Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αυτοδιοίκηση: Σύγκρουση για την εκλογή με 40% δημάρχων, περιφερειαρχών

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «ξήλωμα» όλου του εκλογικού πουλόβερ που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της διακυβέρνησής του συνεχίζει η κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές που βάζει τέλος στην απλή αναλογική και θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν συγκέντρωσε 200 «ναι».
Το δεύτερο βήμα γίνεται με το νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και ο οποίος απαιτεί μόλις 151 «ναι» για να ισχύσει από το 2023.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η απλή αναλογική στις περιφέρειες και τους δήμους δεν εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και για το λόγο αυτό, οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Όπως γίνεται αντιληπτό, το τέλος της απλής αναλογικής θα ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης.
Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, θα «πυροδοτήσει» τις έντονες αντιδράσεις και μικρότερων κομμάτων όπως του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 που τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής.
Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με το επιχείρημα ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής στις περιφέρειες και τους δήμους ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου που σύντομα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση θα προβλέπει ότι απαιτείται μικρότερο ποσοστό από αυτό του 50%+1 για να γίνει κάποιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος.

Ειδικότερα θα προβλέπεται ότι:

  • Περιφερειάρχης ή δήμαρχος θα εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει από τον α’ γύρο τουλάχιστον το 40% των ψήφων.
  • Η διαφορά του πρώτου υποψήφιου από τον δεύτερο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5%.

Λαϊκή απήχηση
Η δεύτερη προϋπόθεση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορεί κάποιος να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης εάν η διαφορά που έχει με τον δεύτερο είναι της τάξης του 4%. Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο περιφερειάρχης ή και ο δήμαρχος με το ποσοστό που λαμβάνουν έχουν την αναγκαία λαϊκή απήχηση για να αναλάβουν καθήκοντα από την πρώτη Κυριακή.
Για παράδειγμα, εάν ένας δήμαρχος ή περιφερερειάρχης «πιάσει» 40% +1 την πρώην Κυριακή και ο βασικός του αντίπαλος το 35%,τότε εκλέγεται από την α’ Κυριακή γιατί διαθέτει τη διαφορά των πέντε μονάδων.
Εάν όμως συγκεντρώσει για παράδειγμα 43% και ο βασικός του αντίπαλος το 39%, τότε η μάχη για το ποιος θα είναι δήμαρχος η περιφερειάρχης, θα κριθεί στον β’ γύρο.

Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι έντονες για το λόγο ότι καταργείται στην πράξη η ισότητα της ψήφου, την οποία μόνον η απλή αναλογική μπορεί να διασφαλίσει.
Ενστάσεις αναμένεται να διατυπωθούν και για το λόγο ότι ο νόμος του 2006 όριζε ποσοστό 42% για να εκλεγεί κανείς δήμαρχος ή περιφερειάρχης, ενώ ο σημερινός ρίχνει τον πήχη στο 40%.

Λιγότεροι σύμβουλοι
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προσανατολίζεται και σε άλλες αλλαγές που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των συμβούλων στα περιφερειακά ή δημοτικά συμβούλια.
Ωστόσο, ο πραγματικός στόχος είναι να περιοριστεί ο μεγάλος αριθμός των ψηφοδελτίων και ο τεράστιος αριθμός των υποψήφιων συμβούλων, που κατέβαιναν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους συμβούλους δεν είχαν την παραμικρή ελπίδα να εκλεγούν, αφού «κατέβαιναν», για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός του ψηφοδελτίου. Με λιγότερους υποψήφιους είναι σαφές ότι θα ενισχυθούν οι «ισχυροί» συνδυασμοί, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στο όριο για να εκλεγούν.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προσανατολίζεται σε αλλαγές στη σύνθεση των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων και εξετάζει το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης τους. Ο αριθμός των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων αναμένεται να μειωθεί ακόμη και κατά 30% σε σχέση με σήμερα κάτι που εάν συμβεί, σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση η εκλογή.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μείωση του αριθμού των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, σημαίνει ότι τον πρώτο ρόλο θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν μια πολυέξοδη προεκλογική περίοδο.
Παράλληλα, εξετάζεται, το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγονται να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του.
Αυτό σημαίνει ότι θα αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.

Όριο 3%
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα προχωρήσει και σε άλλη μια σημαντική αλλαγή που θα αλλάξει οριστικά το χάρτη της αυτοδιοίκησης. Η αλλαγή θα έχει σχέση με τη θέσπιση ορίου 3%, όπως συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές για την εκλογή συνδυασμών και συμβούλων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ