Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Α. Αλεξοπούλου: “Ανησυχητική αύξηση της “δεξαμενής κρυφής ανεργίας””

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη καταθέτει η Α. Αλεξοπούλου Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Στους εργασιακούς μετασχηματισμούς που επιχειρείτε, κατά την τρέχουσα περίοδο, με άμεση την επίδραση των τελευταίων στη ζωή των Ελλήνων εργαζομένων, των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, φαίνεται να περνούν απαρατήρητα από μέρους σάς τα “ψυχρά” στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση, που όντας αμείλικτα, λειτουργούν πάντοτε προειδοποιητικά για τις επικείμενες εξελίξεις. Όπως κατά το πρόσφατο παρελθόν, με την υπαγωγή της Ελλάδας σε τρία συνεχή έκτακτα “προγράμματα διάσωσης της οικονομίας” (“Μνημόνια”), που ήλθαν ως μοιραίο και αναπότρεπτο γεγονός προγενέστερων καταστάσεων, έτσι και σήμερα, υφίστανται “βουβά” δεδομένα, που αν και σε υπολανθάνουσα μορφή, προς το παρόν, ενδέχεται, εν τούτοις, να λειτουργήσουν ως πυροκροτητής αρνητικών εξελίξεων, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, με εξαιρετικά δυσμενείς παρενέργειες για την οικονομία της χώρας και την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του μηνός Μαρτίου 2021 (https://www.statistics.gr/el/statistics/- /publication/SJO02/-), τα άτομα εκείνα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ή τα “άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού”, δηλαδή, τα άτομα τα όποια ούτε εργάζονται, αλλά ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.477.133, σημειώνοντας αύξηση κατά 219.395 άτομα, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (ποσοστό αύξησης ίσο με 6,7%) και κατά 29.325 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (ποσοστιαία αύξηση κατά 0,9%). Το γεγονός αυτό, ερμηνεύεται ως εξαιρετικά ανησυχητικό για τις προοπτικές της, ούτως ή άλλως, εύθραυστης ελληνικής αγοράς εργασίας, πρόκειται δε για το φαινόμενο εκείνο, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως “δεξαμενή κρυφής ανεργίας”, Η εν λόγω «δεξαμενή» υπό την παρούσα συγκυρία της πανδημικής κρίσης, περιλαμβάνει όσους βρέθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού, είτε επειδή τέθηκαν για πολλούς μήνες σε αναστολή σύμβασης είτε επειδή είναι εποχικά εργαζόμενοι και δεν απασχολούνται συνεχώς.

Εκ των ανωτέρω, εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι, η απασχόληση δύναται να αποδειχθεί στο εγγύς μέλλον ανασταλτικός παράγοντας για την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας, με δεδομένο, μάλιστα το γεγονός ότι, η πανδημία πιθανώς, θα γνωρίσει εκ νέου έξαρση, το επόμενο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά, ως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες. Όλα αυτά, συνοπτικά, δημιουργούν μία ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ακυρώνουν αναφανδόν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και εκτιμήσεις, πρέπει δε να αντιμετωπιστούν, κατά τρόπο άμεσο και γρήγορο, προς αποφυγή ενδεχομένου νέου κινδύνου χρεοκοπίας/πτώχευσης της χώρας και προσφυγής της, ξανά, σε μελλοντικό “μηχανισμό στήριξης” (“Μνημόνιο”).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Κατά πόσον έχουν ληφθεί υπ’ όψη από μέρους σας τα ως άνω παρατιθέμενα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά την κατάρτιση του εργασιακού νομοσχεδίου, που θα ψηφιστεί εντός των ημερών; Μετά την προαναφερθείσα πληροφόρηση, σκοπεύετε να προβείτε στους κατάλληλους εργασιακούς και εν γένει, οικονομικούς μετασχηματισμούς, προς ανατροπή του υφιστάμενου σχετικού “status quo” της χώρας μας;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί εμπράκτως η σημαντική πτώση των δεικτών της απασχόλησης των τελευταίων μηνών και να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω αυξητική τάση στους δείκτες της ανεργίας;”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ