Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Γ. Σγουρός : Να επέμβει στον ΕΔΣΝΑ η Εισαγγελία Διαφθοράς

Δημοσιεύθηκε

στις


Με αφορμή την έρευνα που ζήτησε να διενεργηθεί στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ) από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης Περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε τα εξής:
«Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί με σκανδαλολογίες και ωμά ψέματα να καλύψει την καθολική αποτυχία και ανεπάρκειά της στην εκπόνηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.
Φτάνει μάλιστα σε τέτοιο σημείο πρόκλησης, που αντί να συγχαρεί την προηγούμενη διοίκηση που μέσα σε ενάμιση χρόνο θητείας παρέδωσε έναν χρεοκοπημένο φορέα πλεονασματικό, να ζητά και τα ρέστα.
Θυμίζουμε στους νεόκοπους αντιμνημονιακούς νοσταλγούς του Μακιαβέλι ότι :
– Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (αρχές 2012 και ουσιαστικά από τον Ιούνιο 2012), ο φορέας βρισκόταν σε πλήρη διάλυση, λειτουργική και οικονομική.
– Τα χρέη ξεπερνούσαν τα 70 εκ. € και οι αγωγές ανέρχονταν σε δεκάδες εκ. €.
– Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΕΔΣΝΑ ήταν όλοι δεσμευμένοι εξαιτίας κατασχέσεων, ενώ δεν είχε προβλεφθεί νομοθετικά τρόπος ώστε να εισπράττονται τα έσοδα του φορέα.
– Οι ανεξόφλητες οφειλές έφθαναν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε βάθος 4 χρόνων!!!
– Λόγω της δραματικής οικονομικής κατάστασης προσφύγαμε άμεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιγράφοντας την κατάσταση και ζητώντας να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για τα αίτια που οδήγησαν τον φορέα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Σταδιακά το χάσμα των χρεών άρχισε να γεφυρώνεται και εν τέλει τον Αύγουστο του 2014, ο ΕΔΣΝΑ παραδόθηκε πλεονασματικός, αφού είχε υπαχθεί στη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Είχε προηγηθεί αυστηρός έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και απόφαση ένταξης της Ελλ. Στατιστικής Αρχής. Εμείς λοιπόν καλούμε όχι το ΣΕΕΔΔ, αλλά την Εισαγγελία Διαφθοράς να επέμβει αυτεπάγγελτα και να πραγματοποιήσει κατεπείγοντα έλεγχο στον ΕΔΣΝΑ σε βάθος εικοσαετίας και ασφαλώς μέχρι και σήμερα. Καθαρός ουρανός άλλωστε αστραπές δεν φοβάται.
Επιπρόσθετα όμως καλούμε να ελεγχθούν άμεσα :
– Πόσες και ποιες συμβάσεις είναι μέχρι και σήμερα ενεργές στον ΕΔΣΝΑ, υπό ποιο καθεστώς βρίσκονται, πως και με ποιο τρόπο γίνονται οι πληρωμές.
– Υπό ποίο καθεστώς λειτουργούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, ο Αποτεφρωτήρας Μολυσματικών Αποβλήτων.
– Πως γίνεται σήμερα η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής. Ποια μηχανήματα έργου χρησιμοποιούνται και εάν πέραν των μηχανημάτων του δημοσίου χρησιμοποιούνται και μηχανήματα εργολάβων, ποιων εργολάβων, υπό ποίο καθεστώς, με ποια αμοιβή και βάσει ποιας σύμβασης.
– Για ποιο λόγο το Ελεγκτικό Συνέδριο θεώρησε ως μη νόμιμες και απέρριψε  δαπάνες της νέας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ που αφορούσαν Πρωτόκολλο Βλάβης στη Β’ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής και μελέτη απευθείας ανάθεσης για τον ΠΕΣΔΑ. Δεν είχαν πει ότι θα μας ταράξουν στην νομιμότητα;
– Πως είναι δυνατόν από τη «συνηθισμένη» φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι που πέρασε στον ΧΥΤΑ Φυλής, να προέκυψε αίφνης ζημία και νέο Πρωτόκολλο Βλάβης και μάλιστα ύψους 500.000-600.000 €;
– Επίσης ζητάμε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν στις πληρωμές των τελευταίων ετών προς τρίτους, για να δούμε και να δουν και οι πολίτες ποιοι είναι «διαπλεκόμενοι» κακοπληρωτές και ποιοι οι «μη διαπλεκόμενοι» καλοπληρωτές των εργολάβων.
Αυτά ως μια μικρή πρόγευση και έπεται και συνέχεια».

Και ο κ. Σγουρός καταλήγει με τις ακόλουθες υποσημειώσεις
Υποσημείωση 1η :
“Από τις αρχές του 2015 και για μεγάλο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Αττικής έχει κηρύξει γενικευμένη στάση πληρωμών στα έργα που υλοποιούνται είτε με ίδιους πόρους, είτε με πόρους από το ΕΣΠΑ”.

Υποσημείωση 2η :
“Το εάν θα καταβληθούν και ποια ποσά σε εργολάβους για τόκους υπερημερίας θα κριθεί δια της δικαστικής οδού και επομένως ας μην βιάζονται ορισμένοι”.

Υποσημείωση 3η :
“Προκαλεί εύλογες απορίες η δημοσιοποίηση της απαίτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, όταν είναι γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο χρωστά στους πάντες …”.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ζητά έρευνα στον ΕΔΣΝΑ η Ρένα Δούρου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ