό που πράξατε προς όφελος των δημοτών εν μέσω πανδημίας. Δεν μπορεί να αναφέρεστε συνέχεια σε ότι σας υποχρεώνει το κεντρικό κράτος. Εμείς ως Δήμος τι πράξαμε; Ακόμα και τα προνόμια που έδωσε το κράτος με μεγάλη καθυστέρηση ήρθαν στο Δ.Σ. και μετά από πίεση της αντιπολίτευσης.”

Κ. Κουτρούλης: “Πέρα από τα κονδύλια που αφορούν την κοινωνική πολιτική δεν συμφωνούμε με τον υπόλοιπο προϋπολογισμό”

O κ. Κυριάκος Κουτρούλης, επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ηράκλειο”, στη τοποθέτησή του ανέφερε: “Έχουμε υποχρέωση σαν δήμος να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο με δύο κυρίαρχους άξονες. Να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία αυτή και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε τοπικό επίπεδο και κατά δεύτερο λόγο να κάνουμε ένα μελλοντικό σχεδιασμό για το πώς θα ανακουφίσουμε τους πολίτες. Εμείς δεν θέλουμε να συνδιοικήσουμε αλλά έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε προτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε προτάσεις για τη μείωση στο 50% των τελών για τις θέσεις στάθμευσης, την πρόταση για τον Φ.Η.Χ. και πρόταση για αύξηση του κονδυλίου της κοινωνικής πολιτικής που αφορούσε τις ενισχύσεις απόρων δημοτών από 60.000 ευρώ  που προέβλεπε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί στο ποσό των 190.000 ευρώ, το οποίο έχει ενσωματωθεί ήδη στον προϋπολογισμό. Ήρθε η ώρα η τοπική αυτοδιοίκηση να οργανωθεί και να παρέχει ουσιαστικές λύσεις στους δημότες. Στα μεγάλα έργα θα είμαστε δίπλα στο Δήμο αλλά πρέπει να βλέπουμε και αποτέλεσμα. Το σχέδιο που έχουμε στο μυαλό μας δεν το βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται μέσα στον προϋπολογισμό του Δήμου. Εμείς πέρα από τα κονδύλια που αφορούν την κοινωνική πολιτική, τα οποία στηρίζουμε και ψηφίζουμε, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον υπόλοιπο προϋπολογισμό”.

Α. Τζίβα: “Άχρωμο σχέδιο, χωρίς κοινωνικό πρόσημο και πολιτική στόχευση” 

Η επικεφαλής της παράταξης “Δίκτυο Πολιτών” κα Αιμιλία Τζίβα, αρχικά ανέφερε πως θα έπρεπε, σύμφωνα με την ίδια, να αντιμετωπίζεται ο προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι “ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να αποτελεί μία απλή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων. Θα πρέπει να περικλείει πολιτικές, να θέτει προτεραιότητες στόχους, στρατηγικές επιλογές και να επιβεβαιώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει ο δήμος και να διασφαλίζει, σαφώς μέσα από διαφάνεια, την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος” και συνέχισε ασκώντας κριτική στη πρόταση της Δημοτικής Αρχής: “Αυτό που συζητάμε για άλλη μία φορά είναι ένα άχρωμο σχέδιο, χωρίς κοινωνικό πρόσημο, χωρίς πολιτική στόχευση, χωρίς κοινωνικές συναινέσεις, χωρίς άρωμα πολιτισμού, χωρίς δυναμική και έμπνευση. Εμείς θέλουμε, έναν συμμετοχικότερο και αποκεντρωτικό προϋπολογισμό, ουσιαστική διαβούλευση με φορείς και συλλογικότητες, καθώς και τη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης του προϋπολογισμού”.

Τελικά στη ψηφοφορία που ακολούθησε ο προϋπολογισμός πέρασε με τις θετικές ψήφους των μελών της Δημοτικής Αρχής, “παρών” ψήφισαν οι παρατάξεις “ΑΚΕΠ – Συνεργασία” “Πνοή Ηράκλειο” και “Ηράκλειο Μαζί”, ενώ υπήρξαν και δύο κατά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ