Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αλήθειες και μύθοι για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σενάρια για πρόωρες εκλογές έφερε στο προσκήνιο το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που θέτει εκ νέου σε κατάσταση συναγερμού τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αφορμή για τη νέα φημολογία ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού περί  «δίκαιης κατανομής των βαρών», αλλά  και «αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει τη φετινή ύφεση». Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα εξής:

  • Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους.
  • Την εντυπωσιακή αποδοχή που έχει στην κοινωνία ο κ. Μητσοτάκης, λόγω των χειρισμών του τόσο στην κρίση του κορονοϊού όσο και στο μεταναστευτικό και τις τουρκικές προκλήσεις σε Έβρο και Αιγαίο.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι η κρίση στην οικονομία θα υποχρεώσει τον  πρωθυπουργό να λάβει σκληρά μέτρα για να βγει ο προϋπολογισμός και να μην κυλήσει η χώρα σε νέα μνημόνια.
Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει καμία σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης έναντι του ελληνικού λαού, για επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Στην ουσία δηλαδή, οι πρόωρες εκλογές εξυπηρετούν τον πρωθυπουργό, καθώς του δίνουν τη δυνατότητα να τις κερδίσει με άνεση και στη συνέχεια να κάνει μια νέα αρχή.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί:

      • να παρακάμψει το σκόπελο της απλής αναλογικής,
      • να έχει μπροστά του μια νέα καθαρή θητεία πριν δηλαδή γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Λαϊκή εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με τους θιασώτες αυτού του σεναρίου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης, καθώς τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.
Το σενάριο αυτό θυμίζει λίγο έως πολύ τα όσα διαδραματίστηκαν το 2015, όταν ο Α. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά πήγε σε νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Προοδευτική συνεργασία
Το ερώτημα που τίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίσει την πρωτιά στις εκλογές όχι όμως και την αυτοδυναμία.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι η ηγεμονία του δεν αμφισβητείται, αλλά από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί το μύθο της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να επιστρέψει στην εξουσία.
Με δεδομένη μάλιστα τη φράση του Χαρίλαου Φλωράκη ότι «η κάλπη είναι γκαστρωμένη», ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι να χάσει την εξουσία από μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ενώ είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Αντιπολίτευση
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αλλά ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει τις κινήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι κυρίαρχος των εξελίξεων.
Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν ήδη για βούληση του Κυρ. Μητσοτάκη να προσφύγει σε εκλογές τους αμέσως επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός.

Ενδεικτικές είναι οι εξής τοποθετήσεις:

      • ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο».
      • Ελληνική Λύση: «Μύρισε άνοιξη και μετά το διάγγελμα μύρισε… εκλογές».

Η… απόρριψη
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν πράγματι είναι αυτοί οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όπως είναι η σημερινή που κυριαρχούν οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.
Το Μαξίμου φαίνεται να απορρίπτει κάθε σενάριο εκλογών με τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να δηλώνουν ότι τέτοια σενάρια εν μέσω πανδημίας δείχνουν ανευθυνότητα.

Κυβερνητικά στελέχη:

      • τονίζουν ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας,
      • αναρωτιούνται πώς θα στηθούν κάλπες το φθινόπωρο εάν βρίσκεται σε εξέλιξη η β’ φάση της πανδημίας,
      • επαναλαμβάνουν ότι η οικονομία δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης όταν υπάρχει πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα.

Δεν προαναγγέλλονται
Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος που θέλει τον πρωθυπουργό να συμπεριφέρεται με απολύτως θεσμικό τρόπο και να αδιαφορεί για τακτικισμούς σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
Από την άλλη όμως είναι σαφές ότι οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται και το κυριότερο ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στην οικονομία στην  περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο ότι τα εκλογικά σενάρια θα συντηρούνται και θα είναι συνεχώς στο προσκήνιο λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού και η αργή επιστροφή στην κανονικότητα.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑΚΟΥ

    18 Απριλίου 2020 at 10:12 πμ

    Πάλι εκλογές; Κάθε τρεις και λίγο θα γίνονται; ποτέ δεν συμφώνησα. Υποτίθεται τόσα χρόνια σαν χώρα δεν έχουμε λεφτά. Αν έχουμε να τα μοιράσουν σε αυτούς που παίρνουν κάτω από 800 Ε. Έλεος πια.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ