Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Αντάρτικο” από Δημάρχους και Περιφερειάρχες (video)

Δημοσιεύθηκε

στις


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με ψηφισμά του που έλαβε μετά από μαραθώνια και γεμάτη ένταση έκτακτη συνεδρίαση, καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΔΣ κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
Επίσης καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους.
Παράλληλα καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τι είπε ο Δημήτρης Μάρδας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, που βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή Δημάρχων και Περιφερειαρχών, είπε από την πλευρά πως η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έγινε να διασφαλιστεί η ταμειακή ρευστότητα της χώρας το επόμενο διάστημα καθώς υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.Η δικαδικασία όπως την περιέγραψε θα έχει ως εξής: Οι δήμοι θα ενημερώνουν για τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Κοινή συνεδρίαση
Κοινό μέτωπο αποφάσισαν ΚΕΔΕ και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ σήμερα το απόγευμα. Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ρεπορτάζ με δηλώσεις, σχόλια και όλο το παρασκήνιο για το θέμα που έχει ταρακουνήσει τον χώρο της Αυτοδιοίκησης στον ΧΤΥΠΟ που κυκλοφορεί στα περίπτερα των δήμων της Αθήνας και του Πειραιά από το Σάββατο 25 Απριλίου.

Δείτε και video της συνεδρίασης:

http://www.youtube.com/watch?v=0eHW18wYges

Διαβάστε επίσης:

Δημιουργία Αλληλεγγύη: Μονομερής ενέργεια που ισοπεδώνει την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης

Δήμος Καισαριανής: Εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι

Γιώργος Παπανικολάου: Μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα

Γ. Πατούλης : Η Αυτοδιοίκηση θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η Πατρίδα

Όχι και από το Δ.Σ. Ιλίου στη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων

Συνάντηση με Τσίπρα ζητάνε οι Δήμαρχοι

Σκληρή ανακοίνωση Καραμέρου για τους Δημάρχους

Τι θα κάνει ο Δήμος Αθήνας με τα ταμειακά διαθέσιμα

Δεν δίνει ευρώ ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Νίκος Ζενέτος: Να βοηθήσουμε αλλά όχι χωρίς διάλογο

Η κυβέρνηση βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ