Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Αγία Σοφία εις τους αιώνας των αιώνων”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η απόφαση για την μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, που ελήφθη από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί μία πράξη περιφρόνησης του θρησκευτικού αισθήματος των χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και των πολιτισμικών αξιών της ανθρωπότητας.

Η Αγία Σοφία, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του ελληνικού πολιτισμού και μια από τις σημαντικότερες υλικές εκφράσεις της προσπάθειας να προσεγγιστεί ο Θεός, ενώνει την Χριστιανοσύνη. Η ένωση αυτή επιτυγχάνεται με το βάθος και το ύψος των συναισθημάτων που αναπτύσσονται και κλιμακώνονται εντός του ναού και
όσοι την έχουμε επισκεφθεί το έχουμε, αληθινά, βιώσει.

Με την Αγία Σοφία οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βοηθήθηκαν να στραφούν στο εσωτερικό τους, να αναζητήσουν χώρο για τον Θεό μέσα τους, να πλησιάσουν τον Χριστό καρδιακά, αληθινά, ουσιαστικά.

Οι πράξεις των ανθρώπων δεν αφορούν μόνο το τώρα, την περίοδο του βίου τους, αυτή την σύντομη στιγμή του περάσματος από τη γέννηση στον θάνατο. Στην αιωνιότητα και όχι στη συγκυρία απευθύνονται εκείνοι που έφτιαξαν τον θρύλο της Αγίας Σοφίας και εκείνοι που τον υπερασπίστηκαν, τον αγάπησαν, τον συντήρησαν μέχρι τις ημέρες μας, με τη χάρη του Κυρίου. Ομοίως, και η όποια ασχήμια, ύβρις και βεβήλωση γίνεται σε βάρος της Αγίας Σοφίας θα αντανακλά για πάντα σε όλους όσοι τη διαπράττουν ή την ανέχονται.

Οι Έλληνες, είναι αυτονόητο, ότι θίχθηκαν και προκλήθηκαν βάναυσα από την απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Το αυτό ισχύει και για το σύνολο των δυτικών χωρών αλλά και για
τμήμα της κοινής γνώμης της Τουρκίας και πολλών μουσουλμάνων που δεν θέλουν η μεγαλομανία κάποιου ανθρώπου να κλιμακωθεί σε αυτό που προέβλεψε και ανέλυσε ο καθηγητής Σ. Χάντιγκτον σχετικά με τον «πόλεμο των πολιτισμών».

Η Κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες σχετικά με την ενημέρωση, την κινητοποίηση και τον συντονισμό των δράσεων και στα πλαίσια της Ε.Ε. αλλά και ευρύτερα, ώστε η κίνηση του Τούρκου προέδρου να τύχει γρήγορων και αποτελεσματικών απαντήσεων. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει έτσι. Ο κ. Ερντογάν θα διαπιστώσει σύντομα ότι υπερεκτίμησε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του.

*η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ