Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Γιατί Ένωση Δυνάμεων;”, του Σάββα Νάνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Σάββα Νάνου, Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ», Υποψήφιου Δημάρχου Δήμου Μεταμόρφωσης στις εκλογές Οκτωβρίου 2023 στο Χ-τύπο

Περπατώντας πριν λίγο καιρό στη Μεταμόρφωση, ένας παλιός φίλος με σταμάτησε στο δρόμο και μου έκανε μια ερώτηση:

«Πώς και αυτό με τη συνεργασία, Σάββα;».

Δε δίστασα καθόλου να του απαντήσω.

Αναρωτήθηκα, όμως, πόσοι ακόμη συμπολίτες μας έχουν την ίδια απορία.

Συνειδητοποίησα πως αυτό που για όλους εμάς στην «Πολιτεία Πολιτών – Δύναμη Ευθύνης» ξεκίνησε ως επιτακτική ανάγκη και γρήγορα έγινε πράξη, σε πολλούς δημιουργεί ένα αίσθημα αμφισβήτησης και τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί για τις τοπικές εξελίξεις, αναζητώντας μια διαφορετική αιτία πίσω από την απόφαση μας.

Εμείς όμως, δεν αναζητούμε ,καιρό τώρα, αφορμές και αιτίες, αφού το κίνητρο μας είναι ένα: Η πόλη της Μεταμόρφωσης!

Ο κόσμος μας τρέχει. Η κοινωνία αλλάζει και η πόλη μας, δυστυχώς, παραμένει ίδια.

Είναι σαν να έχουμε επιλέξει να εναντιωθούμε σε ό,τι μπορεί να μας πάει ένα βήμα εμπρός.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα δημοτικά πράγματα. Χωρίς να σκοπεύουμε να αποδώσουμε προσωπικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα των διοικήσεων του χθες ή του σήμερα, οφείλουμε καταρχάς να αναγνωρίσουμε ότι ο τρόπος λειτουργίας του δήμου, έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Με γνώμονα αυτό, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, οι δύο ανεξάρτητες δημοτικές, αυτοδιοικητικές κινήσεις «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» και «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – Πρώτα ο Πολίτης», αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Μια συνεργασία δυνάμεων, με κοινό πρόγραμμα, που έρχεται να προτείνει ένα νέο μοντέλο διοίκησης, που παραμερίζει τα μεμονωμένα πρόσωπα και θέτει στο επίκεντρο την ομάδα.

Βασικό ζητούμενο της προσπάθειας που ξεκινάμε είναι η εύρεση κοινού τόπου στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του δήμου μας.

Όσες και όσοι συμμετέχουν στην προσπάθειά μας, προέρχονται πολιτικά από όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου, συνθέτοντας μια σπουδαία ομάδα πολιτών, στην οποία κάθε πολιτική ή ιδεολογική προέλευση παραμερίζεται.

Με σεβασμό πάντα στην πολιτική και προσωπική τους αυτοτέλεια.

Πρόκειται για μια διευρυμένη, ενωτική κίνηση που έρχεται να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Μεταμόρφωσης, η οποία αναζητά έναν τρόπο να συμμετάσχει στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του δήμου μας, προτείνοντας ουσιαστικές λύσεις.

Για το λόγο αυτό, ο διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται στους επόμενους μήνες, είναι ευρύτατος και έχει στόχο , να εντοπίσει τα σημεία εκείνα που κάνουν τους πολίτες «να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική».

Σήμερα η πόλη μας, η Μεταμόρφωση, ασφυκτιά από τα προβλήματα που κάθε μεγάλη πόλη έχει να αντιμετωπίσει.

Ασφυκτιά όμως ακόμη πιο πολύ από την έλλειψη οράματος για τον μέλλον της, από την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ευαίσθητα θέματα της καθημερινότητας που ξεπερνούν κατά πολύ την μικροπολιτική του πεζοδρομίου, ενώ κινδυνεύει άμεσα από λάθη και παραλείψεις.

Έφτασε η στιγμή οι πολιτικές διαφωνίες να παραμεριστούν ,και πέρα από εμπάθειες και αλαζονείες, να αναλογιστούμε την αξία ύπαρξης ενός κοινού προσανατολισμού που θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, θα προστατεύει τους κοινωνικά ευάλωτους και θα εμπιστεύεται τις νέες και τους νέους, θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων ως προϋπόθεση πριν από κάθε απόφαση και κάθε έργο.

Είμαστε θεατές σε ένα διαχρονικό έργο, στο οποίο οι θεσμοί πάσχουν, οι νόμιμες διαδικασίες παρακάμπτονται και οι φιλίες, οι γνωριμίες και τα συμφέροντα, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, αυξάνονται και πληθαίνουν.

Δεν περιμένουμε όμως καρτερικά, για να δούμε το ίδιο τέλος του έργου.…

Εμείς σε ό,τι μας κρατάει ενωμένους με το χθες απαντάμε με ένα μεγάλο ΟΧΙ. Είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις όποιου συμφωνεί μαζί μας πως χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή στις ζωές και στην πόλη μας.

Μόνο μαζί μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις, και μόνο με σκληρή δουλειά μπορούμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα όσων κόντρα στο ρεύμα των ημερών αναζητούν ακόμη το συμφέρον τους στην ένωση και αντιστέκονται σε κάθε μορφή διαίρεσης.
Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ