Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης για μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό – Πυρά από την αντιπολίτευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ των μέτρων και των πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε για την οικονομία και τις Ενοπλες Δυνάμεις, αναφέρθηκε και στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Το Σάββατο κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν τους επόμενους 12 μήνες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

  • Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
  • Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
  • Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
  • Την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες για το 2021. Προανήγγειλε το Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
  • Παράλληλα, ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
    Ξεκινά και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
  • Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460.000.000 σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σε δημόσια διαβούλευση τα εργασιακά σε έναν μήνα -Δεν θα καταργηθεί το οκτάωρο
Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και τόνισε: «Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο. Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται, επιτέλους, κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση».

Ο «κουμπαράς» με τις επικουρικές που θα τοκίζονται

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. «Αυτό που εισηγείται η επιτροπή Πισσαρίδη δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε εμείς. Ο πρώτος πυλώνας παραμένει αναδιανεμητικός. Αυτό που συζητάμε είναι σε ποιον βαθμό για τους νέους εργαζόμενους θα δημιουργήσουμε έναν ”κουμπαρά”, όπου οι επικουρικές θα τοκίζονται. Οι νέοι θα γνωρίζουν ότι έχουν ένα ταμείο, έναν ”κουμπαρά”, που θα τους προσφέρει ασφάλεια».

Πρόσθεσε, δε: «Εάν ρωτήσετε τους νέους, θα σας πουν ότι δεν πιστεύουν πως θα πάρουν σύνταξη ποτέ και αυτό δημιουργεί ζήτημα για το ασφαλιστικό».

Αναμένεται άγρια κόντρα με την αντιπολίτευση

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων» και το ΚΙΝΑΛ «μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στο οκτάωρο και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εγγυάται προσωπικά πως «καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», αν και η αντιπολίτευση έχει αντίθετη άποψη, θεωρώντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Πηγή: iefimerida.gr

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ