Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Άρχισε η μετά- Τσίπρα εποχή: Αυτές είναι οι “φυλές” που θα βγάλουν νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι φανερές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα καθορίσουν τις νέες συμμαχίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας στη μετά Τσίπρα εποχή.

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες μιλούν για έναν ιδιότυπο εμφύλιο, που θα καθορίσει τόσο την ιδεολογική φυσιογνωμία και ταυτότητα του κόμματος, όσο και το ίδιο το πολιτικό του μέλλον.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο όνομά της ενότητας, θέλησε να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί και να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στις διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι το εκλογικό βατερλό, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ταυτότητας, με αποτέλεσμα το μήνυμα που ήθελε να επικοινωνήσει να μην είναι “καθαρό”.
Ο κ. Τσίπρας όμως πλέον έχει παραιτηθεί από την ηγεσία, κάτι που σημαίνει ότι βουλευτές, στελέχη και επίδοξοι διάδοχοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι.
Ένα πρώτο δείγμα της νέας πραγματικότητας που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά, αλλά από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να δώσει “δακτυλίδι” σε κανέναν, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο νέος ή η νέα αρχηγός θα προκύψει μέσα από συμμαχίες.

Οι νέοι συσχετισμοί
Στο πλαίσιο αυτό, οι τάσεις, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως προς τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν και θα δείξουν ποιος ή ποια έχει προβάδισμα για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος.
Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν, καθώς οι μετακινήσεις είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αποκλείσει.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες η πρώην βουλευτής Γεωργία Γεννιά είπε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει, αλλά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας:

Προεδρικοί- Κίνηση Μελών: Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι τους αποκαλούν και “ορφανά” του Αλέξη Τσίπρα. Στην ομάδα ανήκουν στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης κ.α. Βλέπουν ως αναγκαιότητα την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον έχουν διαφορές μεταξύ τους. Η διάσταση επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με αποτέλεσμα οι προτάσεις που έγιναν από μέλη της για την εκλογή ηγεσίας, να μην ψηφιστούν απ’ όλους, ενώ κάποιοι άλλοι κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Χαρακτηριστική ήταν η στάση στελεχών όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολυμπία Τελιγιορίδου κ.ά. αναφορικά με τον οδικό χάρτη και η οποία ήταν εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης που πρότεινε μετάθεση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου για τον Οκτώβριο.

ΡΕΝΕ: Στη Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως ρεύμα ιδεών, βρίσκονται επίσης “ορφανά” του Αλέξη Τσίπρα. Η τάση προέκυψε από διάσπαση της Κίνησης Μελών και συναντά κανείς στελέχη όπως ο πρώην Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας στον οποίο επιτέθηκε πρόσφατα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ο Νίκος Σκορίνης. Στη συγκεκριμένη τάση ξεχωρίζουν τα ονόματα του Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει μακρά διαδρομή στα οργανωτικά του κόμματος και του επίσης πασοκογενούς Δημήτρη Σακελλάρη. Η τάση διατείνεται ότι έχει περί τις 800 υπογραφές μελών και στελεχών του κόμματος.

«53+»: Πρόκειται για την γνωστή αριστερή τάση με επικεφαλής τον πρώην “τσάρο” της οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και μέλη την Θεανώ Φωτίου, τον Θοδωρή Δρίτσα και άλλα ιστορικά στελέχη. Όσοι γνωρίζουν τους συσχετισμούς, λένε με νόημα ότι ελέγχει περίπου το 25% της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Από τη συγκεκριμένη τάση είχε κάνει στο παρελθόν “πέρασμα” και η Έφη Αχτσιόγλου. Σταδιακά όμως αποτραβήχτηκε και κυρίως από το 2019 όταν ο Αλέξης Τσίπρας την έκανε “σκιώδη” υπουργό Οικονομικών στη θέση του κ. Τσακαλώτο. “Πέρασμα”, είχε κάνει και ο Αλέξης Χαρίτσης, που επίσης κράτησε αποστάσεις στη συνέχεια.

«Ομπρέλα»: Αποτελεί πλέον την πιο γνωστή τάση και ήταν η εσωκομματική αντιπολίτευση απέναντι στην ηγεσία, καθώς βρισκόταν σχεδόν απέναντι στην προσπάθεια ανοίγματος του Αλέξη Τσίπρα στις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποκλειστικά αριστερή ταυτότητα και ιδεολογία. Στην ουσία πρόκειται για μετεξέλιξη των «53» στους οποίους προστέθηκαν στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, αλλά και “βαρόνοι” του παλιού ΣΥΝ όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στην τάση ανήκει και ένα από τα ιστορικά στελέχη της αριστεράς, ο Γιάννης Δραγασάκης.

«6+6»: Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν στη συγκεκριμένη τάση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η κίνηση είχε ταχθεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι εν τέλει υποψήφια για την προεδρία η κα Αχτσιόγλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ