Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Αντιδράσεις για το κόστος της τελετής ορκωμοσίας

Δημοσιεύθηκε

στις


Σε θέμα σοβαρής αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί η απόφαση να κοστίσει 1.000 ευρώ στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της δημαρχίας από τον Δημήτρη Φωκιανό στον Τάσο Μαυρίδη, την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου στην Πεύκη.
Πέρα από τη συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης είχαμε και δημόσιες τοποθετήσεις μέσω ανακοινώσεων.

Τι ζητάει ο Δημήτρης Κωνστάντος 

Πρώτα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Λυκόβρυση – Πεύκη», κ. Δημήτρης Κωνστάντος, ο οποίος ανέφερε στην ανακοίνωση που απέστειλε: «Αξιότιμοι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, το δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης Πεύκης στην συνεδρίαση της Τρίτης 22 Ιουλίου ενέκρινε δαπάνη 870 ευρώ (πλέον τον αναλογούντα Φ.Π.Α.) για την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται με την τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής την 31η Αυγούστου. Ειδικότερα οι σχετικές δαπάνες αφορούν στην εκτύπωση προσκλήσεων (250 ευρώ), στην προμήθεια νερών και αναψυκτικών (500 ευρώ) και στον στολισμό της αίθουσας (120 ευρώ). Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι γνωστό ότι πέρα από το τυπικό μέρος και τον συμβολισμό παράδοσης και παραλαβής του Δήμου, δεν προσφέρει καμία ουσιαστική υπηρεσία ή όφελος στους δημότες και κατοίκους Λυκόβρυσης και Πεύκης.
Όλοι οι συνδυασμοί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αναφερθήκαμε στη δεινή οικονομική θέση του δήμου μας και στην ανάγκη εξαιρετικά ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων ώστε να υποστηρίζονται ουσιαστικές προτεραιότητες. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη δεν υπηρετεί κάποια ουσιώδη ανάγκη των συμπολιτών μας. Απλά ικανοποιεί ανούσιες δημόσιες σχέσεις οι οποίες όμως επιβαρύνουν οικονομικά τους συμπολίτες μας. Επιπρόσθετα όσον αφορά στον δημοτικό μας συνδυασμό επισημαίνουμε ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία από την απερχόμενη ή τη νέα δημοτική αρχή σχετικά με την συγκεκριμένη εκδήλωση.
Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την ανάληψη πρωτοβουλίας και συνεννόησης για την εξοικονόμηση των συγκεκριμένων πόρων και την αξιοποίησή τους σε άλλες σημαντικές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα εφόσον τα συγκεκριμένα έξοδα κριθεί ότι είναι αναγκαία προτείνουμε εναλλακτικά την κάλυψή τους από τα μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου και τους έξι δημοτικούς συνδυασμούς.
Ας καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς τους συμπολίτες μας ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο θα σεβαστεί στο έπακρο κάθε διαθέσιμο οικονομικό πόρο αναζητώντας και ενισχύοντας τα ουσιώδη.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Γ. Κωνστάντος
Λυκόβρυση Πεύκη.-»

Η πρώτη απάντηση

Άμεση ήταν η επιστολή – απάντηση του κ. Μανόλη Πάγκαλου, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης – Πεύκης» προς τον κ. Δημήτρη Κωνστάντο, στην οποία αναφέρει: «Αγαπητέ Δημήτρη, σχετικά με την επιστολή σου με θέμα τα «Έξοδα τελετής ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής» και των απόψεων που εκφράζεις σε αυτήν, σε ενημερώνουμε ότι συντασσόμαστε στη λογική της άνευ κόστους τελετής έναρξης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
Πράγματι, σε αυτές τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που ζούμε, είναι τουλάχιστον άστοχη οποιαδήποτε δαπάνη που προωθεί δημόσιες σχέσεις και μάλιστα σε μια τελετή πιθανόν αδιάφορη στον κοινό πολίτη.
Ως προς την εναλλακτική πρότασή σου, της κάλυψης των εξόδων από τους
συνδυασμούς, μας βρίσκει αντίθετους, γιατί και αυτή αντίκειται στη λογική της άποψης που προηγήθηκε.
Συμφωνούμε στη βάση «καμία δαπάνη για τέτοιες εκδηλώσεις».
Θεωρούμε, ότι η πρωτοβουλία σου να ανοίξεις το θέμα είναι θετικότατη και τοποθετεί θεμέλια διαβούλευσης των παρατάξεων και ορθής ενημέρωσης του πολίτη, γεγονός αναγκαίο στον τόπο μας για να αναπτυχθεί και η προσπάθεια συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, πράγμα που η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αγνόησε επιδεικτικά.
Με εκτίμηση,
Για την Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης – Πεύκης
Μανόλης Στ. Πάγκαλος.»

Οι επισημάνσεις του κ. Μονεμβασιώτη

Ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Μονεμβασιώτης, με αφορμή την ανακοίνωση του συνδυασμού «ΠΕΥΚΗ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ.-», σχετικά με τα έξοδα ορκωμοσίας των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου, με κείμενό του επισημαίνει τα παρακάτω:

“Με αφορμή την ανακοίνωση του συνδυασμού «ΠΕΥΚΗ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ.-», θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις:
1.Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό και την πρόταση του κ. Κωνστάντου για τα έξοδα της τελετής ορκομωσίας του Δ.Σ..
2.Στο εν λόγω θέμα προς συζήτηση απουσίαζαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν και τον «πρώτο λόγο» για την εκδήλωση .
3.Ο κ. Κωνστάντος ενώ σωστά επισήμανε ότι αν και παρών στη συζήτηση του θέματος, δεν ζητήθηκε η άποψη του από την κα Πρόεδρο , παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι τη συγκεκριμένη πρόταση για τη δαπάνη των οκτακοσίων εβδομήντα (870) ευρώ πλέον ΦΠΑ για την τελετή ορκωμοσίας, καταψήφισαν ο κ. Ασβεστάς, ο κ. Κυριακίδης και ο κ. Μονεμβασιώτης, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι υπερβολικό το ποσόν στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και συγκυρίες.
4.Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εισήχθη προς συζήτηση και εν τέλει ψηφίστηκε η τοποθέτηση πασάλων στο πεζοδρόμιο της οδού Πλάτωνος στο τμήμα του δημ.σταδίου Πεύκης.
Δεδομένου ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο,λόγω εκλογής νέας δημοτικής αρχής, το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο υποχρεούται και δεσμεύεται να λαμβάνει αποφάσεις αυστηρά και μόνο για τα επείγοντα θέματα ,ευκόλως συνάγεται το συμπέρασμα ότι η κα Ποριώτου ως πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου κακώς συμπεριέλαβε το εν λόγω θέμα στην ημερήσια διάταξη καθώς σαφέστατα δεν είναι επείγον.
Αν και τόνισα με κάθε τρόπο ότι δεν νομιμοποιείται το Δ.Σ να συζητήσει το εν λόγω θέμα , η κα πρόεδρος για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει συνέχισε την ψηφοφορία .Το θέμα εγκρίθηκε από τους εναπομείναντες πέντε (5)! δημοτικούς συμβούλους της νυν δημοτικής αρχής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, μιλάμε για εκπλήρωση προεκλογικής δέσμευσης ή κοινώς «ρουσφέτι καραμπινάτο!» γεγονός το οποίο και καταγγέλλω απερίφραστα.
Σταύρος Μονεμβασιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος.»

Η εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο
Όλα …ξεκίνησαν από την παρακάτω εισήγηση προς το Σώμα για το θέμα: «Ορκωμοσία Νέας Δημοτικής Αρχής»: «Στις 31 Αυγούστου 2014 πρόκειται να γίνει η ορκωμοσία της Νέας Δημοτικής Αρχής η οποία ανακηρύχτηκε  μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης στις 7:00 μ.μ.
Παρακαλώ το ΔΣ όπως εγκρίνει την πραγματοποίηση της ανωτέρω εκδήλωσης και προεγκρίνει τις δαπάνες που θα απαιτηθούν όπως:
-Εκτύπωση προσκλήσεων για την ενημέρωση των κατοίκων – δημοτών  ποσού ύψους 250,00€ συν ΦΠΑ σε βάρος της με ΚΑ 10.6613.0001 πίστωσης του προϋπ/μού οικ. έτους 2014.
-Την προμήθεια φιαλών νερών και αναψυκτικών κλπ για τους παρισταμένους επισήμους και μη, στην εκδήλωση, ποσού ύψους 500,00€ σε βάρος της με ΚΑ 00.6443.0005 πίστωσης του προϋπολογισμού οικ. έτους 2014.
– Την προμήθεια διακοσμητικής ανθοδέσμης και τον στολισμό του χώρου της ορκωμοσίας , ποσού 120,00€  σε βάρος της με ΚΑ 00.6443.0003 πίστωσης του προϋπ/μού  οικ. έτους 2014.
Σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα επανέλθουμε για έγκριση των ανωτέρω σχετικών δαπανών.
Παρακαλούμε όπως αποφασίσετε σχετικά.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ