Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Βαβέλ ο ΣΥΡΙΖΑ: «Βαρίδια» Αλέξη στο δρόμο προς την ανάκαμψη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύνθημα για φουλ επίθεση στην κυβέρνηση δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις διάφορες «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν εμπόδια στο δρόμο προς την εκλογική ανάκαμψη.

Οι τελευταίες δηλώσεις βουλευτών και στελεχών, καθιστούν σαφές ότι δύσκολα θα υλοποιηθεί το σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα κόμμα που θα ανακτήσει την ηγεμονία στο μεσαίο χώρο.
Ο δυισμός, η σύγκρουση δηλαδή όσων επιθυμούν έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει ως επίκεντρο τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, με όσους υπενθυμίζουν την αριστερή ταυτότητα, είναι πιο έντονος από ποτέ.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νίκος Φίλης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συζητήσεων με τον Γιάνη Βαρουφάκη και δήλωσε αντίθετος στις μεταγραφές πασοκογενών στελεχών. Με τον τρόπο αυτό, ακυρώθηκε ακόμη μια πολιτική κίνηση του κ. Τσίπρα με την ένταξη του πρώην υφυπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας έβγαλε «αριστερό φλας» και πυροδότησε νέο κύκλο εσωτερικών συζητήσεων σχετικά με τις δεξαμενές στις οποίες πρέπει να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου, γνωρίζουν ότι το ΜέΡΑ25 «κόβει» ένα σημαντικό κομμάτι αριστερών ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν οι αριστεροί ψηφοφόροι που θα έρθουν θα διώξουν άλλους που προέρχονται από το μεσαίο χώρο, γεγονός που προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις.
Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, τονίζουν ότι η διαιώνιση του προβλήματος εξηγεί και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει αξιόπιστο πολιτικό λόγο που θα είναι πιστευτός στην κοινωνία.

Πρόκειται στην ουσία για δύο διαφορετικές ιδεολογικές φιλοσοφίες που έχουν ως εξής:

  • Η πρώτη υπογραμμίζει την ανάγκη συμπόρευσης με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, με το επιχείρημα ότι εκεί βρίσκεται η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που θα ξανακάνει κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η δεύτερη τάση θέλει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ και τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς παρακολουθήματα του όλου εγχειρήματος.

Ιδεοληψίες
Εάν σ’ αυτό τον ιδιότυπο δυϊσμό, των δύο κομμάτων σε ένα, προστεθούν και οι ιδεοληπτικές δηλώσεις στελεχών, γίνεται αντιληπτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει πλέον Βαβέλ.
Οι τάσεις έχουν τις δικές τους γραμμές, ενώ πολλά στελέχη ακολουθούν δικές τους προσωπικές στρατηγικές, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται στον… ορίζοντα η εκλογική ανάκαμψη.

Τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικά:

Ο Κώστας Ζουράρις ξεσάλωσε για την παραχώρηση του ιερού βράχου της Ακρόπολης και άλλων μνημείων στον οίκο Dior για φωτογραφήσεις και επιδείξεις μόδας, κάνοντας λόγο για «πορνοφωτοστάσιον».

Σουλτάνα Ελευθεριάδου μίλησε εμμέσως για πολιτικούς κρατούμενος, χρησιμοποιώντας τη φράση «υπάρχουν στις φυλακές κρατούμενοι που αυτοπροσδιορίζονται πολιτικοί».

Τα δύο περιστατικά δεν είναι τα μόνα, είναι όμως τα πλέον ενδεικτικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πολύ κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, όπου δρομολογούνται εξελίξεις.

Εχθρικό περιβάλλον
Θα μπορούσε βέβαια κανείς να υποστηρίξει κανείς ότι πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα που δεν εκφράζουν την επίσημη κομματική γραμμή, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Το μιντιακό περιβάλλον άλλωστε είναι εχθρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό την έννοια αυτή θα έπρεπε οι πάντες να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις που κάνουν για να μη δίνουν λαβή για εντυπώσεις.
Συστάσεις από την Κουμουνδούρου έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο από τη στιγμή που η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται.
Η εντύπωση που δίνεται είναι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αγκυλωμένο στις ιδεοληψίες της εποχής που ήταν στο 3% και αδιαφορεί για το γεγονός ότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση που διεκδικεί την εξουσία.
Το αποτέλεσμα λόγω και του εχθρικού περιβάλλοντος είναι η πλειονότητα των ΜΜΕ να υπερτονίζει τις άστοχες δηλώσεις κάποιων στελεχών και να μη δίνουν βάρος στις θέσεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι που πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι ιδεολογία πρεσβεύει και πως μπορεί να ανακτήσει την ηγεμονία του στην κοινωνία.
Το μόνο σίγουρο για την ώρα τουλάχιστον είναι ότι δεν είναι σε θέση να απευθυνθεί στους αναποφάσιστους και τους ψηφοφόρους του Κέντρου, οι οποίοι δίνουν πάντα τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ